Co to jest terroir?

Jednym z terminów, które są niezwykle istotne dla opisu kawy jest pojęcie terroir. Słowo to wywodzi się z języka francuskiego i dosłownie oznacza okolicę. Terroir jest bardzo ważne dla określenia właściwości trzech popularnych produktów spożywczych: wina, serów i najbardziej nas interesującej - kawy.

Smak i aromat, jakich możemy oczekiwać po danych ziarnach, możemy określić po ich pochodzeniu. To niepowtarzalny splot czynników takich jak klimat, gleba, otaczające plantacje flora i fauna pozwala na charakterystykę danego produktu, w tym przypadku kawy.

Drzewka kawowe rosną w tzw. pasie kawowym. Biegnie on przez ponad 60 krajów, położonych pomiędzy zwrotnikiem Raka i zwrotnikiem Koziorożca obejmując kontynent afrykański, azjatycki i australijski oraz Meksyk i Amerykę Południową. Każdy z kontynentów pozwala wyodrębnić ogólne cechy terroir właściwe dla wielu ziaren pochodzących z każdego z nich.

I tak po kawach amerykańskich możemy spodziewać się: łagodności, wyważenia, subtelnej kwasowości i posmaku orzecha. Kawy z Afryki można określić jaki rześkie, lekkie, owocowe, z nutami cytrusów. Ziarna pochodzące z Azji i Australii niosą ze sobą wrażenie delikatności, słodyczy, ciężkiego body oraz smaku czekolady i przypraw.

Oczywiście nie jest tak, że wszystkie kawy danego państwa będą smakowały podobnie. Warunki glebowe i mineralizacja, opady, nasłonecznienie, temperatury i wilgotność właściwe dla danego regionu będą głębiej różnicowały smaki i aromaty. Na przykładzie Etiopii: region Yirgacheffe będzie dawał kawę o bukiecie bergamotki i cytrusów, Djimma torfu a Harrar suszonych owoców. Jednak nadal wszystko to będzie oscylowało wokół nut herbacianych i cytrusowych.

Oprócz deklarowanych przez producentów nut smakowo-zapachowych, warto poszukać informacji o plantacji. Najlepiej, jeżeli kawa nie pochodzi z upraw komercyjnych, często zmniejsza to wartość ziaren. Małe gospodarstwa rolne stosują naturalne nawozy a drzewka często rosną w sąsiedztwie innych gatunków roślin, których obecność również wzbogaca smak owoców kawowca. Kolejną cenną informacją jest wysokość upraw. Ogólnie przyjąć można, iż im wyżej drzewka uprawiane tym kawa lepsza*. Ostatnią rzeczą wartą uwagi jest dobra palarnia, która wydobędzie z ziaren to, co charakterystyczne i najlepsze.

Taka wiedza znacznie ułatwia wybór kawy, nie ograniczajmy się jednak do danego regionu czy nawet kontynentu. Mogą nas wtedy ominąć smaki kaw lepszych od tych już nam znanych.

 

*kawowce rosnące wysoko w mniejszym stopniu narażone są na działanie szkodników, dzięki czemu drzewka nie uruchamiają mechanizmów obronnych polegających na podniesieniu zawartości kofeiny w ziarnach (kofeina odstrasza owady), dzięki czemu kawa ma lepszy smak. Ponadto, tereny górzyste często spowite są mgłą, co sprawia, że ziarna dojrzewają bardzo powoli wykształcając cały bukiet smaków i aromatów, których nie zdążyłyby wykształcić dojrzewając w pełnym słońcu na nizinach.

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy