Kawa z Madagaskaru – słodki napar przygotowany przez Maglaszy

Kawa z Madagaskaru – słodki napar przygotowany przez MaglaszyMadagaskar jest czwartą co do wielkości wyspą na świecie a największą w Afryce. Mało kto wie, iż kiedyś Polska prowadziła z Francją spór o zasiedlenie tych ziem. Doszło już nawet do powołania komisji, która to zbadać miała jej przydatność (…) do kolonizacji elementem ludzkim z Polski. (…)1 Wybuchła wtedy wielka wrzawa, jako że podobno ludność, która miała być przesiedlona była wyznania mojżeszowego. Dalszy rozwój sytuacji przekreślony został przez wybuch II Wojny Światowej. Ale zostawmy na chwilę historię i zobaczmy jak wygląda hodowla kawy na tej wyspie.

Madagaskar jest typowo rolniczym krajem. Eksportowanymi roślinami są głównie: kawa, banany, trzcina cukrowa oraz przyprawy. W przeciwieństwie do innych krajów uprawiających kawę w dużych ilościach, tutaj przeważają małe, przydomowe hodowle. Mimo, że uprawy nie są uprzemysłowione to trudno nazwać je ekologicznymi z uwagi na wycinkę i wypalanie lasów. Ziemia na wyspie jest uboga w składniki odżywcze, dlatego też rolnicy korzystają z tak destrukcyjnych rozwiązań.

Ziarna uprawiane przez Maglaszy (bo tak nazywa się tamtejsza ludność) to w 90% arabica, jednak uprawia się tam również wysokiej jakości robustę, przeznaczaną na eksport do Francji. Mieszkańcy wyspy wyjątkowo upodobali sobie napar z ziaren kawowca, czego potwierdzeniem jest spożywanie przez nich około 40% krajowej produkcji.

Jednak w przeciwieństwie do krajów spod znaku wielkich plantacji tj. Kenia czy Kostaryka, tutaj nie rozczarujesz się, gdy prosząc o kawę gospodarze uraczą Cię kubkiem rozpuszczalnej neski, na Madagaskarze o łyk prawdziwej kawy jest naprawdę łatwo. Typowy sposób przygotowania kawy to uprzednie palenie jej przed spożyciem, następnie w drewnianych moździerzach ziarno jest ręcznie rozbijane, na końcu trafia do filtrów z rafii(!). Gorzka kawa w przekonaniu Maglaszy jest niemożliwa do wypicia, nie zraża ich nawet konieczność samodzielnego przygotowania cukru z trzciny cukrowej.

Madagaskar produkuje dwie najbardziej popularne odmiany robusty: Kouillou i Nanę. Są to odmiany ożywcze, zawierające dużą ilość kofeiny. Mają bogaty i pełny smak, charakteryzujący się kwasowością typową dla robusty.

Nie są to kawy popularne na polskim opanowanym przez arabiki rynku. Stąd też być może tak niewiele informacji ich dotyczących. Prawdopodobnie, gdybyśmy w swoim czasie jednak dopuścili się kolonizacji wyspy, najpopularniejszą kawą w Polsce byłaby teraz kawa z Madagaskaru :)

 


1[14] M.B. Lepecki, Madagaskar – kraj, ludzie, kolonizacja, Warszawa (1938), s.14.

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy