Jak Wietnam stał się drugim producentem kawy na świecie

Jak Wietnam stał się drugim producentem kawy na świecieNiekwestionowanym liderem w ilości produkowanej kawy na świecie jest Brazylia i póki co, na drugim miejscu znajduje się Wietnam. Jednak nie wiadomo, ile jeszcze czasu utrzyma się na tej pozycji, ponieważ Chiny również poszerzają swoje obszary kawowych upraw.

Kawa do Wietnamu, czy ogólnie, do tej części Azji Południowo-Wschodniej trafiła za pośrednictwem Francuzów, którzy podporządkowali sobie politycznie i ekonomicznie tę część świata w 1858 roku, pozostając w niej nieprzerwanie do wybuchu II Wojny Światowej. Można przypuszczać, że kawa po raz pierwszy pojawiła się na dzisiejszych terenach Wietnamu, Kambodży, Laosu i Birmy (tzw. Indochin) wcześniej, bo za sprawą kupców arabskich, przybywających do sąsiadującej z nimi Malezji i Indonezji już w XIII wieku. Jednak kawowiec nie zaistniał wówczas w miejscowej produkcji rolnej. O wiele ważniejsze dla dochodów ludności zamieszkującej te obszary stały się tzw. „korzenie”, głównie pieprz i gałka muszkatołowa. Właśnie stąd, a dokładniej z portu w malezyjskiej Malakce, płynęły one do Europy Zachodniej, gdzie osiągały niebotyczne ceny i stać na nie było tylko najzamożniejszych.

W jednym z poprzednich artykułów: Kawa po wietnamsku pisałem o tradycji picia tego napoju w tym kraju. Tym razem, napiszę kilka słów o tamtejszej produkcji kawowej, bo jej wzrost w trzech ostatnich dekadach był po prostu spektakularny i to na skalę światową. Potwierdzeniem tych słów niech będzie to, że Wietnam wysunął się na drugą pozycję po Brazylii w skali całego globu i stał się ogromną konkurencją dla tradycyjnych kawowych zagłębi, jakimi są Brazylia, Kolumbia czy Etiopia.

Rozwój upraw kawowca w Wietnamie zapoczątkowali Francuzi. Korzystając z wysokich cen tego produktu w drugiej połowie XIX wieku aż do zakończenia II wojny światowej czerpali oni z handlu nim znaczne profity. Produkcji kawy sprzyjały wprost idealne warunki geograficzne i klimatyczne. Górzyste tereny o odpowiedniej glebie oraz ciepłe i wilgotne powietrze sprawiają, że kawowiec owocuje w Wietnamie od września do marca, dając obfite plony o dobrej jakości. Na terenie tego kraju uprawiana jest przede wszystkim Robusta choć – w mniejszym stopniu – znajdziemy tu też takie gatunki, jak Arabica, Liberica, Catimor czy Excelca. Różnorodność tę Wietnam zawdzięcza dużej rozpiętości geograficznej i zróżnicowanej rzeźbie terenu.

Pomimo nawet tak dobrych warunków upraw, od zakończenia wojny ze Stanami Zjednoczonymi w 1975 roku i scalenia północy z południem pod rządami komunistów, produkcja kawy w Wietnamie przeżywała poważny kryzys. Nie dość, że kraj ekonomicznie znajdował się na kolanach to, na domiar złego, ten stan pogłębiało amerykańskie embargo, które objęło m.in. kawę. W tym czasie istniejące już pola kawowe skurczyły się w znacznym stopniu ze względu na brak wcześniejszych odbiorców. Sytuacja zmieniła się dopiero po roku 1994, kiedy to USA za prezydentury demokraty Billa Clintona, zdjęła z Wietnamu ograniczenia handlowe, wchodząc na drogę dialogu i polepszania wzajemnych stosunków. To wówczas nastąpił prawdziwy boom, który wywindował ten azjatycki kraj do drugiej pozycji kawowych producentów na świecie i to zaledwie w ciągu trzech dekad.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy