Kawa z Jemenu – Bordeaux wśród kaw

Jemeńskie kawy – przysmak dla kawoszySą gatunki kaw, które lubimy, często popijamy, ale nie możemy o nich powiedzieć, że w swoim posmaku są unikatowe. Ot, po prostu codzienne, smaczne kawy. Jednak istnieją i takie rodzaje, których smakowy bukiet wyzwala wyobraźnię i przenosi w odległe, egzotyczne miejsca. Do tych drugich z pewnością należą kawy z Jemenu.

GEOGRAFIA JEMENU
Jemen, a dokładnie Republika Jemeńska, to nieduże państwo  położone w południowo-zachodniej Azji na Półwyspie Arabskim i częściowo na archipelagu Sokotra we wschodniej Afryce. Kraj ten leży w strefie klimatu podzwrotnikowego suchego, w większości na terenach pustynnych, a zatem panują w nim trudne warunki klimatyczne. Trzeba podkreślić, że Jemen zmaga się z poważnym niedoborem wody pitnej i jest generalnie jednym z najsłabiej rozwiniętych państw arabskich. Jednakże na wyżynach i w górach opadów jest na tyle dużo, że stanowią one dobre miejsce pod uprawę kawy. Nie są to warunki idealne, ale mimo tego uprawa kawy rozwija się tam od lat. Trzeba nawet podkreślić, że to właśnie dość surowy klimat, położenie i – związane z nim – trudne warunki glebowe wpłynęły na smakowy kształt jemeńskiej kawy. Kawowce, które dojrzewają na tak niedogodnych terenach gromadzą o wiele więcej składników odżywczych i cukrów, niż rośliny, które wzrastają w zdecydowanie łagodniejszych warunkach. Dlatego jemeńska kawa charakteryzuje się tak niezwykłym i niepowtarzalnym smakiem.
ODROBINA HISTORII KAWY W JEMENIE
Jemeńscy rolnicy zajmują się uprawą kawy od dawna.  Podobno pierwsze sadzonki kawowców zagościły w Jemenie niemal 800 lat temu, a kawa była opisywana prze mnichów Sufi już w XV wieku. Kraj ten – obok Etiopii – uważany jest za ojczyznę czarnego napoju. I chociaż obecnie to Etiopia przoduje w produkcji kawy, to właśnie Jemeńczycy pierwsi ją zasadzili. Wspólcześnie kawę uprawia się wzdłuż całego równika, ale właśnie ta z Jemenu jest ideałem wspaniałego, bogatego smaku i symbolem wysokiej jakości. Niepowtarzalny posmak i aromat sprawiły, że jemeńska kawa jest uwielbiana przez kawoszy-koneserów z całego świata i odniosła sukces na światowych rynkach.
OBSZARY UPRAW KAWY W JEMENIE
Najbardziej odpowiednim miejscem w Jemenie, gdzie możliwa jest uprawa kawy są tereny położone na dość dużych wysokościach. Są to bardzo charakterystyczne, tarasowe plantacje kawowców, położone na wysokości od 1800 do 2300 metrów nad poziomem morza. To stosunkowo niewielkie obrzary, zajmujące powierzchnię 0,25 – 1 ha. O wyjątkowości jemeńskiej kawy decyduje wiele czynników.
Między innymi są to wysokość, suchość powietrza i gleby. Szczep jemeńskich kawowców zaadoptował się przez wieki do takich warunków i świetnie sobie radzi, rosnąc na dużych wysokościach. Proces dojrzewania jest zdecydowanie wolniejszy, co również wplywa na specyfikę smaku. Ponadto warto zwrócić uwagę, że kawa z Jemenu jest całkowicie organiczna; przy jej uprawie nie stosuje się absolutnie żadnych chemicznych ,,wspomagaczy". Dzieje się tak z wielu powodów; po pierwsze – tradycja, po drugie – rolnicy w Jemenie są zbyt ubodzy, po prostu nie mają pieniędzy na sztuczne nawozy. I wreszcie po trzecie – duże wysokości sprawiają, że dostarczenie ewentualnych nawozów na miejsce jest problematyczne, a tym bardziej dlatego, że głównym ,,kawowym" transportem zajmują się osiołki. Specyficzny jest też sposób suszenia kawy – od wieków taki sam. Ziarna schną otoczone miąższem, a część całego procesu odbywa się, gdy kawa jest jeszcze na drzewku. Następnie zbiera się je ręcznie, a po zbiorach wystawia na słońce na okres od 10 dni do 2 tygodni. Po wysuszeniu, z owocu kawy zdejmowana jest wyschnięta łupina owocu. To wszystko powoduje, że jej aromat jest naprawdę unikalny, bardzo bogaty i złożony, wręcz odurzający.
Kawa z Jemenu jest produktem unikalnym z jeszcze jednego powodu. Jej produkcją zajmuję się  obecnie około 600 000 osób i zbiera jej się naprawdę niewiele. W ostatnich latach było to od około 280 tysięcy worków do 300 tysięcy. Są to małe ilości w porównaniu na przykład ze zbiorami jednego z kawowych gigantów – Brazylią. Tam wysyła się na rynek około 49 milionów takich worków!
KILKA SŁÓW O KAWIE Z JEMENU
Smaku i aromatu jemeńskich kaw nie da się pomylić z żadnym innym. Z pewnością są to kawy o bardzo bogatym bukiecie smakowym i niepowtarzalnym aromacie. Dzieli się je na trzy klasy w zależności od jakości kwowego ziarna. Najbardziej znane kawy i jednocześnie te o najwyższej jakości to Jemen Mattari i Jemen Ismaili. Pozostałe dwie klasy to kawa Sanani i Haiymi.
Na szczególną uwagę zasługuje kawa, która wśród koneserów nazywana jest ,,bordeaux wśród kaw". Mowa oczywiście o Jemen Matari - jednym z najrzadziej występujących gatunków o wyjątkowym, pełnym bukiecie. Podobno można w tej kawie poczuć nuty orzechowe, owocowe, a nawet kwiatowe. Matari jest delikatnie kwaskowata, a co bardziej wrażliwi smakosze wyczuwają w niej nawet delikatny posmak skóry i tytoniu. Jej ziarna są małe i nieregularne. Jest to prawdziwa mokka, która pochodzi z prowincji Bany Matar. Słowo "mokka/ mocha" z kolei wywodzi się od nazwy pewnego portowego miasta - Mocha (dziś Al Mukha), z którego kawa była eksportowana do Europy. Trzeba podkreślić, że Jemen Matari – ze względu na unikatowość – jest niezwykle trudna do zdobycia.  Obecnie jest ona dostępna jedynie w kilku miejscach w Polsce.
Nieco mniej znaną, choć równie unikatową w smaku, koleżanką Jemen Matari jest Jemen Ismaili. Ten gatunek należy z kolei do jednej z najbardziej cenionych kaw, które są uprawiane na Półwyspie Arabskim. W jej smaku wyczuwalne są nuty suszonych owoców, kardamonu, tytoniu i drewna. Tę bardzo trudno dostępną w Europie arabikę uprawia się w regionie Bani Ismail.  
Obie kawy cechuje unikatowość, a także bogactwo i niezwykłość bukietów smakowych. Są trudno dostępne, a za niewielką ilość tego specjału trzeba dość dużo zaplacić. Jednak nie odstrasza to smakoszy, dla których filiżanka kawowego rarytasu z Jemenu jest warta każdej ceny.
CIEKAWOSTKI NA TEMAT KAWY Z JEMENU
Niektóre regiony na północy i północnym wschodzie Jemenu, jak na przykład pustynia Ar-Rab al-Chali, mogą być pozbawione opadów przez okres 5–10 lat.
Na terenie dzisiejszego Jemenu istniało między innymi Królestwo Saba; było to od około X/IX do I wieku przed Chrystusem.
W pewnym okresie swego istnienia Jemen był częścią imperium Persji.
Jemen jest podzielony na 21 prowincji (muhafazah) i tak zwane miasto wydzielone, czyli  stolicę – Sanę.

GEOGRAFIA JEMENU

Jemen, a dokładnie Republika Jemeńska, to nieduże państwo  położone w południowo-zachodniej Azji na Półwyspie Arabskim i częściowo na archipelagu Sokotra we wschodniej Afryce. Kraj ten leży w strefie klimatu podzwrotnikowego suchego, w większości na terenach pustynnych, a zatem panują w nim trudne warunki klimatyczne. Trzeba podkreślić, że Jemen zmaga się z poważnym niedoborem wody pitnej i jest generalnie jednym z najsłabiej rozwiniętych państw arabskich. Jednakże na wyżynach i w górach opadów jest na tyle dużo, że stanowią one dobre miejsce pod uprawę kawy. Nie są to warunki idealne, ale mimo tego uprawa kawy rozwija się tam od lat. Trzeba nawet podkreślić, że to właśnie dość surowy klimat, położenie i – związane z nim – trudne warunki glebowe wpłynęły na smakowy kształt jemeńskiej kawy. Kawowce, które dojrzewają na tak niedogodnych terenach gromadzą o wiele więcej składników odżywczych i cukrów, niż rośliny, które wzrastają w zdecydowanie łagodniejszych warunkach. Dlatego jemeńska kawa charakteryzuje się tak niezwykłym i niepowtarzalnym smakiem.

ODROBINA HISTORII KAWY W JEMENIE

Jemeńskie kawy – przysmak dla kawoszyJemeńscy rolnicy zajmują się uprawą kawy od dawna.  Podobno pierwsze sadzonki kawowców zagościły w Jemenie niemal 800 lat temu, a kawa była opisywana prze mnichów Sufi już w XV wieku. Kraj ten – obok Etiopii – uważany jest za ojczyznę czarnego napoju. I chociaż obecnie to Etiopia przoduje w produkcji kawy, to właśnie Jemeńczycy pierwsi ją zasadzili. Wspólcześnie kawę uprawia się wzdłuż całego równika, ale właśnie ta z Jemenu jest ideałem wspaniałego, bogatego smaku i symbolem wysokiej jakości. Niepowtarzalny posmak i aromat sprawiły, że jemeńska kawa jest uwielbiana przez kawoszy-koneserów z całego świata i odniosła sukces na światowych rynkach.

OBSZARY UPRAW KAWY W JEMENIE

Najbardziej odpowiednim miejscem w Jemenie, gdzie możliwa jest uprawa kawy są tereny położone na dość dużych wysokościach. Są to bardzo charakterystyczne, tarasowe plantacje kawowców, położone na wysokości od 1800 do 2300 metrów nad poziomem morza. To stosunkowo niewielkie obrzary, zajmujące powierzchnię 0,25 – 1 ha. O wyjątkowości jemeńskiej kawy decyduje wiele czynników.

Między innymi są to wysokość, suchość powietrza i gleby. Szczep jemeńskich kawowców zaadoptował się przez wieki do takich warunków i świetnie sobie radzi, rosnąc na dużych wysokościach. Proces dojrzewania jest zdecydowanie wolniejszy, co również wplywa na specyfikę smaku. Ponadto warto zwrócić uwagę, że kawa z Jemenu jest całkowicie organiczna; przy jej uprawie nie stosuje się absolutnie żadnych chemicznych ,,wspomagaczy". Dzieje się tak z wielu powodów; po pierwsze – tradycja, po drugie – rolnicy w Jemenie są zbyt ubodzy, po prostu nie mają pieniędzy na sztuczne nawozy. I wreszcie po trzecie – duże wysokości sprawiają, że dostarczenie ewentualnych nawozów na miejsce jest problematyczne, a tym bardziej dlatego, że głównym ,,kawowym" transportem zajmują się osiołki. Specyficzny jest też sposób suszenia kawy – od wieków taki sam. Ziarna schną otoczone miąższem, a część całego procesu odbywa się, gdy kawa jest jeszcze na drzewku. Następnie zbiera się je ręcznie, a po zbiorach wystawia na słońce na okres od 10 dni do 2 tygodni. Po wysuszeniu, z owocu kawy zdejmowana jest wyschnięta łupina owocu. To wszystko powoduje, że jej aromat jest naprawdę unikalny, bardzo bogaty i złożony, wręcz odurzający.

Kawa z Jemenu jest produktem unikalnym z jeszcze jednego powodu. Jej produkcją zajmuję się  obecnie około 600 000 osób i zbiera jej się naprawdę niewiele. W ostatnich latach było to od około 280 tysięcy worków do 300 tysięcy. Są to małe ilości w porównaniu na przykład ze zbiorami jednego z kawowych gigantów – Brazylią. Tam wysyła się na rynek około 49 milionów takich worków!

KILKA SŁÓW O KAWIE Z JEMENU

Smaku i aromatu jemeńskich kaw nie da się pomylić z żadnym innym. Z pewnością są to kawy o bardzo bogatym bukiecie smakowym i niepowtarzalnym aromacie. Dzieli się je na trzy klasy w zależności od jakości kwowego ziarna. Najbardziej znane kawy i jednocześnie te o najwyższej jakości to Jemen Mattari i Jemen Ismaili. Pozostałe dwie klasy to kawa Sanani i Haiymi.

Na szczególną uwagę zasługuje kawa, która wśród koneserów nazywana jest ,,bordeaux wśród kaw". Mowa oczywiście o Jemen Matari - jednym z najrzadziej występujących gatunków o wyjątkowym, pełnym bukiecie. Podobno można w tej kawie poczuć nuty orzechowe, owocowe, a nawet kwiatowe. Matari jest delikatnie kwaskowata, a co bardziej wrażliwi smakosze wyczuwają w niej nawet delikatny posmak skóry i tytoniu. Jej ziarna są małe i nieregularne. Jest to prawdziwa mokka, która pochodzi z prowincji Bany Matar. Słowo "mokka/ mocha" z kolei wywodzi się od nazwy pewnego portowego miasta - Mocha (dziś Al Mukha), z którego kawa była eksportowana do Europy. Trzeba podkreślić, że Jemen Matari – ze względu na unikatowość – jest niezwykle trudna do zdobycia.  Obecnie jest ona dostępna jedynie w kilku miejscach w Polsce.

Nieco mniej znaną, choć równie unikatową w smaku, koleżanką Jemen Matari jest Jemen Ismaili. Ten gatunek należy z kolei do jednej z najbardziej cenionych kaw, które są uprawiane na Półwyspie Arabskim. W jej smaku wyczuwalne są nuty suszonych owoców, kardamonu, tytoniu i drewna. Tę bardzo trudno dostępną w Europie arabikę uprawia się w regionie Bani Ismail.  

Obie kawy cechuje unikatowość, a także bogactwo i niezwykłość bukietów smakowych. Są trudno dostępne, a za niewielką ilość tego specjału trzeba dość dużo zaplacić. Jednak nie odstrasza to smakoszy, dla których filiżanka kawowego rarytasu z Jemenu jest warta każdej ceny.

CIEKAWOSTKI NA TEMAT KAWY Z JEMENU

  • Niektóre regiony na północy i północnym wschodzie Jemenu, jak na przykład pustynia Ar-Rab al-Chali, mogą być pozbawione opadów przez okres 5–10 lat.
  • Na terenie dzisiejszego Jemenu istniało między innymi Królestwo Saba; było to od około X/IX do I wieku przed Chrystusem.
  • W pewnym okresie swego istnienia Jemen był częścią imperium Persji.
  • Jemen jest podzielony na 21 prowincji (muhafazah) i tak zwane miasto wydzielone, czyli  stolicę – Sanę.

Autorka artykułu:
Kamila Kotusiewicz - Skazana na kawę

Kamila Kotusiewicz - RedaktorMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
kamila@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy