Barista – kawowy zawód

Barista – kawowy zawódDawniej kawiarka, dziś barista. Umiejętność parzenia kawy była potrzebna i ceniona już od dawna. W XIX wieku w domach polskiej zamożnej szlachty pracowała kawiarka - kobieta, której zadaniem było przyrządzanie kawy według obowiązujących ówcześnie wytycznych i podawanie jej państwu rano i wieczorem. Takie same obowiązki ma dzisiejszy barista, jednak zawód ten, wraz z rozwojem przemysłowym, ewoluował, wyspecjalizował się, a co najciekawsze – został przejęty przez mężczyzn.

Kim jest barista?

Barista to, najprościej mówiąc, osoba profesjonalnie zajmująca się kawą. Brzmi prosto, ale zawód ten wcale do prostych nie należy, nie tak łatwo też stać się dobrym baristą.

Bariści znajdują zatrudnienie w kawiarniach, zarówno w sieciówkach jak i tych małych, prywatnych, w restauracjach, barach i wszelkiego rodzaju innych lokalach, w których serwowana jest kawa a właściciele dbają o jej jakość, zadowolenie klientów i własną dobrą reputację. Zawód ten stawia przed potencjalnym baristą różne wyzwania, jest wymagający i ciężki. Barista nie tylko wykonuje czynności związane z przygotowywaniem kawy, musi się także odznaczać wysoką kulturą osobistą i zdolnościami interpersonalnym, ma bowiem ciągły kontakt z klientem. W dodatku, jego praca jest często samodzielna, wymaga także siły i dobrego zdrowia. Najważniejsze jednak, w pracy baristy, są jego zmysły. Musi je wyostrzyć i zaufać im, aby nie popełnić gafy podając klientowi np. niedoparzoną, lurowatą kawę. Barista to zawód niełatwy, jednak należy pamiętać, że wziął się z zamiłowania do kawy i pasji jej przygotowywania. Najlepsi bariści, często ci biorący udział w zawodach, to pasjonaci i ludzie, w żyłach których płynie kawa.

Jakie są obowiązki baristy?

Obowiązkiem baristy jest nie tylko przygotowywanie kawy według zasady 4M i podawanie jej klientom, barista czuwa nad szeregiem innych elementów, mających wpływ na efekt końcowy jego pracy. Przede wszystkim barista kontroluje ziarna kawy, których używa w swoim ekspresie – kupuje najlepsze, sprawdzone mieszanki lub kawy jednorodne i dba o ich prawidłowe przechowywanie. Jeśli ziarna są zielone kontroluje proces ich wypalania, wie jaki odcień dana kawa powinna uzyskać, aby wydobyć z niej to, co najlepsze. Kolejnym ważnym obowiązkiem baristy jest dbanie o cały sprzęt znajdujący się na jego stanowisku pracy: ekspres ciśnieniowy, młynek do mielenia kawy, filiżanki, kubki oraz wszystkie inne rzeczy niezbędne w pracy. Barista potrafi także użyć właściwego mleka i w odpowiedni sposób go spienić. Kolejne obowiązki wynikają bezpośrednio z procesu parzenia kawy: odpowiednie zmielenie ziaren kawy, następnie precyzyjne dozowanie i ubijanie kawy w sitku kolbowym, odpowiednie przygotowanie ekspresu do procesu ekstrakcji. Następnie, barista dopasowuje filiżankę do rodzaju zaparzonej kawy, a zna ich bardzo wiele. Począwszy od tradycyjnego espresso, przez cappuccino i latte, a skończywszy na wyszukanych drinkach kawowych. Wraz z rozwojem sztuki malowania mlekiem na powierzchni cremy, tzw. latte art, pożądaną cechą jest właśnie umiejętność tworzenia artystycznych wzorów i obrazków. Ponadto, barista powinien wyróżniać się otwartością na ludzi, umiejętnością doradzania i opowiadania o kawie. To ostatnie wynika raczej nie z obowiązku, ale pasji i zamiłowania do historii kawy i wszystkich jej aspektów. Po zakończonej pracy obowiązkiem baristy jest nie tylko uprzątnięcie stanowiska pracy i przygotowanie go na następny dzień ale również doszkalanie się „po godzinach” i poszerzanie swojej pasji i wiedzy w swoim wolnym czasie, bowiem najlepszym baristą jest osoba zakochana w kawie.

Jak zostać baristą?

Baristą można zostać uczestnicząc w specjalnych kursach, organizowanych w każdym miększym mieście, które przygotowują do zawodu. Jest to jedynie początek bardzo długiej drogi, ponieważ w tym zawodzie liczy się praktyka, a więc tysiące, lepiej lub gorzej, zaparzonych kaw. Dobrym rozwiązaniem jest podjęcie pracy w kawiarni, restauracji czy innym obiekcie gastronomicznym pod okiem doświadczonego baristy. Można także zostać home-baristą, czyli zgłębiać sztukę parzenia kawy w domowym zaciszu. To rozwiązanie wymaga zakupu często drogiego sprzętu, niemniej jednak zamiłowanie do spędzania wolnego czasu przy ekspresie do kawy może przerodzić się w poważniejsze, profesjonalne zajęcie.

Dlaczego mężczyźni?

Dobre pytanie. Można jedynie spekulować. Osobiście uważam, że mężczyźni są bardzo dobrymi kucharzami (jeśli tylko chcą) i świetnie odnajdują się w kuchni. Można powiedzieć, że przygotowywanie kawy to część procesu gotowania, więc dlaczego by nie? Na myśl przychodzi mi również emancypacja kobiet i czasy, w których żyjemy. Coraz częściej kobiety zajmują, do tej pory zdecydowanie uważane za męskie, stanowiska pracy i wypierają z nich płeć przeciwną. Może w odwecie mężczyźni udowadniają, że wcale nie są gorsi w „damskich” zawodach?

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy