Podróże po kawowym świecie

Kostaryka i ziarna SHB

Peru – kawa z Andów

Boliwia - kawa kontra koka

Boliwia - sąsiadka kawowej potęgi Brazylii - jest najwyżej położony krajem Ameryki Południowej. Góry Andy wznoszą się w południowo zachodniej części tego kraju i stanowią idealne miejsce na uprawę kawowców.

Niestety, produkcja boliwijskiej kawy nie zajmuje miejsca nawet w pierwszej dziesiątce największych producentów kawy na świecie. Jej roczne zbiory to około 150 tys. worków. W porównaniu do 35 milionów! worków kawy brazylijskiej to kropla w morzu.

Obszary upraw

Ponad 50% powierzchni kraju porastają lasy równikowe z przewagą drzew chinowych i paproci drzewiastych (tereny wyżynne) a kolejne 50% to sawanny, półpustynie i stepy (tereny nizinne). Kawę w Boliwii uprawia się głównie w tropikalnym rejonie La Paz (ponad 90% uprawy) a także w rejonie Cochabamba, Santa Cruz, Los Yungas oraz Tarija - leżących w Kordylierach (pasmach Andów).

Rys historyczny

Dawniej kawowce w Boliwii wykorzystywane były jako krzewy ozdobne, głównie - przydomowe żywopłoty. Dopiero w latach 50-tych XX wieku arabikę zaczęto produkować na skale masową. Jednak fala mrozów 1975 roku wyniszczyła plantacje a większa opłacalność uprawy koki (z której produkowana jest kokaina) sprawiły, że kraj ten nie może poszczycić się obecnie dużymi zbiorami.

Profil smakowy

Pomimo tego, kawy sprowadzane z Boliwii to kawy posiadające certyfikaty Fair Trade i zaświadczenia, że są kawami ekologicznymi. Kawy boliwijskie produkowane są na małą skalę, ręcznie zbierane z górzystych plantacji i obrabiane "na mokro". Na plantacjach nie używa się sztucznych nawozów ani pestycydów, dzięki czemu ich jakość jest wysoka. Kawy z Boliwii charakteryzują się delikatnym, zrównoważonym i owocowym smakiem choć niekiedy lekko cierpkim i gorzkawym. Posiadają niewielką zawartość kofeiny.

Ciekawostka: W Boliwii powstają organizacje (spółdzielnie) zrzeszające drobnych plantatorów kawy, które doradzają i pomagają w produkcji i sprzedaży organicznej kawy. Jest to alternatywa dla biznesu narkotykowego, który wciągnął w swe sidła wiele rodzin. Uprawa kawy nie przynosi dużych zysków, wśród rolników panuje bieda ale właśnie dzięki uniom możliwe jest nawiązanie trwałych kontaktów z odbiorcami, którzy poprzez ciągłe zapotrzebowanie na boliwijską kawę pomagają całym rodzinom wyjść "na prostą". Z tego też względu warto kupować kawy z Boliwii, szczególnie te oznaczone logo "Fair Trade".

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy