Podróże po kawowym świecie

Kostaryka i ziarna SHB

Peru – kawa z Andów

Rwanda – afrykańska kawa z krwawą historią w tle

Kto czytał powieści Ryszarda Kapuścińskiego opowiadające tragiczne dzieje mieszkających w Rwandzie plemion Hutu i Tutsi lub zwyczajnie interesuje się historią „czarnego lądu”, ten wie, że rosnąca na jej terenie kawa zbrukana jest krwią setek tysięcy mieszkańców tego biednego kraju.

Uprawa kawowców w Rwandzie nie jest łatwa – kraj ten jest bowiem bardzo słabo rozwinięty, pogrążony w skrajnym ubóstwie a przede wszystkim zniszczony wojną domową (która największe swoje żniwo zebrała w 1994 roku, kiedy w ciągu zaledwie 100 dni zostało wymordowanych, według niektórych źródeł, ponad milion mieszkańców tego kraju, głównie Tutsi). Masowe migracje tych, którzy uciekli przed masakrą, brak dostępu do morza czy oceanu i w końcu uzależnienie dochodów kraju od światowych cen kawy i herbaty to tylko niektóre z przeszkód stojących na drodze do wyjścia Rwandyjczyków na prostą.

Jednak, pomimo wszystko, widać światełko w tunelu. Rolnicy zaczynają zrzeszać się w spółdzielnie produkcyjne, które nie tylko dbają o jakość produkowanych ziaren kawowca ale zapewniają również na nie zbyt poza afrykańskim kontynentem. Związek rolników o nazwie Kagano zrzesza 650 rolników, inny – Abokamo – 500. Ogólnie, w Rwandzie z uprawy kawowców żyje ok. 400 tys. osób.

Teren Rwandy idealnie nadaje się pod uprawę kawowców – położony jest na wyżynie, która na zachodzie sięga 3 tyś. m n.p.m. i opada delikatnie ku wschodowi; do tego wulkan Karisimbi (4507 m n.p.m.) i powulkaniczna gleba oraz idealny klimat (podrównikowy wilgotny, górski), pełen słońca. Zasadzone przez kolonizatorów na początku XX wieku drzewka kawowca porastają właściwie całe terytorium kraju. Znajdziemy je m.in.:

  • w rejonie doliny Virunga (ok. 1100 – 1800 m n.p.m)
  • w sąsiedztwie jeziora Muhazi (ok. 1600 m n.p.m)
  • wśród wzgórz Parku Akagera
  • w rejonie jeziora Kivu (znajdującego się na granicy z Kongo)
  • w dolinie ryftowej Kizi (ok. 2000 – 2200 m n.p.m).

Ze względu na to, że kawowce rosną na wzgórzach nie są możliwe mechaniczne zbiory owoców – pozyskuje się je jedynie ręcznie a następnie obrabia metodą na mokro (zaletą ukształtowania terenu Rwandy jest występowanie licznych rzek i jezior, zapewniających stały dopływ wody). Nie są także stosowane pestycydy (Rwandyjczyków najzwyczajniej nie stać na chemiczne środki ochrony roślin). Nawozem są minerały znajdujące się w powulkanicznej glebie.

W takich warunkach powstaje arabika szczepu Bourbon o ziarnach najwyższej jakości, poszukiwanych przez największych smakoszy.

Ile kosztuje i gdzie znajdziemy kawę z Rwandy?

Nie jest to tania kawa ale zakupy on-line pozwolą na wydanie na nią mniejszej kwoty (gdyż ziarna są zazwyczaj wypalane bezpośrednio przed zakupem i nie muszą nigdzie dłużej leżakować). Cena, w zależności od miejsca zakupu, od 60 do 150 zł za kilogram. Pytaj o nią w dobrych kawiarniach i palarniach. Sklepy on-line, w których kupisz tę kawę to salvatti, bogactwokaw czy lafaye.

Czego możemy spodziewać się po rwandyjskiej kawie?

Jak większość kaw afrykańskich ta z Rwandy posiada idealny balans pomiędzy słodyczą, kwasowością i goryczą. Nie jest to kawa mocna ale o intensywnym smaku (głównie owoców cytrusowych) i zapachu, z lekkim, gładkim body. Kawa ta pozostawia na języku intensywny posmak owoców, karmelizowanego brązowego cukru i czekolady. Warto zaznaczyć, że jej kwasowość jest stosunkowo duża, a ziarna wypalane średnio lub jasno.

Osobiście uwielbiam afrykańskie kawy – jak żadne inne pije je jedynie z odrobiną mleka, są orzeźwiające, lekkie a zarazem przepełnione ciekawymi, owocowymi nutami.

Jeśli zastanawiacie się jaką tym razem kupić kawę, nie wahajcie się, wybierzcie tę z Rwandy, każde najmniejsze opakowanie tych wspaniałych ziarenek to lepszy byt jej mieszkańców.

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy