Brazil Cemorrado Lime z MK Cafe Fresh – kawa z nutką limonki

Trochę ziaren z Mogiany i trochę z Cerrado – dwóch bardzo znanych obszarów uprawy kawowca w Brazylii. Specjaliści łącząc ziarna pochodzące z tych dwóch obszarów chcieli stworzyć unikatową jak na ten kraj kawę. Zwykle oczekiwana brazylijska klasyka i uniwersalność ustępuje tutaj orzeźwieniu i lekkości - cechom typowym dla kaw afrykańskich.

Charakterystyka kawy Brazil Cemorrado Lime wg opakowania:

Brazil Cemorrado Lime to połączenie ziaren z dwóch regionów upraw kawy: Cerrado i Mogiana. Według palarni, od tej mieszanki Arabik możemy oczekiwać nut orzechów laskowych, migdałów, owoców leśnych i limonki. Uprawy znajdują się na wysokości 900-1200 m n.p.m. Kwasowość kształtuje się w tej kawie na poziomie średnim (2,5 na 5 punktów), intensywność zaś na poziomie niskim (2 na 5 punktów).

Charakterystyka kawy Brazil Cemorrado Lime (subiektywna):

  • Opakowanie

Jak można się było spodziewać, opakowanie nawiązuje kolorystycznie do cytrusowych nut. Nie rzuca się w oczy, nie rzuca też na kolana, ale przecież nie o to tu chodzi.

  • Aromat

Rześki, cytrusowy. Nie wiem czy to limonka, ale jeżeli poświęcisz trochę czasu na identyfikację zapachu, bez większego trudu odnajdziesz w nim nuty owoców cytrusowych.

  • Smak

Lekki, orzeźwiający, orzechowy. Kawa idealna na lato. Jednocześnie body nie jest wodniste tylko przyjemne, gładkie i kremowe.

  • Cena do jakości

Za opakowanie mieszczące 250g kawy Brazil Cemorrado Lime zapłaciłam ok. 25 zł – nie jest źle, zwłaszcza gdy trafimy na dodatkowe promocje.

Subiektywna ocena kawy Brazil Cemorrado Lime w skali od 1 do 10:

Powoli doceniam cechę kawy, jaką jest kwasowość. Jednak Cemorrado Lime wolę pić jako cappuccino. W tej formie jest naprawdę smaczna (choć i espresso jest niczego sobie). Liczę na to, że Cemorrado Lime nie zniknie przed wakacjami. Jako że w smaku przywodzi na myśl kawy z Etiopii powinna doskonale nadać się do „parzenia” cold brew. Kawie stawiam 8.

Jeżeli chcesz poszerzyć swą wiedzę i poczytać trochę więcej o przemyśle kawowym w Brazylii, polecam artykuł: Brazylia kawowy gigant

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy