Podróże po kawowym świecie

Kostaryka i ziarna SHB

Peru – kawa z Andów

Ekwador - słoniowe żółwie i organiczna kawa z wysp Galapagos

Ekwador to państwo leżące w Ameryce Południowej, nad oceanem Spokojnym ale to jego wyspom, znajdującym się około tysiąca kilometrów od wybrzeża, zawdzięczamy wyjątkowe ziarna kawy.

Sadzonki kawowca trafiły na wyspy Galapagos w XIX wieku, kiedy to francuscy prywatni przedsiębiorcy, chcąc skolonizować to wyjątkowe miejsce, zakładali wielkie plantacje trzciny cukrowej i kawy. Przez kolejne stulecie plantacje kawy odeszły w zapomnienie i dopiero wiek XX przyniósł ich ponowny rozkwit. Obecnie, na wyspach Galapagos produkuje się zaledwie kilka tysięcy worków rocznie ale są to ziarna wyjątkowe i poszukiwane. Co sprawia, że odznaczają się tymi cechami?

Przede wszystkim wpływ na wysoką jakość ziaren oraz ich unikalny profil sensoryczny mają warunki klimatyczno-glebowe. Zacznijmy od klimatu.

Klimat Ekwadoru

Archipelag wysp przecina równik, jednak pomimo tego panuje tu klimat podrównikowy z występującymi naprzemian porami suchą i deszczową. Pora deszczowa zapewnia drzewom kawowca odpowiednie nawodnienie a bliskość oceanu sprawia, że klimat jest łagodny i nie naraża roślin na ekstremalne warunki pogodowe i związane z nimi susze czy powodzie. Owoce kawowca dojrzewają zatem spokojnie i powoli.

Warunki glebowe pod uprawę kawy w Ekwadorze

Wyspy Galapagos leżą na tzw. platformie Galapagos, która została utworzona w wyniku połączenia się podnóży wielu podwodnych wulkanów. Z każdą erupcją stożki tych wulkanów powiększają się, aż wreszcie ich wierzchołki wynurzają się z wody. Tak właśnie powstają (bo jest to proces ciągły) wyspy, co więcej, część z wulkanów jest cały czas aktywna i raz na kilka lat obserwowane są większe lub mniejsze erupcje. Inną ciekawostką jest to, iż niektóre wulkany uformowały się nawet kilkanaście milionów lat temu, inne z kolei są dopiero na etapie tworzenia się.Obecnie, archipelag tworzy 13 większych wysp i kilkadziesiąt mniejszych wysepek i wystających z wody skał. Niewątpliwie, najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość ziaren kawy są niezwykle żyzne gleby, zasilane wulkanicznymi minerałami. Ponadto, cały archipelag wysp stanowi park narodowy a w 1978 roku został również wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO - co oznacza, że jest obszarem szczególnie chronionym i przede wszystkim - czystym. Czyste powietrze, czyste wody, czysta gleba, do tego zakaz stosowania środków chemicznych do uprawy roślin to gwarancja sukcesu, jakim jest najwyższa jakość produkowanych ziaren kawowca.

Produkcja kawy w Ekwadorze

Ekwador jest jednym z największych producentów i eksporterów bananów, na eksport wydobywa się również ropę naftową. Zaraz po krewetkach na liście eksportowej produktów rolniczych znajdują się ziarna kawy i kakao.

Jedną z wysp, na których uprawia się kawowce jest San Cristobal (z najwyższym wzniesieniem 730 m n.p.m.). Ziaren kawy Arabica (szczepu Bourbon) dostarcza m.in. plantacja o nazwie Hacienda El Cafeta. Owoce zbierane i selekcjonowane są ręcznie a następnie obrabiane metodą na mokro - taki proces decyduje o tym, że ziarna zyskują miano "speciality" i mogą z powodzeniem dołączyć do grupy kaw organicznych najwyższej jakości.

Kawa z wysp Galapagos w Polsce

Nie spotkałam się z ekwadorską kawą na sklepowej półce, ale w niektórych internetowych palarniach można ją łatwo nabyć. Niestety, nie jest tania (i słusznie). Za kilogram ziaren zapłacisz minimum 100 zł a za ziarna zielone nawet 200 zł za kg.

Profil sensoryczny kaw ekwadorskich

Pełne i aksamitne body, idealny balans - niska kwasowość, delikatna słodycz z nutami orzechów i czekolady, do tego maksymalna aromatyczność i średnia moc dają prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Kawa z wysp Galapagos jest wyjątkowa. Nie wiadomo czy to za sprawą unikalnego mikroklimatu, niezwykle żyznych gleb i czystego powietrza czy może faktu, że sadzonki drzew przybyły na wyspy z Etiopii - matki kawy. A może sekret tkwi w wieku drzewek kawowca? Większość z nich ma więcej niż sto lat, co jest ewenementem na skalę światową (kawowce żyją średnio 30-40 lat). A może to połączenie wszystkich tych unikalnych czynników? Jedno jest pewne - kawa z wysp Galapagos to jedna z tych, których chciałabym spróbować.

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy