Podróże po kawowym świecie

Kostaryka i ziarna SHB

Peru – kawa z Andów

Kamerun - przewrotna historia kawy

Podróże po kawowym świecie - KamerunW Kamerunie uprawia się zarówno robustę jak i arabikę. Warunki panujące w tym zachodnioafrykańskim kraju są wręcz idealne, aby powstała kawa o naturalnej słodyczy, bogatym i wyrazistym aromacie - kawa z całą pewnością wyjątkowa i wyróżniająca się.

Początkowo w Kamerunie uprawiana była jedynie robusta. Jednak na początku XX wieku kolonizatorzy sprowadzili z Jamajki arabikę

Skąd pomysł, aby pokonać ocean i zaszczepić kawowce na ziemi, z której de facto kawa pochodzi?

Otóż, na Jamajce uprawiana jest jedna z najlepszych kaw świata - Blue Mountain. Swoją "szlachecką" naturę zawdzięcza warunkom tam panujących ale przede wszystkim żyznej, wulkanicznej glebie. Takie same warunki klimatyczno-glebowe panują właśnie w Kamerunie, dlatego też kolonizatorzy postanowili stworzyć plantacje wyśmienitej kawy również i na afrykańskim kontynencie. Pomysł z całym powodzeniem się udał. Kawa "Kamerun Santa Blue Mountain" to kawa jamajskiego pochodzenia, szczególnie doceniana przez znawców, rosnąca na zboczach wulkanu Kamerun, niedaleko Zatoki Gwinejskiej.

Co więcej można powiedzieć o kawach kameruńskich?

Robustę uprawia się na terenach położonych niżej, natomiast arabica pochodzi z terenów wyżynnych, znajdujących się w północnej części kraju, gdzie panują odpowiednie temperatury (wysokość nad poziomem morza) i duża wilgotność powietrza (bliskość oceanu).

Arabiki uprawiane w Kamerunie pochodzą z małych, rodzinnych gospodarstw, w których nie używa się nawozów. (Nie ma po prostu takiej potrzeby - warunki do uprawy kawy są idealne). Są to zatem kawy ekologiczne. Ręczne zbieranie owoców, ich dokładna selekcja oraz metoda obróbki "na morko" (tak zwane kawy "myte") sprawiają, że kawy kameruńskie to kawy najwyższej jakości.

Inną, uprawianą w północno-zachodnim regionie kraju arabiką jest Bamenda ze znakiem Fair Trade produkowana przez gospodarstwa zrzeszone w North West Cooperative Association. Bamenda wyróżnia się bogatym i wyrazistym aromatem, naturalną słodyczą i delikatną kwasowatością.

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy