Sześć unikalnych sposobów na podanie kawy

Przedstawiam kilka ciekawych propozycji, jak przyrządzić w domu kawę, której być może jeszcze nie piłeś i – mam nadzieję – która posmakuje Ci tak, jak swego czasu mnie i moim gościom.

1. Kawa pływaka (coffee Float)

Składniki:

  • 230 ml kawy
  • jedna łyżka stołowa rozpuszczalnego kakao
  • jedna łyżka stołowa lodów waniliowych

Sposób przygotowania:

Lekko przestudzoną kawę przelewamy do szklanki o pojemności minimum 300 ml, bo muszą się w niej zmieścić jeszcze pozostałe składniki. Następnie wsypujemy do środka kakao i energicznie mieszamy łyżką, aż do rozpuszczenia się. Na koniec dokładamy ostrożnie, żeby nie nachlapać, solidną łyżkę lodów waniliowych. Po przemieszaniu, napój podajemy ze słomką.

 

2. Kawa kuloodporna („bulletproof” coffee)

Składniki:

  • 230 ml zimnego wywaru z kawy
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • pół łyżki stołowej masła

Sposób przygotowania:

Przygotuj naczynie od blendera i wlej do niego gorący wywar z kawy. Następnie odmierz trzy łyżeczki oleju kokosowego (lub rozpuszczonego masła kokosowego). Na końcu dodaj zwykłe masło, które wcześniej wyjmij z lodówki, żeby dobrze zmiękło. Wszystko porządnie zmiksuj tak, by otrzymać, mówiąc językiem laboranta, jednolitą emulsję. Gotowy napój przelej do filiżanki. Uważa się, że masło i olej kokosowy ułatwiają przyswajanie kofeiny przez ludzki organizm.

Więcej na temat kawy kuloodpornej znajdziesz w tym artykule: Pyszna i zdrowa kawa z tłuszczem ("Bulletproof coffee")

 

3. Mocca na kostkach lodu (mocha on the rocks)

Składniki:

  • około 180 ml zimnego wywaru z kawy
  • około 100 ml schłodzonego mleka
  • syrop czekoladowy do smaku

Sposób przygotowania:

Kawę wylej równomiernie na tackę do przygotowywania lodu i włóż do zamrażarki. Po około dwóch godzinach powinny powstać z niej kawowe kostki lodu, które przełóż do szklanki o pojemności 300 ml i zalej zimnym mlekiem. Dla wzbogacenia smaku i osłody, polej napój swoim ulubionym syropem czekoladowym.

 

4. Mrożona kawa kokosowa (iced coconut coffee) 

Składniki:

  • 150 ml zimnego wywaru z kawy
  • 250 ml wody kokosowej
  • 5 kostek lodu

Sposób przygotowania:

Przygotuj szklankę o pojemności 300 ml. Wsyp do niej kostki lodu, następnie zalej je kawą i wodą kokosową. Jeśli lubisz bardzo słodkie napoje, możesz przed ostudzeniem kawy wstępnie ją posłodzić, żeby cukier łatwiej się rozpuścił w wywarze. Napój podawaj ze słomką.

 

5. Mocca kokosowa (coconut mocha)

Składniki:

  • 50 ml mleka kokosowego
  • 230 ml wywaru z kawy
  • syrop czekoladowy do smaku

Sposób przygotowania:

Przelej z puszki do rondla mleko kokosowe i je zagotuj, tylko uważaj, ponieważ osiągając temperaturę wrzenia kipi tak samo, jak mleko krowie. Następnie odmierz porcję gorącej kawy, wlej do dużego kubka lub szklanki o pojemności 300 ml i uzupełnij naczynie kokosowym mlekiem. Na koniec mochę polej po wierzchu ulubionym syropem czekoladowym i voilà.

Napój ten najlepiej przygotowywać od razu w większej ilości, żeby zużyć całe zagotowane mleko kokosowe. Warto więc przygotować go dla gości.

 

6. Espresso na tonicu (Espresso tonic)

Składniki:

  • 180 ml zimnego tonicu
  • 5 dużych kostek lodu
  • 60 ml espresso

Sposób przygotowania:

Przepis jest banalnie prosty. Przygotuj dużą szklankę o pojemności 300 ml. Włóż do niej kostki lodu, dolej tonic a na koniec uzupełnij całość kawą. Lekko wymieszaj, żeby napój się za szybko nie wygazował i podawaj ze słomką.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy