Kawa zbożowa kontra prawdziwa kawa

Kawa zbożowa kontra prawdziwa kawaKawa zbożowa to nieco mylne pojęcie, ponieważ z prawdziwą kawą nie ma nic wspólnego. Prawdziwa kawa produkowana jest bowiem z ziaren kawowca, natomiast kawa zbożowa to napój - jak sama nazwa wskazuje - otrzymywany z ziaren zbóż.

Nie ma większego sensu porównywać ze sobą obu kaw. Ich jedyną wspólną cechą jest podobny smak. Cała reszta różni je diametralnie, sprawiając, że są całkiem innymi produktami spożywczymi. Niemniej jednak, warto w tym miejscu omówić kawę zbożową (prawdziwa kawa jest już nam doskonale znana). Dlatego pozwolę sobie opisać pokrótce jej skład i właściwości.

Kawa zbożowa produkowana jest ze zbóż, głównie jęczmienia, żyta i pszenicy. Częstymi dodatkami są cykoria oraz buraki cukrowe. Niektóre kawy produkowane są z orkiszu, który jest rodzajem pszenicy. W niektórych kawach zbożowym znajdziemy ponadto różne przyprawy korzenne. Do kawy zbożowej nie dodaje się cukru, barwników, polepszaczy smakowych, stabilizatorów czy innych substancji chemicznych, dzięki czemu kawę zbożową można nazwać produktem w pełni naturalnym.

Jej liczne walory wynikają właśnie z jej naturalnego składu. Zboża są źródłem błonnika pokarmowego, który jak wiemy, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu. Przede wszystkim wspomaga pracę przewodu pokarmowego na całej jego długości: pobudza funkcje żucia i wydzielania śliny, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku (pomoc w walce z nadkwasotą i refluksem żołądkowo-przełykowym), wiąże wodę w jelitach i drażni ich ściany, co powoduje ruchy perystaltyczne (przeciw zaparciom i innym chorobom jelit, takim jak uchyłkowatość jelit czy żylaki odbytu). Ponadto, błonnik powoduje uczucie sytości, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, zwiększa wydalanie tłuszczu, tworzy odpowiednie podłoże dla rozwoju właściwej flory bakteryjnej jelit.

Kawa zbożowa jest także doskonałym źródłem ważnych dla organizmu witamin i minerałów: fosforu, magnezu, potasu, cynku, żelaza, selenu, witamin z grupy B, a także polifenoli, które wykazują właściwości przeciwutleniające.

Kawa zbożowa nie zawiera w swoim składzie kofeiny, ale dzięki węglowodanom posiada delikatne właściwości pobudzające. Węglowodany ponadto, mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Pozytywnie wpływa również na przyswajanie żelaza i magnezu z pożywienia.

Należy w tym miejscu wspomnieć o inulinie, która jest składnikiem cykorii dodawanej do kawy zbożowej. Jej pozytywne właściwości są bardzo liczne. Wymienię te najważniejsze:

  • jest prebiotykiem (bierze udział w budowaniu prawidłowej flory jelitowej), przyczynia się do lepszego funkcjonowania jelit i wzmocnienia systemu odpornościowego,
  • wpływa na biodostępność niektórych minerałów (magnezu, wapnia, cynku i żelaza),
  • obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi (pomoc w walce z cukrzycą czy chorobą wieńcową).

Ponadto, trwają badania nad wpływem działania inuliny na zmniejszenie ryzyka nowotworów hormonozależnych, takich jak rak prostaty i piersi a także nad uznaniem go za lekarstwo na osteoporozę.

Ponieważ kawa zbożowa nie podnosi ciśnienia mogą ją pić nadciśnieniowcy, a także dzieci i kobiety w ciąży. Jest sprzymierzeńcem w walce z nadwagą i wieloma chorobami.

Niestety, kawa zbożowa nie posiada tak silnych właściwości pobudzających jak prawdziwa kawa, smak i zapach też zapewne nie zachwycą prawdziwego kawosza. Mimo tego, jest bardzo smaczna i delikatna w smaku. A ponadto, jak stwierdziłam na początku, kawa pozyskiwana z ziaren zbóż i kawa pozyskiwana z ziaren kawowca to dwa zupełnie inne produkty. Dlaczego więc nie pić i tej, i tej w ramach urozmaicenia diety i dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych?

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy