Kawa z Indonezji

Kraj ten słynie najbardziej chyba z trzech rzeczy: wulkanów, wyspy Bali i tego, że jest największym muzułmańskim państwem na świecie. Co do kawy, to jej lokalni producenci raczej dopiero zaczynają zaznaczać swoją pozycję na międzynarodowym rynku.

Miałem przyjemność być kiedyś na Sumatrze w okolicach malowniczego jeziora Toba. Ten wielki zbiornik powstał po wybuchu gigantycznego wulkanu o tej samej nazwie, który nastąpił miliony lat temu. Katastrofa sejsmiczna, którą wywołało to wydarzenie łączona jest nawet przez niektórych naukowców z końcem ery dinozaurów na kuli ziemskiej. No ale nie to jest tematem tego artykułu, choć ma pewne znaczenie dla poruszanej tu kwestii kawy.

Wracając więc do meritum – wyspa Sumatra niemal w całości pokryta pasmami wysokich gór, stwarzała od zawsze idealne warunki do uprawy herbaty. Będąc kolonią holenderską przynosiła z tego tytułu panującym tu przybyszom z dalekiej Europy ogromne dochody. A że Holendrzy to naród przedsiębiorczy i obrotny w rzemiośle kupieckim, na wyspach indonezyjskich dość wcześnie zaczęli również sadzić pierwsze krzewy kawowca, począwszy od wyspy Jawy. A było to już w roku 1696. Uprawa przyjęła się na tyle dobrze, że już w 1711 roku w kierunku Europy wypłynęły pierwsze statki wyładowane aromatycznymi ziarnami Arabiki. W ten sposób, za sprawą Holendrów, Indonezja może się dzisiaj poszczycić tym, że stała się trzecim w historii świata miejscem na naszym globie (po Arabii i Etiopii), gdzie prowadzono regularną uprawę i produkcję kawy, a następnie stały eksport na Stary Kontynent (wówczas jeszcze nie taki stary).

Jak wiadomo, krzewy kawowca lubią znaczne wysokości oraz ciepły i wilgotny klimat. Żadnego z tych trzech czynników w równikowej Indonezji nie brakuje. Dodatkową okolicznością, która sprzyja tamtejszej kawie jest położenie upraw między Oceanem Spokojnym a Oceanem Indyjskim. A teraz coś, o czym wzmiankowałem na samym początku – wulkany. Z uwagi na to, że duża część indonezyjskich wysp ma pochodzenie właśnie wulkaniczne, gleba na ich terenie jest niezwykle bogata w minerały będąc zasilana przez miliony lat popiołami powstałymi w wyniku niezliczonych erupcji, jakie następowały w tym okresie.

Co do walorów organoleptycznych, to ogólnie rzecz biorąc, miejscowe gatunki Arabiki znane są z pełnego i bogatego smaku, właściwości pobudzających, delikatnej kwasowości oraz długiego wykończenia (posmaku). Cechują się też ciekawym aromatem, nieco czekoladowym i – jak twierdzą niektórzy smakosze – nutami tropikalnych kwiatów oraz przypraw. Kawę z Sumatry, Jawy czy wyspy Sulawesi można zakupić również w Polsce. Zdążyłem się zorientować, że dostępna jest w Internecie. Chętnie przypomnę sobie ten smak raz jeszcze, bo minęło już kilka dobrych lat od mojego pobytu w tej czarującej krainie tysięcy wysp, wulkanów i tropikalnych lasów.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy