Przepis na ciekawy sos z kawą

Kawowy sos w sosjerceChodzi o Red-eye gravy, zwany też czasem sosem biednych ludzi (ang. poor man's gravy). To jeden z klasycznych dodatków do dań mięsnych oraz jaj sadzonych, serwowanych na południu Stanów Zjednoczonych Ameryki. Ważnym składnikiem jest w nim czarna kawa.

Co może Cię zachęcić do wykonania tego sosu, to prostota. Wcale nie musisz być kucharzem lub nawet entuzjastą gotowania, żeby go sporządzić samodzielnie i np. zaskoczyć nim zaproszonych gości, serwując im go do śniadania. Wobec tego zacznijmy. Najpierw podam składniki a potem, krok po kroku, co dalej z nimi zrobić.

Do przyrządzenia jednej porcji sosu Red-eye będziesz potrzebował:

• 100 ml średnio intensywnego wywaru z czarnej kawy;

• 2 małych łyżeczek masła;

• około 50 ml wody;

• soli i pieprzu do smaku;

• połowy małej łyżeczki zwykłego cukru (opcjonalnie).

Lecz to nie wszystko. Po to, by sos oddał Ci pełnię swojego smaku, warto przed jego przygotowaniem podsmażyć na patelni, na której będziesz go przygotowywać, kilka plasterków soczystej szynki. Dobrze jeśli będzie to szynka lekko podwędzona i najlepiej nieco przerośnięta tłuszczykiem. Po jej zrumienieniu na małym ogniu na dnie patelni pozostanie smak, który będzie bazą sosu.

A teraz sposób przygotowania. W zasadzie powyżej opisałem już pierwszy krok, czyli podsmażenie kilku plasterków szynki na patelni. Dodam, że najlepiej zrobić to na łyżeczce masła. Po zrumienieniu się szynki zdejmujemy ją z ognia i odkładamy na bok, najlepiej na płaski talerz obiadowy. Potem wlewamy na patelnię czarną kawę, po chwili wodę, dodajemy do smaku sól i pieprz oraz opcjonalnie pół łyżeczki białego cukru. W tym momencie podkręcamy ogień, zwiększamy temperaturę i nie odchodzimy od patelni. Chodzi o to, że po krótkiej chwili sos zacznie wrzeć i w ten sposób szybko redukować swoją objętość. Stanie się przy tym nieco gęstszy. Pamiętaj, że absolutnie nie ma przypominać w konsystencji kisielu. Powinien być bliższy gęstością słodkiej śmietance. Jeśli taki się stanie, będzie to dla Ciebie sygnałem, że należy zdjąć patelnię z palnika i najlepiej szybko przelać jej zawartość do chłodnej sosjerki.

Takim sosem warto polać usmażoną szynkę oraz jaja sadzone z ledwo ściętymi żółtkami. Do tego tradycyjnie serwuje się tosty z białego chleba lub bagietkę. I tak oto wygląda jedno z najbardziej klasycznych dań śniadaniowych z południa USA.

Na koniec dodam, że istnieje opcja tego sosu na bazie zasmażki z masła i mąki pszennej. Po jej zrumienieniu dodajemy kawę i dalsze składniki, jak wyżej. Należy tylko pamiętać, że przy zasmażce łatwiej o przesadzenie z gęstością sosu. Dlatego na początek wolałem zaproponować opcję bez niej. W każdym razie, życzę smacznego.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy