Kawowy delikates z Tajlandii

Przeciętnemu konsumentami kawy Tajlandia niekoniecznie kojarzy się z tym trunkiem i do tego jeszcze w szlachetnym wariancie. Dlatego niejeden zdziwiłby się, że to właśnie w tym kraju powstaje bodajże najdroższy gatunek kawy na całym świecie.

Chodzi oczywiście o Black Ivory. Ziarna, z których powstaje ta kawa uprawiane są na północy kraju, niedaleko granicy z Laosem, gdzie również znajdują się uprawy kawowców od czasów przybycia na te tereny kolonistów francuskich, czyli od początku drugiej połowy XIX wieku.

Czym jest Black Ivory?

To nic innego jak znana nam Arabica. Tyle że pochodzi nie z Ameryki Południowej, lecz z Azji Południowo-Wschodniej. Jednak różni się od innych Arabik czymś zasadniczym. Ziarna tej kawy przepuszczone są przez układ trawienny słonia.

Fuu… Czy aby na pewno? Podobno za filiżankę tej kawy trzeba zapłacić nawet kilkadziesiąt dolarów amerykańskich, co jest nie lada sumą jak za takie „świństwo”, tzn. „słoniostwo”. Skąd więc ta wysoka cena? Czy nie jest tylko wynikiem zmanierowania bogaczy chcących sobie pozwolić na każdą możliwą ekstrawagancję, byleby za duże pieniądze? Niekoniecznie. Dla pozyskania jednego kilograma ziaren kawy Black Ivory z odchodów słonia, trzeba go nakarmić trzydziestokrotnie większą ilością ziarna świeżego. Potem w układzie trawiennym zwierzęcia rozkładają je kwasy żołądkowe. Jednak nie wszystkie i nie w całości poddają się temu procesowi. Te ziarna tajskiej Arabiki, które przetrwają trawienie, wyzbyte są białek odpowiedzialnych za powstawanie kwaśnego smaku w kawowym naparze. Po ich wybraniu z odchodów i poddaniu dalszej obróbce powstaje – jak twierdzą znawcy – kawa o najłagodniejszym smaku na świecie.

Przyszło mi tak na myśl, że gdybym został zmuszony do wybierania ziaren ze słoniowego kału, to pocieszałbym się, że są i tacy, którzy wybierają je z odchodów lisów, łasic a nawet nietoperzy. Bo, tfu…, są na świecie i takie rarytasy.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy