Kawy na bazie espresso

Kawy na bazie espresso

Nazwa "espresso" odnosi się nie tylko do napoju uzyskiwanego z ziaren kawowca ale również, choć należałoby powiedzieć, przede wszystkim, do bardzo specyficznego i dokładnego sposobu jego przyrządzania.

Przejdź do działu: Kawy na bazie espresso

W czym zaparzyć prawidłowe espresso?

W czym zaparzyć prawidłowe espresso?

Jak sama nazwa wskazuje "es presso" czyli "pod ciśnieniem" to kawa, którą otrzymuje się dzięki wykorzystaniu ciśnienia atmosferycznego przepychającego wodę przez warstwę zmielonej kawy.

Przejdź do działu: W czym zaparzyć prawidłowe espresso?

Włoski Narodowy Instytut Espresso

Włoski Narodowy Instytut Espresso

Niestety, nierzadko zdarza się, że zamówiona w kawiarni czy restauracji kawa espresso ma mało wspólnego z prawdziwym, tradycyjnym, włoskim napojem o tej samej nazwie.

Przejdź do działu: Włoski Narodowy Instytut Espresso

Certyfikat INEI

Certyfikat INEI

24 września 1999 roku Włoski Narodowy Instytut Espresso uzyskał licencję na przyznawanie znaku certyfikacji "Espresso Italiano".


Przejdź do działu: Certyfikat INEI

Parametry przyrządzania espresso wg instytutu INEI

Parametry przyrządzania espresso według instytutu INEI

Oprócz najwyższej jakości ziaren kawy, dobrego młynka i ekspresu oraz wprawnej ręki i wiedzy baristy do sporządzenia espresso wymagane jest przestrzeganie odpowiednich parametrów technicznych w procesie parzenia.

Przejdź do działu: Parametry przyrządzania espresso według instytutu INEI

Zasada 4 M

Zasada 4 M

Cztery parametry, niezbędne do uzyskania przez kawiarnię certyfikatu "Espresso Italiano" ale także będące warunkiem przygotowania tradycyjnego włoskiego espresso, to tak zwana zasada czterech M: miscela (mieszanka ziaren kawy), macinatura (grubość zmielenie ziaren), macchina (ekspres ciśnieniowy) oraz mano (umiejętności baristy).

Przejdź do działu: Zasada 4 M

Wpływ jakości wody na smak kawy

Wpływ jakości wody na smak kawy

Twardość wody, współczynnik pH, zawartość makroelementów a także jej świeżość i czystość biologiczna mają ogromny wpływ na jakość przyrządzanej na jej podstawie kawy.

Przejdź do działu: Wpływ jakości wody na smak kawy

Jaka powinna być kawa espresso wg standardów INEI?

Jaka powinna być kawa espresso według standardów INEI?

Sumą wszystkich niezbędnych parametrów i wymagań, jakim musi podlegać prawidłowy proces parzenia kawy espresso jest jej ostateczny smak, aromat i wygląd.

Przejdź do działu: Jaka powinna być kawa espresso wg standardów INEI?

Crema - czym jest, jak powstaje i jak powinna wyglądać ta idealna?

Crema - czym jest, jak powstaje i jak powinna wyglądać ta idealna?

Crema to warstwa piany powstająca na powierzchni espresso w trakcie jej przyrządzania w ekspresie ciśnieniowym. Jest wyznacznikiem prawidłowo zaparzonej kawy.

Przejdź do działu: Crema - czym jest, jak powstaje i jak powinna wyglądać ta idealna?

Najczęściej popełniane błędy podczas parzenia espresso

Najczęściej popełniane błędy podczas parzenia espresso

Mogłoby się wydawać, że przyrządzenie espresso to nic trudnego. Zmielić kawę, ubić ją tamperem w sitku kolbowych, podpiąć kolbę do grupy i uruchomić pompę. Proste a jednak...

Przejdź do działu: Najczęściej popełniane błędy podczas parzenia espresso