Crema - czym jest, jak powstaje i jak powinna wyglądać ta idealna?

Crema to warstwa piany powstająca na powierzchni espresso w trakcie jej przyrządzania w ekspresie ciśnieniowym. Jest wyznacznikiem prawidłowo zaparzonej kawy.

Pod wpływem bardzo wysokiego ciśnienia z kawy zostają wytrącone oleje i inne składniki odżywcze a zawarty w niej cukier karmelizuje się. Powstają również mini pęcherzyki powietrza, które sprawiają, że warstwa ta tworzy się i utrzymuje na powierzchni kawowego naparu.

Po przygotowaniu espresso należy zwrócić szczególną uwagę na jej wygląd i zachowanie się. Jeśli jest jasna i szybko znika oznacza to, że doszło do niedostatecznej ekstrakcji kawy - takie espresso będzie słabe, wodniste i pozbawione aromatu. Jeśli natomiast crema jest bardzo ciemna, cienka i równie błyskawicznie znika najprawdopodobniej doszło do nadekstrakcji - kawa będzie gorzka z wyczuwalnym posmakiem spalenizny.

Jaka więc powinna być idealna crema? Aksamitnie gładka, gęsta, elastyczna i trwała. Kolor cremy to połączenie koloru orzecha laskowego ze złotymi refleksami. Crema nie powinna zawierać mniejszych a tym bardziej większych pęcherzyków powietrza. Aby sprawdzić umiejętności baristy, na kursach czy zawodach, cremę posypuje się cukrem i czeka kiedy opadnie. Im dłuższej pianka utrzyma na swej powierzchni cukier tym oczywiście lepsze espresso.

Wróc do artykułu Jaka powinna być kawa espresso według standardów INEI? Przejdź do artykułu Najczęściej popełniane błędy podczas parzenia espresso

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy