Aracffe Meloria – kawa z włoskiego Livorno

Opakowanie włoskiej kawy Aracffe MeloriaOto kolejny wyrób włoskiej palarni zlokalizowanej w niewielkim miasteczku Livorno. Kawa zawdzięcza swą nazwę wysepce Meloria leżącej 7 km od wybrzeża, na Morzu Liguryjskim. Choć niewielkich rozmiarów ma swoje historyczne znaczenie – pod koniec XIII w. miała tam miejsce pamiętna bitwa pomiędzy Genuą i Pizą. Czy Arcaffe Meloria jest kawą równie godną zapamiętania?

Charakterystyka kawy według opakowania:

Meloria to mieszanka ziaren Arabiki (indyjska Vellakadai estate oraz brazylijska Fazenda Samambaia) i Robusty (kolejne ziarna z Indii – Manamboli estate) w proporcjach 75% i 25%. Zgodnie z zapewnieniami producenta od tego blendu możemy oczekiwać waniliowego aromatu, pełnego body, lekkiej kwasowości oraz czekoladowego posmaku.

Charakterystyka kawy (subiektywna):

1. Opakowanie:

Torebki Arcaffe trudno zaliczyć do najbardziej udanych projektów opakowań. Z pewnością jednak to co interesuje kawoszy najbardziej – czyli charakterystyka jest krótko i przystępnie opisana.

Opakowanie włoskiej kawy Aracffe Meloria

2. Aromat:

Trudno w tak intensywnej mieszance doszukać się delikatnego aromatu wanilii, obiecanego przez producenta. Kto podobnie jak ja nie zdołał uchwycić tego wrażenia, może z powodzeniem skupić się na przyjemnych nutach zapachowych gorzkiej czekolady. Aromat to zdecydowana zaleta Arcaffe Meloria – dla kawowych „niuchaczy” będzie to prawdziwa przyjemność.

3. Smak:

Kto nie ma przekonania do mieszanek zawierających Robustę, spokojnie może sięgnąć po Melorię chociażby po to aby przekonać się, że złą opinię na temat tych „nieszlachetnych” ziaren kawy można między bajki włożyć (przynajmniej czasami). A kto wie, być może intensywność jaką mieszanka zawdzięcza tym ziarnom (jednocześnie nie tłumiąc zalet Arabik), przyczyni się do chętniejszego sięgania po blendy z Robustą. Niewielka kwasowość lecz bez nieprzyjemnej goryczki, urozmaica gładki, aksamitny posmak czekolady. Zadowoleni będą zarówno miłośnicy czarnego espresso jak i mlecznego cappuccino. Arcaffe Meloria powinna dobrze sprawdzić się jako napar przygotowany z dripa, z ekspresu jest niezła, choć kubki smakowe nieprzyzwyczajone do kaw intensywnych mogą w pierwszej chwili nie docenić jej walorów.

4. Cena do jakości:

Jest to jedna z tańszych kaw tego producenta. Przeciętna cena 250g opakowania waha się w granicach 30zł. Mi udało się nabyć ją w niewielkiej przecenie. Cena wydaje się być adekwatna do jakości ziaren. Z pewnością pijąc ją sami stwierdzicie, że bywają znacznie gorsze kawy w podobnej cenie.

Subiektywna ocena w skali 1-10:

Internetowy rekonesans jaki poprzedził zakup tej kawy, pozwala stwierdzić, że Meloria ma chyba tylu zwolenników co i przeciwników. Wg mnie jest moc, jest aromat, jest i trochę kwasowości, choć przyznać należy, że dość delikatnej. Mimo tej (nikłej!) kwasowości w ciężkie zimowe poranki Melorią nie pogardzę. Za pomoc we wstawaniu zasługuje na solidne 8+.

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy