Antyoksydanty w kawie

Antyoksydanty w kawieCzym są antyoksydanty i dlaczego tak ważne jest ich spożywanie? Które związki wchodzące w skład kawy stanowią źródło antyoksydantów?

Począwszy od pojawienia się na półwyspie arabskim kawa postrzegana była w różnym świetle. Nie zawsze, rzekłabym nawet, że rzadko w korzystnym. Dopiero liczne badania i odkrycia XX wieku zdjęły z kawy piętno szatańskiego napoju. Obecnie, kawa jest jednym z najlepiej poznanych produktów spożywczych pod względem jej składu chemicznego, choć jej wpływ na ludzkie zdrowie nie jest jeszcze do końca poznany. Spośród wielu składników kawy na uwagę zasługują polifenole. Są to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli występujące naturalnie jedynie w roślinach. Polifenole posiadają ważną cechę - niszczą wolne rodniki powstające w naszym organizmie (innymi słowy posiadają właściwości antyoksydacyjne).

Czym są wolne rodniki i dlaczego musimy je niszczyć?

Wolne rodniki (inaczej reaktywne formy tlenu, w skrócie RFT) to cząsteczki tlenu posiadające jeden niesparowany elektron. Krążąc po organizmie dążą do oddania go, utleniając każdy związek, który napotkają na swojej drodze. To z kolei prowadzi do niszczenia podstawowych struktur budulcowych naszego ciała - białek, cząsteczek DNA i innych elementów wchodzących w skład naszego organizmu. W wyniku uszkodzenia tych struktur następują kolejne procesy degradacji organizmu. W rezultacie powstają nowotwory, zaburzenia czynnościowe układu krążenia, mózgu i innych narządów, powstają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Wolne rodniki przyśpieszają procesy starzenia się organizmu. Oczywiście, prawidłowo funkcjonujący organizm jest w stanie zwalczyć powstające wolne rodniki, ale w sytuacji, kiedy ich ilość zaburza równowagę pomiędzy powstawaniem a niszczeniem (następuje nagromadzenie RFT w organizmie) dochodzi do bardzo niebezpiecznego stanu zwanego stresem oksydacyjnym. Jego konsekwencją jest obumieranie komórek a w skrajnym wypadku śmierć. Powstawanie wolnych rodników jest w naszym organizmie procesem naturalnym. Jednak, niektóre czynniki znacznie przyśpieszają ich tworzenie się. Są to: zanieczyszczenia powietrza (głównie metalami ciężkimi), promieniowanie słoneczne, promieniowanie rentgenowskie, alkohol, stres, palenie papierosów, zła dieta, wiek czy nawet brak snu. Antyoksydanty dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem oddają swój elektron wolnym rodnikom, dzięki czemu nie wywołują one dalszych zniszczeń.

Polifenolem a więc antyoksydantem występującym w kawie jest kwas chlorogenowy. Zielone ziarno kawy jest jego najbogatszym źródłem. Proces palenia pozbawia kawę pewnej ilości kwasu, z drugiej zaś strony - podczas palenia w wyniku reakcji Millarda powstają melanoidy, które również wykazują właściwości przeciwutleniające. Podsumowując, ilość antyoksydantów w kawie jest nadal tak duża, że jej picie jest zalecane w krajach, w których nie są przyjmowane wystarczające ilości witamin (również będących antyoksydantami). Kawa staje się wówczas substytutem witamin.

Ludzki organizm do walki z wolnymi rodnikami potrafi wytworzyć swoje własne antyoksydanty. Jednym z nich jest glutation. Jednak wraz z wiekiem jego rezerwy ulegają redukcji. Ponadto, zanieczyszczony świat, w którym żyjemy, niezdrowy tryb życia, presja narzucana zarówno w pracy jak i życiu osobistym, używki i brak czasu na odpoczynek sprawiają, że wolne rodniki sieją spustoszenie w naszych organizmach. Dlatego tak ważne jest dostarczanie ich z zewnątrz. Dlatego tak ważna jest filiżanka kawy z jej dobroczynnymi właściwościami.

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)

Expert.
2017-10-01

Tajemnica długowieczności! ****** Stres oksydacyjny to główna przyczyna przedwczesnego starzenia. To groźny dla zdrowia stan, w którym organizm produkuje nadmiar toksycznych związków – wolnych rodników. Zwiększenie liczby wolnych rodników w ciele jest spowodowane złą dietą, stresem, zanieczyszczeniem środowiska. Zatrzymaj czas, zachowaj młodość i pełnię sił. Suplement diety Resvitarox zawiera kompleks najsilniejszych i najskuteczniejszych antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu. 100 mg resweratrolu + 4 mg astaksantyny + 5 mg likopenu to optymalna dawka antyoksydantów niwelująca działanie wolnych rodników – toksycznych związków odpowiedzialnych za uszkadzanie komórek, a w efekcie przyspieszone , przedwczesne starzenie się organizmu. Resvitarox skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników, chroniąc komórki przed zniszczeniem i tym samym przedłużając młodość! Resvitarox działa od środka, neutralizując przyczyny, a nie objawy starzenia się organizmu. Regularna suplementacja Resvitaroxu zapewnia trwałą i bezpieczną ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – faktyczną przyczyną przedwczesnego starzenia się. Jedna kapsułka wystarczy aby na dłużej zachować młodość. Maksymalna dawka antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu. Więcej informacji znajdziesz tu mocantyoksydantow.pl ****** k8y9j78th67rg5e6f45e65gr76ht87yj98uk89jy87th67gr56ef54wdfe6gr67th8yj9ujy


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy