Kawa na gorącym piasku

Jest to jedna z najbardziej oryginalnych metod parzenia kawy, świadczących o silnej tradycji i wysokiej kulturze jej picia. Przypisuje się ją Turkom, jednak znana jest też wśród Arabów, i kto wie, czy to właśnie oni nie byli jej prekursorami.

Kawa na piasku ma swoje korzenie prawdopodobnie w zwyczajach pustynnych ludów koczowniczych, dla których taka metoda była koniecznością a nie poszukiwaniem wysublimowanego sposobu parzenia. Obecnie w Azji mniejszej lub na Kaukazie kojarzona jest raczej z eleganckim sposobem podania, który ma zrobić na gościach wrażenie.

O co w tym wszystkim chodzi? Otóż uważa się, że zanurzenie w gorącym piasku mieszanki wody i kawy znajdujących się w mosiężnym tyglu lepiej rozprowadza temperaturę w naczyniu i powoduje, że napar zaparza się równomiernie. Taka kawa jest rzekomo mocniejsza, bardziej aromatyczna a zarazem wyjątkowo aksamitna w smaku.

Znaczenie ma tutaj nie tylko piasek, lecz także mosiężny tygiel oraz ziarna o bardzo dobrej jakości, które trzeba zmielić tuż przed zaparzaniem. Zresztą sam możesz się o tym przekonać i sporządzić kawę na gorącym piasku w domu. Oto jak należy to zrobić.

Będziesz potrzebować:

  • Kuchenki gazowej
  • Około 2,5-3 kg czystego piachu. Nie musi być drobny, ważne by był suchy. Nadaje się do tego typowy piasek zasypowy, taki jakiego używa się, np. do budowy fundamentów
  • Naczynia z grubymi ściankami. Najlepiej jeśli to będzie niezbyt głęboki garnek żeliwny, względnie solidny wok
  • Tygielka mosiężnego z drewnianą rączką, zabezpieczającą dłoń przed wysoką temperaturą
  • Wody (około 200 ml)
  • Dobrej tureckiej kawy, drobno zmielonej
  • Cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przesiany i suchy piach bez zanieczyszczeń przesyp do garnka lub woka. Włącz średni palnik gazowy w kuchence i podgrzewaj go na niezbyt intensywnym płomieniu długo i równomiernie, od czasu do czasu mieszając łyżką. Piasek musi osiągnąć wysoką temperaturę. Możesz to sprawdzić ustawiając otwartą dłoń nad górną powierzchnią garnka. Jeśli odczujesz bijące z dołu intensywne ciepło, to oznacza, że piasek jest gotowy do zaparzania.

Wsyp do tygielka mniej więcej dwie łyżeczki kawy. Jeśli lubisz, dodaj też cukier, następnie zalej to wszystko wodą i – co nietypowe – zimną a nie gorącą. Następnie zanurz ostrożnie tygielek w piasku, do około jego 2/3 wysokości. Delikatnie przesuwaj naczynie w poziomie w dowolną stronę tak, jakbyś chciał rozgarniać nim piasek. Pamiętaj tylko, żeby uważać by nic nie dostało się do środka.

Obserwuj przez cały czas kawę wymieszaną z wodą, ponieważ w pewnej chwili zacznie wrzeć, powstanie piana i napar powędruje szybko do góry. Wtedy natychmiast należy wyjąć tygielek z piasku, odczekać kilka sekund aż jego zawartość się uspokoi i ostrożnie przelać ją do filiżanki.

Smacznego.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here