Podróże po kawowym świecie

Kostaryka i ziarna SHB

Peru – kawa z Andów

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Indie - pełne sprzeczności

Indie to kraj pełen sprzeczności. Z jednej strony kalejdoskop barw począwszy od domów, targów, kwiatów, kobiecych strojów poprzez owoce i przyprawy – z drugiej strony ciężkie warunki życia i ubóstwo mieszkańców; Bollywood i Old Dehli; uśmiech i gościnność a traktowanie kobiet… Podobno Indie albo się kocha albo nienawidzi, nigdy nie pozostawiają człowieka obojętnym. Dla nas zwykle kojarzone z przeludnieniem, dobrą herbatą i przyprawami. Niewiele osób wie, że ten kraj wielu twarzy jest jednym z czołowych producentów kawy na świecie.

Historia

Historię kawy w Indiach można liczyć na 400 lat wstecz. Ziarna kawowca prawdopodobnie trafiły tam przemycone z Jemenu. Nieco bardziej barwna legenda głosi, że w czasach kiedy arabowie zazdrośnie strzegli nasion kawy, pielgrzym o imieniu Baba Budan, wracając z Ziemi Świętej wykradł ich kilka i zasadził w regionie Karnataka, uważanym dziś za miejsce narodzin upraw indyjskiej kawy.

Założenie plantacji i eksport ziaren kawowca przypisuje się zaś Brytyjczykom i Holendrom, jednak jej szerszą uprawą zainicjowaną przez Anglików, zajęto się dopiero w drugiej połowie XIX w. To oni założyli pierwsze górskie plantacje na południu kraju. W tropikalnym klimacie, na słonecznych stokach, umiejscowionych na dużych wysokościach i żyznych glebach odnaleźli idealne warunki do uprawy kawowca.

Dzisiaj organizacja zwana Indyjską Radą kawy zajmuje się skupem ziarna i jego eksportem. Mimo, iż nie sprzyja ona producentom mniejszych regionów upraw, Indie znajdują się w pierwszej piątce światowych producentów kawy, zaraz po: Brazylii, Wietnamie, Kolumbii i Indonezji.

Uprawy i ich jakość

Indie słyną z tego, że są jedynym krajem uprawiającym kawowiec w cieniu (zróżnicowanie gatunkowe drzew go otaczających może sięgać nawet 50 odmian). Indyjskie plantacje to egzotyczny świat, pełen kolorów oraz zapachów przypraw i owoców takich jak: wanilia, kardamon, goździki, cynamon, pieprz, banan i pomarańcza. Wszystko to stanowi jedność – połączony ekosystem.

Wielość czynników wywiera ogromny wpływ na charakter i jakość owoców kawowca. Rosnąc wolniej pod baldachimami innych drzew nabierają smaków i aromatów otaczającej flory.

Większość upraw (ponad 90%) znajduje się w regionach takich jak Karnaka, Keral oraz Tamil Nadu. Jednak, aby wspomóc sytuację życiową i materialną najuboższych rządowa pomoc objęła inne obszary np. Andharę, Maharastrę czy Pradesh.

Smaki i gatunki kaw

Indyjskie ziarna są delikatne, z nikłą nutą kwasowości o pełnym smaku i co najważniejsze - niespotykanym nigdzie indziej zapachu owoców i przypraw. Wpływ na to ma nie tyko otoczenie kawowców ale i nietypowa ich obróbka.

W epoce, kiedy kawę transportowano za pomocą okrętów żaglowych ziarna kawy były poddawane działaniu wilgoci nawet przez kilka miesięcy, sprawiało to, że przybierały one żółte zabarwienie. Gdy nastała era parowców i czas podróży znacznie się skrócił, okazało się, że odbiorcy czarnego naparu tak rozsmakowali się w żółtej kawie, iż producenci zmuszeni zostali do wymyślenia sposobu na obróbkę krótszą ale dającą podobny efekt. Tak narodził się proces „monsunowania” ziaren.

Na czym on polega? Otóż w porze monsunowej (w okresie od maja do czerwca) wystawia się ziarna na pięciodniowe działanie ciepłego powietrza o bardzo dużej wilgotności. Na podłodze pod ocienionych dachem, jednak o nieosłoniętych bokach, rozsypuje się ziarno i w określonych odstępach czasu przeczesuje grabiami. Kolejnym krokiem jest przepakowanie kawy do worków i wystawienie ich na działanie powiewu wiatrów monsunowych. Po prawie dwóch miesiącach przepakowuje się ją co 7 dni, aż do uzyskania pożądanego stanu.

Ze względu na odmienność warunków klimatycznych w Indiach, uprawia się różne rodzaje kaw, począwszy od dobrej jakościowo Arabiki, po mniej docenianą przez fachowców Robustę.

Gatunki indyjskich kaw:

Arabica Plantation – jest to indyjska kawa, wysokiej jakości (niezależnie od regionu, z którego pochodzi). Nazwa „plantation” sugeruje kupującemu, iż ma do czynienia z wysoką jakością ziaren: dokładną selekcją pozwalającą uzyskać ziarna idealnych proporcji, koloru i właściwości. Ten rodzaj ziaren poddawany jest obróbce mokrej. Kawy tego rodzaju są zwykle intensywne z małą nutą kwasowości i goryczki. W smaku egzotyczne o aromacie pieprzu, papai, przypraw korzennych.

Monsooned Malabar AA – uprawiana jest w regionie Malabar, w południowo – zachodniej części Indii. Ziarna poddawane są monsunowaniu. Jest to kawa o średniej mocy i niskiej kwasowości, głębokim smaku i aromacie karmelu i czekolady.

India Mysore – pochodząca z regionu o tej samej nazwie, poddawana obróbce mokrej. W smaku słodkawa z czekoladą i nutą cytrusów o aromacie przypraw i wina.

Robusta India Cherry AA – produkt flagowy dla kategorii Robusta; kawa z dwukrotnie większą w stosunki do Arabiki zawartością kofeiny. Smak: gorzkawy, intensywny, pikantny, wyczuwalny aromat czekolady. Idealna do espresso i mieszanek.

Indyjskie kawy są tak różnorodne i smakowo barwne jak kraj, z którego pochodzą. Znajdą tutaj coś dla siebie zwolennicy smaków intensywnych i delikatnych; typowych czekoladowo-karmelowych i oryginalnych pikantno-korzennych; gustujący w Arabice i Ci, którzy poszukiwali gorzkawego ale szlachetnego posmaku Robusty.

Jednym słowem warto rozsmakować się w Indiach!

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy