Jeśli chciałbyś sprzedawać kawę prosto z Kenii – przeczytaj poniższy artykuł!

Jeśli chciałbyś sprzedawać kawę prosto z Kenii – przeczytaj poniższy artykuł!Na tegorocznych targach Euro Gastro, które odbyły się w marcu poznałam osobiście przedstawicieli kawowego przemysłu w Kenii, którzy z całego serca pragną, aby ich kawa weszła na polski rynek. Póki co eksportowana jest do kilku europejskich państw. Czy moglibyśmy to zmienić?

Oczywiście :) wystarczy, że nawiążesz kontakt. Zdjęcie wizytówki z adresem mail'owym do Fellistus zamieszczam poniżej.

Jeśli posiadasz kawiarnię, restaurację, palarnię czy punkt dystrybucji kenijska kawa z pewnością podniesie renomę Twojego biznesu. Wiem, co mówię. Kawę z Kenii piję niemalże codziennie od kilku tygodni – jest to właśnie ta kawa, którą kupiłam od kenijskich przedstawicieli na targach Euro Gastro.

Czym charakteryzuje się kawa z Kenii?

Odsyłam do artykułu Kenia - Kraj wspaniałej jakości ziaren kawowca w naszych „Podróżach po kawowym świecie”, znajdziesz tam pełny opis zarówno samego profilu sensorycznego kawy jak i warunków, w jakich jest produkowana.

Warto w tym miejscu powiedzieć, że kawy kenijskie to kawy jedne z najlepszych na świecie. Również i w moim odczuciu. Są delikatne, słodkie, idealnie zbalansowane. Nadają się, między innymi, do zaparzania metodami alternatywnymi, co obecnie staje się w naszym kraju bardzo popularną metodą podawania kawy, głównie w dobrych, niesieciowych kawiarniach serwujących napoje najwyższej jakości. Warto więc mieć u siebie taką perełkę.

Z kolei jako konsumentka z chęcią kupiłabym kawę z Kenii, która jest sprowadzana bezpośrednio od plantatora a nie poprzez pośredników z innych europejskich krajów. Tym sposobem, po pierwsze kawa byłaby tańsza a po drugie więcej zysków szłoby bezpośrednio do tego, przyznajmy, biednego kraju.

Zachęcam zatem do nawiązania kontaktu z tymi uroczymi i otwartymi na nasz kraj ludźmi. Jeśli potrzebujesz więcej informacji na ten temat nie wahaj się do mnie napisać.

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy