San Luis z La Piantagioni de Del Caffѐ – zbierana w Salwadorze, palona we Włoszech

La Piantagioni Del Caffѐ to włoska palarnia, której historia rozpoczęła się w 1994 roku w Livorno (skąd wywodzi się również inna znana włoska manufaktura - Arcaffe). Właściciele sprowadzają do niej ziarna z całego świata, oferując swoim klientom zarówno czyste Arabiki jak i ich mieszanki. Duża część kaw posiada certyfikat CSC*, przyznawany ziarnom, które przeszły bardzo surowe wymagania. Do kaw specialty posiadających to oznaczenie należy nasza bohaterka: salwadorska Arabica San Luis.

Charakterystyka kawy San Luis z La Piantagioni de Del Caffѐ według opakowania:

Wg informacji zawartych na opakowaniu, Arabica ta pochodzi z Salwadoru, obszaru o nazwie Cordillera del Balsamo, La Libertad. Plantacja położona jest na wysokości od 1200 do 1800 m n.p.m. Po zbiorach, ziarna poddawane są obróbce mokrej. Po zaparzeniu możemy oczekiwać nut suszonych owoców, bogatego body, słodkiego smaku oraz długiego aftertaste. San Luis według palarni najlepiej sprawdzi się w ekspresach do kawy.

Charakterystyka kawy San Luis z La Piantagioni de Del Caffѐ (subiektywna):

  • Opakowanie

Bardzo estetyczne. Czarne z biało-zieloną naklejką, na której umieszczone są odpowiednie opisy. Na jednym z boków opakowania jest również informacja o tym, czego możemy oczekiwać po danym kolorze naklejki. W przypadku zielonej będzie to rześkość i delikatna kwasowość. Brak wspomagania w zamknięciu a szkoda, bo to zawsze znacznie ułatwia życie każdemu kawoszowi.

  • Aromat

Przed zaparzeniem niezbyt przyjemny, być może dlatego, że nie jestem zwolenniczką suszonych owoców. Po przyrządzeniu dość intensywny, przyjemny, cytrusowy.

  • Smak

Słodka, mleczna czekolada z dość wyraźną ale niezbyt dużą nutką kwasowości. Przyjemnie gęste body.

  • Cena do jakości

Za kawę San Luis z La Piantagioni Del Caffѐ zapłaciłam 34 zł za ćwierć kilograma. Przypominam o oznaczeniu CSC i o tym, że są to naprawdę wysokiej jakości ziarna. Jednak komu nie w smak ta kwota, musi wiedzieć, iż w innym sklepie internetowym znalazłam tę samą kawę za około 28 zł. Wystarczy poszukać.

Subiektywna ocena kawy San Luis z La Piantagioni de Del Caffѐ w skali od 1 do 10:

Przyznaję jej 9 punktów. Jako espresso jest smaczna, aczkolwiek kwasowość przeznaczona jest raczej dla tych, którzy lubują się w kawach etiopskich. Z mlekiem łagodna, słodka, wyjątkowo dobra. Polecam, nie będziecie zawiedzeni.

*CSC – włoskie stowarzyszenie Associazione Caffè Speciali Certificati, nadzorujące proces produkcji kawy, począwszy od hodowli na danej plantacji, poprzez wypalanie w konkretnej palarni. Poszczególnym etapom, przez jakie przechodzą ziarna towarzyszą liczne restrykcje, których zadaniem jest uzyskać jak najwyższą jakość ziaren. Zwykle kawy oznakowane ich naklejką są stu procentowymi Arabikami lub mieszankami o nie większej niż 20% zawartości Robusty. CSC wspiera takie organizacje jak: UTZ, Rainforest Alliance oraz Fair Trade. Współdziała wraz z ruchem Slow Food w propagowaniu świadomej konsumpcji.

Obszerny artykuł na temat kaw z Salwadoru znajdziesz w naszych „Podróżach po kawowym świecie” - Salwador - nieznana i wyjątkowa Pacamara

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy