Podróże po kawowym świecie

Kostaryka i ziarna SHB

Peru – kawa z Andów

Filipiny – kraj bogaty w różne gatunki kaw

Filipińczycy uwielbiają kawowe sieciówki, samych Starbucksów znajdziemy tam blisko 200.Trudno powiedzieć dlaczego skoro mieszkańcy tego kraju ziaren kawy mają pod dostatkiem. A jest z czego wybierać bo Filipińczycy uprawiają zarówno Arabikę jak i Robustę. Kto zastanawia się jak smakuje Liberica lub Excelsa, również może liczyć na tamtejsze produkty. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o kawie pochodzącej z dalekich Filipin, zajrzyj do artykułu.

Trochę historii kawy na Filipinach

Kawa na Filipiny przybyła w połowie XVIII wieku dzięki Hiszpanom. Kawowy przemysł stał się ważną gałęzią gospodarki, tak prężenie działającą, że pod koniec XIX wieku Filipiny były czwartym czołowym producentem kawy na świecie. Od 1887 do 1889 roku, z powodu licznych wyniszczających drzewka kawowe chorób, Filipiny były jedynym źródłem kawy na świecie! Niestety również w 1889 roku rdza kawowa dotarła do tego kraju, przez co zbiory zmalały do 1/6 w stosunku do produkcji sprzed zarazy. W latach 50-tych ubiegłego stulecia rząd z pomocą Amerykanów rozpoczął uprawę gatunków bardziej odpornych na szkodliwe czynniki. Szczyt produkcji przemysł kawowy osiągnął pod koniec lat 80-tych.

Kawa filipińska dziś

Obecnie Filipiny, jako jeden z niewielu krajów-producentów kawy, mogą poszczycić się uprawą aż 4 gatunków: Arabiki, Liberiki, Excelsy i Robusty. Większość tego, co produkuje się na miejscu jest również tam spożywana. A gros kawowych krzewów (w zależności od źródła i okresu od 75 do nawet 90%) stanowi Robusta.

Filipiny produkują świetną kawę, niestety plantatorów jest coraz mniej. Spowodowane jest to poszukiwaniem bardziej opłacalnych źródeł upraw, takich jak kukurydza czy kauczuk. Całe szczęście jakość tamtejszych ziaren przysparza im stale gorących wielbicieli i rolnicy, mimo proponowania za swe plony wysokich cen, są dobrej myśli. Kawa z małych, ekologicznych upraw jest coraz częściej poszukiwana.

Jak smakuje filipińskie ziarno?

Specjaliści opisują tamtejszą Arabikę jako słodką, bardzo aromatyczną, o nutach kwiatowych, z niewielką ilością kofeiny. Przeważnie jest ona również najdroższą z odmian. Robusta to już smak ostry, o ciężkim body i drzewnym posmaku. Excelsa choć przypomina Robustę jest od niej słodsza. Liberika określana jest jako słodko-gorzka, czekoladowo-dymna lecz przełamana owocowymi nutami.

Obecnie mieszkańcy zaczynają doceniać dobrą kawę. Podobno coraz częściej można spotkać kawiarnie serwujące kawę z rodzimych ziaren o bardzo dobrej jakości. O „awansie” filipińskiej kawy świadczyć może również zainteresowanie kawowymi konkursami. Tylko w marcu tego roku odbędą się: 5th PhilippineNational Barista Championship, 4th PhilippineNational Latte Art Championship, 1st PhilippineBrewers 'Cup i 1st PhilippineCoffee in Good Spirits . Jeżeli więc na dniach lecisz na Filipiny niewykluczone, że spróbujesz najlepszych kawowych wyrobów.

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy