Podróże po kawowym świecie

Kostaryka i ziarna SHB

Peru – kawa z Andów

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Dominikańska kawa Santo Domingo

Jaką kawę uprawia się na Dominikanie? To przede wszystkim arabica, natomiast jej profil smakowy zależy w dużej mierze od wysokości położenia plantacji.

Dominikana to jedno z państw położonych na Morzu Karaibskim, na wyspie, którą dzieli z Haiti. Zaliczana jest do strefy klimatu równikowego, charakteryzującego się wysokimi temperaturami, obfitymi opadami deszczu i dużą wilgotnością powietrza. Ponadto, Dominikana znajduje się w strefie występowania silnych huraganów. Atutem tego kraju jest fakt, iż obszary nizinne pokryte są ciemnymi vertisolami - bardzo urodzajnymi glebami.

Kawowce zostały na Dominikanę sprowadzone z Martyniki na początku XVIII wieku przez kolonistów. Obecnie, pod względem produkcji kawy, Dominikana zajmuje 25. miejsce na światowej liście. Ziarna kawowca stanowią jeden z głównych produktów przemysłu rolno-spożywczego Dominikany a tym samym produktów eksportowych, obok cukru i tytoniu.

Oceaniczny klimat sprawia, że na wyspie panują świetne warunki do uprawy kawowców, główne regiony upraw to Barahona, Azua Cibao, Bani i Ocoa.

Najpopularniejsza kawa z Dominikany - Santo Domingo Barahona

Arabica uprawiana jest w południowo-wschodniej części kraju, w regionie o nazwie Baharona. Plantacje położone są na wysokości między 1200 a 1500 metrów n.p.m. na żyznej, powulkanicznej glebie. Owoce zbierane są, gdy całkowicie dojrzeją a obróbka ziaren odbywa się metoda "na mokro". Na plantacjach nie stosuje się nawozów sztucznych ani pestycydów. Santo Domingo to jedna z najczęściej spożywanych kaw na wyspie a jej głównym odbiorcą jest Australia. Uważana jest za najlepszą kawę dominikańską.

Kawy uprawiane na Dominikanie charakteryzują się bogatym aromatem i dużą mocą a także niewielką kwasowością. Można w nich wyczuć piękne owocowe nuty, głównie pomarańczy. Kawy z Dominikany są słodkie ("myta" arabica), ale dokładna charakterystyka danej kawy zależy w głównej mierze od rejonu, w którym jest uprawiana.

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy