Pierwszy opatentowany ekspres do kawy

Pierwszy opatentowany ekspres do kawy

W XIX wieku wraz z nastaniem drugiej rewolucji przemysłowej, zaczęto zastanawiać się w jaki sposób wykorzystać parę wodną do parzenia kawy. Pierwsze próby jej zastosowania w maszynach do kawy mają swoje źródła we Włoszech.

Przejdź do działu: Pierwszy opatentowany ekspres do kawy

Wynalazca Angelo Moriondo - zagubiony w historii dziejów

Wynalazca Angelo Moriondo - zagubiony w historii dziejów

Angelo Moriondo stworzył pierwszy ekspres do kawy wykorzystujący parę wodną, niestety jego wynalazek nie przerodził się w żaden, rozumiany dzisiejszymi kategoriami, spektakularny biznes.

Przejdź do działu: Wynalazca Angelo Moriondo - zagubiony w historii dziejów

Historia parzenia kawy za pomocą różnych urządzeń sięga wielu lat wstecz

Historia parzenia kawy za pomocą różnych urządzeń sięga wielu lat wstecz

Pierwsze urządzenia, czy raczej naczynia do zaparzania kawy były proste w działaniu i obsłudze. Z czasem jednak, ludzka potrzeba picia dobrej kawy podsuwała nowe rozwiązania i udogodnienia sprawiając, że parzenie a przede wszystkim picie kawy stawało się coraz efektywniejsze i przyjemniejsze.

Przejdź do działu: Historia parzenia kawy za pomocą różnych urządzeń sięga wielu lat wstecz

Bezzerra i Pavioni ulepszają wynalazek Moriondo

/pjX1k9YOP

Sukces osiągnięty przez dwóch mężczyzn spopularyzował picie kawy w Mediolanie i okolicach. Liczne kawiarnie oferowały ten napój przygotowywany za pomocą maszyny stworzonej przez Bezzerrę i Pavioniego.



Przejdź do działu: Pierwszy opatentowany ekspres do kawy

Kolejny Włoch osiąga spektakularny sukces popularyzując espresso w całej Europie

Kolejny Włoch osiąga spektakularny sukces popularyzując espresso w całej Europie

Po I Wojnie Światowej za sprawą przedsiębiorczego Włocha zwyczaj picia kawy zaparzonej w ekspresie rozprzestrzenił się po całej Europie, nadając temu rytuałowi szyku i wyrafinowanej elegancji.


Przejdź do działu: Kolejny Włoch osiąga spektakularny sukces popularyzując espresso w całej Europie

Achille Gaggia przekracza barierę 2 barów ciśnienia atmosferycznego pary wodnej w urządzeniach do parzenia kawy

Achille Gaggia przekracza barierę 2 barów ciśnienia atmosferycznego pary wodnej w urządzeniach do parzenia kawy

Dotychczasowe urządzenia do parzenia kawy osiągały ciśnienie pary wodnej nie wyższe niż 2 bary. Zwiększenie ciśnienia sprawiało, że kawa uzyskiwała posmak spalenizny i goryczy. W dalszym ciągu ten problem pozostawał nierozwiązany. Aż do czasów po II Wojnie Światowej...

Przejdź do działu: Achille Gaggia przekracza barierę 2 barów ciśnienia atmosferycznego pary wodnej w urządzeniach do parzenia kawy

E-61 staje się prototypem ówczesnych ekspresów do kawy

E-61 staje się prototypem ówczesnych ekspresów do kawy

Ostatni w panteonie najbardziej wpływowych ekspresów do kawy - E-61, a zarazem pionier współczesnych urządzeń oparty był na elektryczności i zupełnie nowych rozwiązaniach technologicznych. Był wzorem do dziś produkowanych urządzeń do parzenia kawy.

Przejdź do działu: E-61 staje się prototypem ówczesnych ekspresów do kawy