Cztery najczęstsze błędy w przygotowaniu kawy latte

Cztery najczęstsze błędy w przygotowaniu kawy latteCaffè latte – piękna nazwa, a to po prostu kawa z mlekiem. Jeśli ktoś tak mówi, to pewnie nie pił dobrego latte albo przyrządzała mu je osoba, która prawdopodobnie popełniła jeden lub więcej błędów, które wymieniam w tym artykule.

1. Czasami widzimy barmanów, którzy dolewają spienione mleko do kawy z dużej wysokości. Owszem może i wygląda to efektownie, ale w ten sposób piana z mleka traci aksamitność i jeśli nie od razu znajdzie się na dnie filiżanki to bardzo szybko opada. Mleko nalewamy więc z niewielkiej wysokości, mniej więcej 10 cm.

 

2. Nie nalewamy mleka za szybko. Trudno powiedzieć, jak długo należy to robić, bo to kwestia wyczucia, ale jeśli zrobisz to wolniej to jest dużo większa szansa, że kawa się z nim całkowicie nie wymiesza, a na wierzchu filiżanki powstanie pianka, o którą chodzi w latte.

 

3. Mleko na dnie filiżanki, kawa na górze – to przez nalewanie poruszającym się dzbankiem, który powinien na samym początku znajdować się w miejscu. Filiżanką też nie powinniśmy wykonywać ruchów. Dopiero pod koniec nalewania wykonujemy płynne ruchy wlewając mleko cieńszą strugą. W ten sposób z czasem można nawet dojść do umiejętności tworzenia wzorów na powierzchni latte.

 

4. Spienianie mleka – prawidłowo powinno odbywać się stopniowo. Dzbanek na samym początku podnosimy tak, by końcówka spieniacza znajdowała się tuż nad powierzchnią mleka. Wraz z ilością wydobywającej się pary zanurzamy ją coraz głębiej, za każdym razem o kilka milimetrów. Jeśli końcówkę spieniacza od razu zanurzymy w mleku, piana nie będzie tak aksamitna i szybko opadnie po nalaniu do filiżanki z kawą.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy