Kopiko – kawowy cukierek

Kopiko - kawowy cukierekPamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa. I choć byłam za mała, aby pić kawę dobrze znałam jego wyjątkowy smak. Być może to dzięki niemu jestem teraz zapaloną kawoszką a dzień bez kawy jest dla mnie dniem bezpowrotnie straconym.

Cukierki Kopiko zna chyba każdy. Obecne są na naszym rynku od wielu, wielu lat. Mogłabym nawet pokusić się o stwierdzenie, że były kiedyś towarem ekskluzywnym, nie jadało się ich często. Teraz, kiedy na każdym kroku możemy wypić smaczną aromatyczną kawę odeszły poniekąd w niepamięć ale nadal mają ten sam uzależniający smak i zapach.

Produkcja, import, dystrybucja

Cukierki Kopiko produkowane są w Dżakarcie w Indonezji a importerem jest niemiecka firma AUGUST STORCK KG z siedzibą w Berlinie. W Polsce ich dystrybucją zajmuje się Storck Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej.

Skład

W składzie cukierków Kopiko znajdziemy: cukier i syrop glukozowy (niestety, ale w końcu to cukierki), olej roślinny (palmowy i/lub kokosowy, w zmiennych proporcjach), ekstrakt kawowy (4,9%), masło (z mleka), emulgator: lecytyna sojowa, barwnik: karmel E150d, sól oraz naturalny aromat kawowy.

Wartości odżywcze

100 gram cukierków Kopiko, czyli całe opakowanie, zawiera 436 kcal. Spośród wszystkich składników odżywczych najwięcej jest węglowodanów 86,2 g na 100 g produktu (w tym cukry 67,1 g), następnie tłuszcze (9,9 g), białko (0,6 g) i sól (0,28 g).

Pochodzenie

Kawa do wyrobu cukierków pochodzi z indonezyjskiej wyspy Jawa. Jak wiadomo, jest to wyspa wulkaniczna, jej gleby są bardzo żyzne a klimat idealny do uprawy kawowców. To właśnie z wysp Indonezji pochodzi najdroższa kawa świata – Kopi Luwak. Zastanawia mnie zbieżność nazw. Nie wiem czy mają ze sobą coś wspólnego ale cieszy mnie fakt, że Kopiko produkowane jest z kawy rosnącej właśnie w tamtym rejonie świata.

Pomimo, iż nie znamy dokładnego miejsca, z którego dostarczana jest kawa do produkcji cukierków Kopiko, jestem przekonana, że jest dobrej jakości. Świadczy o tym jej wyborny smak.

Smak i zapach

Są słodkawe, ale zdecydowanie pachną i smakują dobrze przyrządzonym espresso. Cukierki są twarde, dzięki czemu dłużej rozpuszczają się na języku. A po rozpuszczeniu ma się ochotę na kolejnego, i kolejnego. Są na prawdę bardzo smaczne i bardzo kawowe.


Podsumowanie

Ciekawym rozwiązaniem jest pakowanie każdego cukierka osobno, dzięki czemu nie sklejają się ze sobą i zachowują pełnię aromatu. Producent informuje, że cukierek Kopiko jest źródłem dużej ilości kofeiny. Jednak, określenie „dużo” nie dla każdego oznacza to samo. Opinie na temat ich pobudzającego działania są podzielone: jedni uważają, że cukierki Kopiko nie wywierają na nich żadnego działania, drudzy zaś traktują je jako alternatywę dla filiżanki kawy. Działanie cukierków musimy zatem sprawdzić osobiście. Myślę, że spore znaczenie ma podejście psychologiczne, nastawienie lub podświadomość w stylu
"spożywam kawę, więc czuję się lepiej".

Osobiście, cukierki Kopiko uwielbiam, choćby za sam ich smak i myślę, że stanowią przyjemną chwilę relaksu w trakcie "zabieganego" dnia.

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)

Justyna
2019-08-20

Kopi to kawa w indonezyjskim i malajskim, stąd nazwa. Kopi Luwak to po prostu kawa z luwaka


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy