Kawa 3 w 1 - co naprawdę zawiera i czy działa jak kawa?

Kawa instant - wszyscy ją znamy z czasów studenckich czy wyjazdów turystycznych. Wystarczy otworzyć saszetkę, wsypać do kubka, zalać gorącą wodą i już po kilku chwilach mamy gotową kawę, najczęściej w wersji z cukrem i mlekiem. W świecie, w którym cały czas się przemieszczamy i nie zawsze mamy dostęp, czas i fundusze, żeby napić się kawy w kawiarni, kawa 3 w 1 wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Co jednak ze smakiem? Czy niski koszt oznacza niską jakość?

Bez wątpienia największą zaletą kawy w saszetkach w formie instant jest wygoda. Jest dostępna w pojedynczych porcjach, które można zabrać w kieszeni czy w plecaku dosłownie wszędzie. Kupimy ją w sklepach, kioskach na szlakach turystycznych, na stacjach benzynowych i w górskich schroniskach. Jak sugeruje nazwa, w saszetce mamy gotowy do zalania miks kawy rozpuszczalnej, sproszkowanego mleka i cukru. Są też wersje 2 w 1, czyli kawa z cukrem lub kawa z mlekiem. Czy skład kawy instant zawiera jednak tylko te trzy składniki, czy może znajdziemy tam także inne substancje?

Ile kawy w kawie?

Kawa 3 w 1, a tak naprawdę napój kawowy, zawiera średnio tylko 10% kawy. Najlepsza saszetka 3 w 1, którą udało mi się znaleźć w supermarkecie zawierała 16%. Jest to oczywiście kawa rozpuszczalna, czyli swoisty „ekstrakt” kawy mielonej, który rozpuszcza się w gorącej wodzie, tworząc jednolity napar. Jeśli jedna saszetka kawy 3 w 1 waży średnio 15 g, to tylko 1.5 g to rzeczywiście kawa. Czego zatem jest najwięcej? Niestety cukru, który jest na pierwszym miejscu w składzie. Dalej znajdują się takie substancje jak syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy lub olej kokosowy, białka mleka, regulatory kwasowości, aromaty, sól i emulgatory. Wartość odżywcza proszku przykładowej kawy Mokate 3 w 1 to 1810 kJ (430 kcal) na 100 g. Jedna saszetka to 15 do 18 g, czyli 64.5 – 77 kcal.

Tłusta kawa?

Kawa instant nie jest produktem, który powinien często gościć w naszej diecie. Pomijając walory smakowe czy zapachowe, które są indywidualne dla każdego z nas, kawa 3 w 1 zawiera szereg substancji niekorzystnie wpływających na nasz organizm. Na pewno zwraca uwagę jej wysoka zawartość tłuszczów, przede wszystkim tłuszczów nasyconych, które współczesna dietetyka łączy z występowaniem nadwagi i otyłości. W 100 g proszku (6-7 saszetek) znajduje się aż 13.5 g tłuszczów, w tym aż 13 g to tłuszcze nasycone. Skąd pochodzą? Są to tłuszcze roślinne, poddane sztucznemu nasyceniu (utwardzeniu), stanowią one główny składnik „śmietanki” w proszku. Same tłuszcze roślinne są potrzebne naszemu organizmowi, jednak sztucznie utwardzone przyczyniają się do otyłości i występowania chorób układu krwionośnego oraz cukrzycy. Dla porównania – 100 g mleka (nieco mniej niż pół szklanki) zawiera tylko 1.2 g tłuszczów nasyconych. Jak bardzo absurdalnie dużo jest nasyconych kwasów tłuszczonych w kawie 3 w 1 pokazuje zestawienie 100 g tego proszku ze 100 g hamburgera McDonald’s (jeden hamburger waży 106 g). W tym drugim jest 3.3 g tłuszczów nasyconych na 100 g produktu, czyli cztery razy mniej niż w kawie 3 w 1 o tej samej wadze (!). Upraszczając obliczenia – 2 poracje kawy 3 w 1 zawierają w przybliżeniu tyle samo tłuszczów nasyconych co jeden hamburger!

Więcej cukru niż kawy

W składzie kawy instant zaskakuje także zawrotna ilość cukru – w 100 g proszku zawiera ona 65-70g cukrów prostych (dla przypomnienia – samej kawy mamy tylko 10%). Jest to znacznie więcej niż np. czekolada mleczna, która składa się z 58 g cukrów prostych na 100 g (standardowa tabliczka). Jeśli zatem wsypiemy zawartość saszetki 3 w 1 do szklanki, to 2/3 proszku to czysty cukier, potem tłuszcz, a tylko 1/10 to kawa. Z pewnością nikt z nas, nawet najwięksi amatorzy słodzonych naparów, nie parzy kawy w takich proporcjach.

Czy warto?

Skład kawy 3 w 1 zdecydowanie nie zachęca do regularnego jej spożywania. Przeciwnie, mnie motywuje, żeby jednak zapakować zwykłą kawę, mleko i cukier i cieszyć się naparem, który faktycznie jest kawą i którego skład i działanie znam. Nie należy też przesadnie ufać nazwie, napisom na opakowaniach i reklamom, które błędnie sugerują, że „kawa 3 w 1” faktycznie składa się z tych trzech komponentów. Nic bardziej mylnego. Pod względem składu większość kaw w saszetkach można opisać raczej jako kawopodobne napoje na bazie cukru i tłuszczu roślinnego z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i substancji konserwująco-antyzbrylających. Jeśli już jednak skusimy się na kawę 3 w 1, warto przy zakupie przeczytać skład i tabelę wartości odżywczych. Świadome kupowanie i wybór najlepszych produktów „naszym portfelem” w dłuższej perspektywie skłonią producentów do reakcji i miejmy nadzieję, podniesienia jakości produktów.

 

 

Autor: Emilia Pawłusz

 


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy