Czy kawa zwiększa zachorowanie na raka?

Czy kawa zwiększa zachorowanie na raka?Wyniki badań Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem potwierdziły, że jest odwrotnie. Trzy do pięciu filiżanek kawy dziennie zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór skóry.

U kobiet to ryzyko zachorowania na raka zmniejsza się nawet aż do 20% a u mężczyzn do 13%. Kawa zawiera również pewną liczbę przeciwutleniaczy i związków fitochemicznych, które zapobiegają również rakowi pęcherza moczowego, nerki, okrężnicy, piersi i wątroby. Powszechnie wiadomo, że kawa pobudza trawienie, które z kolei ma działanie zapobiegawcze przeciwko rakowi jelita grubego.

Naukowcy donoszą na podstawie badań przeprowadzonych na hodowlach komórkowych, że niektóre enzymy wchodzące w skład kawy regulują również wzrost raka. Z kolei substancje takie jak kofeina i kwas chlorogenowy mają pozytywny wpływ na metabolizm wątrobowy. Niemniej badania nad nowotworami i bioaktywnym oddziaływaniem kawy jako potencjalnym środkiem leczniczym są jeszcze w powijakach a dokładne związki przyczynowe między nimi, nadal niejasne.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy