Kawa z Zambii – ziarna z potencjałem

Kawa z Zambii – ziarna z potencjałemPlantacje kawy w Zambii to dość świeży temat. Sadzonki kawowca zostały do tego kraju sprowadzone dopiero w połowie XX w. Tak więc najstarsze uprawy mają maksymalnie około siedemdziesięciu lat. Czy w tym krótkim czasie kraj ten wypracował dobre standardy produkcji, które pozwalają na pozyskanie ziarna wysokiej jakości? Sprawdźcie…

Pierwsze sadzonki sprowadzono tutaj z Kenii oraz Tanzanii i zasadzono w okolicach gór Muchinga, niedaleko Lusaki (stolicy Zambii) oraz w regionach: Nakonde, Kasama i Isoka. Mimo, że natura poskąpiła swych dóbr temu afrykańskiemu krajowi to suchy, podrównikowy klimat i niezbyt urodzajne gleby są w stanie dać ziarna porównywalne do kaw kenijskich co, jak każdy kawosz wie, jest nie byle jakim wyróżnieniem.

Trzeba jednak przyznać, że odsetek tak dobrych kaw, którymi może poszczycić się Zambia jest póki co niewielki. Winę można przypisać raczkującemu wciąż sposobowi magazynowania i transportowania ziaren. Poprawa tych aspektów handlu powinna znacznie podnieść jej jakość. Specjaliści zgodnie twierdzą, iż zambijskie kawy mają potencjał na bycie wybitnymi. Nie oczekujmy jednak cudów, kraj ten ma pewne naturalne ograniczenia, które powodują, że jakość ziaren - mimo wysiłków plantatorów - może być nierówna. Do takich czynników możemy zaliczyć chociażby susze czy nieodpowiedni sposób gospodarowania wodą. Jednakże nawet natrafiając na niskiej jakości ziarno, nie należy skreślać kaw z tego kraju - nadal warto poszukiwać zambijskich perełek.

Ostatnie lata nie były dla zambijskiego przemysłu kawowego łaskawe, produkcja spadła o około 20%. Było to spowodowane likwidacją gospodarstw, których właściciele nie mieli środków finansowych na ich długoterminowe utrzymanie. Zambijski rząd trwa jednak na straży podtrzymania tej gałęzi gospodarki, inwestując w 2014 roku 4 miliony dolarów w Northem Coffee Corporation. Firma ta ma być szansą na ożywienie tej branży.

Jeżeli w Zambii znajdą się rolnicy, którzy podejmą się uprawy kawy na wysokim poziomie przy finansowym wsparciu Państwa, Zambia ma szansę stać się może nie kawową potęgą ale wyjątkowo cennym punktem na mapie krajów posiadających kawy wyjątkowej jakości. Jest to życzenie nie tylko kawowych smakoszy i pasjonatów ale również samego kraju, który w uprawie kawy upatruje szans rozwoju i stworzenia produktu znanego na całym świecie.

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy