Podróże po kawowym świecie

Kostaryka i ziarna SHB

Peru – kawa z Andów

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Honduras – słodki smak kawy i gorzki smak życia

Honduras – słodki smak kawy i gorzki smak życiaW Hondurasie nie byłam i prawdopodobnie po tym, co o nim czytałam nigdy się tam nie wybiorę. W tamtejszym społeczeństwie obowiązuje system patriarchalny, większość kobiet nie może sprawować urzędów publicznych a ich najważniejszą rolą jest prowadzenie domu, w którym zawsze decydujące i ostatnie słowo należy do mężczyzny. Możliwość głosowania kobiety uzyskały dopiero w 1995 roku i dotyczy to tylko tych z nich, które potrafią czytać… Traktowanie kobiet w tym państwie nadaje się do programów policyjnych. Z punktu widzenia kobiety z Europy, smak Hondurasu jest gorzki… jak kawa chciałoby się rzec. Otóż w przeciwieństwie do realiów rządzących społeczeństwem, kawa przezeń wytwarzana ma zgoła inny smak.

Historia kawy w pigułce

Kariera kawy w Hondurasie jest dość krótka. Owoce kawowca znane tam były od początku XIX w. ale przez kilkadziesiąt kolejnych lat nikt nie pokusił się o jej produkcję na większą skalę pomimo posiadania bardzo dobrych warunków do ich upraw (główną przeszkodą była bardzo słaba infrastruktura i rozdrobnienie upraw). Dopiero w połowie XX w. rząd Hondurasu przy znaczącym wsparciu ze strony Stanów Zjednoczonych rozpoczął produkcję kawy i jej przetwarzanie. Dzisiaj Honduras znajduje się na 8 (w zależności od roku 9) miejscu wśród największych producentów kawy na świecie.

Uprawy i ich jakość

Honduras jest największym producentem kawy wśród krajów Ameryki Centralnej. Niestety przez znawców tamtejsze ziarna nie są uznawane za produkt najwyższej jakości. Taka opinia owocuje niższymi cenami towaru, mimo, że jest on wysokiej jakości. Zniechęca to rolników do inwestowania w uprawę kawy i dokładania starań do wyrabiania pozytywnej opinii dla swoich marek.

Honduraskie kawy wśród kaw pochodzących z Ameryki Środkowej wyróżniają się najbardziej zróżnicowanym smakiem. Mimo wyżej wspomnianej niechęci rolników do podnoszenia jakości swych upraw, kraj ten znany jest z bardzo czystych ziaren, pochodzących w dużej mierze z gospodarstw organicznych.

Najlepsze kawy

W Hondurasie można spotkać kawy doskonałej jakości, najczęściej przetwarzane na mokro, z plantacji położonych bardzo wysoko. Niestety równie często łączone są z innymi gatunkami o niższej jakości celem stworzenia mieszanek.

Prawdopodobnie najlepsza z kaw tego kraju to: Honduras SHG. Są to ziarna charakteryzujące się niską kwasowością (jak przystało na kawy uprawiane na wysokościach dochodzących nawet do 1800 m n.p.m.), delikatnością, bogactwem aromatów z królującymi nutami owocowymi (pomarańcza, brzoskwinia), karmelowymi, waniliowymi czy orzechowymi.

Gdzie kupić kawę z Hondurasu?

Obecnie, zakup kawy z tego kraju nie stanowi już żadnego problemu. Ważne jest jednak to, aby kawa była świeżo wypalana w polskiej palarni (mamy wtedy pewność, że nie pokonuje tysięcy kilometrów co sprawia, że znacznie traci na świeżości) i pochodziła z dobrego źródła czyli konkretnej plantacji podanej na opakowaniu. Taką kawę, w dodatku organiczną i speciality znajdziemy np. w palarni Cafe Creator, w której pieczę nad każdym ziarnkiem sprawuje doświadczona w tym fachu Pani Ewa Jankowska. Koniecznie zajrzyjcie na stronę internetową palarni i przekonajcie się, że kawa może być naprawdę zdrowa i świeża. W tej samej palarni możecie również zakupić honduraską kawę zieloną.

Kawa zielona Arabica z Hondurasu specjality wykwintna

Kawa zielona Arabica z Hondurasu specjality wykwintna

Mało kto wie, że uprawa kawy ma dla kobiet w Hondurasie specjalne znaczenie. Istnieją spółdzielnie zrzeszające wyłącznie kobiety do pracy na plantacjach. Ma to na celu wzmocnienie pozycji kobiet w tym kraju, zapewnienie im pracy, źródła dochodów, nadania kontroli swemu życiu, zapewnienia wsparcia. Plantacje kawowca w tym kraju są więc symbolem zdobywania niezależności przez kobiety – warto o tym pamiętać, trzymając w rękach paczkę niepozornych honduraskich ziaren kawy.

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy