Kawa po żydowsku z lubelskiej Mandragory

Kawa po żydowsku z lubelskiej MandragoryMandragora to w Lublinie jedna z bardziej znanych restauracji, trwa od lat i najwyraźniej ma się całkiem dobrze. Niezależnie od tego czy mieszkacie w tym mieście czy jesteście tylko przejazdem, warto do niej zajrzeć i rozsmakować się w starych recepturach kuchni żydowskiej. Kto zna historię tego miasta wie, iż jest ono nierozerwalnie związane z tą religią i kulturą. Kto zaś historią się nie interesuje, doświadczy przyjemności poznania nietypowych specjałów kulinarnych.

Restauracja nie serwuje kuchni koszernej, jednak stosuje się do wielu zasad tej diety. Receptury według właścicieli liczą sobie ponad sto lat. Wśród smakołyków, które tam znajdziemy na szczególną uwagę zasługują np. wątróbka smażona z pieczarkami na winie i miodzie, pierogi czosnkowe i kawa po żydowsku.

Ta ostatnia to parzona w tygielku mieszanina ziaren kawowca, cynamonu, kardamonu oraz brązowego cukru. Kawy z cukrem z reguły nie pijam ale tutaj warto było to zrobić. Jeżeli nie macie w okolicy miejsca, w którym tak doskonale ją przyrządzają, śpieszę podać przepis do samodzielnego wykonania w domu.

Potrzebne będą:

  • tygielek
  • 2-3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
  • laseczka cynamonu plus zdrowa szczypta mielonego
  • kilka ziaren kardamonu (4-6)
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie ulubionego miodu – najlepiej jednego z ciemnych, mają bardziej wyrazisty smak)

Sposób przygotowania:

  • Ziarna kardamonu prażymy przez kilkanaście sekund na suchej patelni, aż ciepło wydobędzie ich smak i aromat – mielimy je najlepiej łącznie z kawą
  • Wszystkie suche składniki wsypujemy do tygielka
  • Wlewamy wodę
  • Gotujemy ale nie mieszamy
  • Gdy kawa zacznie się podnosić dodajemy cukier (lub miód) i dopiero teraz mieszamy
  • Kawę podgotowujemy jeszcze około 2 minut
  • Przelewamy do filiżanki i degustujemy

W ten sposób otrzymamy pyszny, gęsty, słodki i stawiający nas na równe nogi napar. Nawet jeżeli nie lubicie kawy na słodko, akurat z tą jej formą warto się zapoznać. Bardzo polecam!

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy