Pierś z kurczaka w pieprznej panierce z...kawowym sosem

Pierś z kurczaka w pieprznej panierce z...kawowym sosemPodobno pierś z kurczaka jest mięsem, z którego można przygotować danie na każdą okazję. Pasuje również do niej niezliczona ilość surówek, sałatek i wszelakich dodatków. Jeśli o mnie chodzi – zgadzam się w stu procentach.

Jeśli chcemy przyrządzić szybki i smaczny obiad, ale zależy nam, aby do codziennego menu dodać trochę nieoczywistych smaków, to dobrą propozycją będzie pierś z kurczaka w panierce z pieprzu w kawowym sosie. Wiem...brzmi nieco dziwnie, ale za to smakuje wyśmienicie! Zapewniam, że kawowy sos świetnie się komponuje z delikatnym mięsem i razem tworzą naprawdę niesamowity duet.

Oto, jakie składniki będą nam potrzebne do przyrządzenia niniejszego dania:

  • 2 (dość duże) piersi kurczaka,
  • 2 łyżeczki pieprzu; najlepszy będzie kolorowy,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki gęstej śmietany; odpowiednia będzie śmietanka 18%,
  • 2 łyżki ziaren kawy.

Przygotowanie całej potrawy proponuję zacząć od sosu. Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę, następnie dodajemy cukier i ziarna kawy. Gotujemy na małym ogniu – jak to moja babcia mawiała ,,na spokojnie" :) Wywar musimy co jakiś czas zamieszać i gotować do tego momentu, aż nabierze wyrazistego koloru i aromatu. Powinien też odrobinę zgęstnieć.

W tym czasie, kiedy sos pomału nabiera kształtu, zabieramy się za panierkę z pieprzu. Tutaj przydałby się moździerz, ale, że nie w każdej domowej kuchni takowy można znaleźć, może być również głęboki talerzyk, miseczka itd. Po prostu jakieś naczynie, w którym trzeba utrzeć pieprz. Do rozcieranego pieprzu najpierw dodajemy ocet - i znowu troszkę rozcieramy, a następnie oliwę. Całość należy ucierać do tego momentu, aż powstanie w miarę jednolita masa, czyli nasza panierka.

Kiedy panierka jest gotowa czas zabrać się za krojenie mięsa. I tutaj moja rada – najlepiej przekroić piersi w poziomie tak, aby powstały nam cztery kotlety. Wtedy mięso szybciej przejdzie wszelkimi aromatami i oczywiście szybciej możemy je usmażyć. Kawałki kurczaka obtaczamy w panierce i odstawiamy na około 30 min.

Na tym etapie wracamy do sosu. Wyjmujemy ziarna kawy – robimy to starannie, tak, aby żadne ziarenko nie zostało w rondelku. Do gotującego się płynu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Kiedy sos ma jednolitą konsystencje, zdejmujemy z ognia.

Kurczaka smażymy; w tym wypadku będzie to naprawdę krótki czas smażenia, ponieważ pierś jest miekkim mięsem i z łatwością poddaje się wszelkim obróbkom termicznym, a poza tym mamy przecież do usmażenia dość cienkie kawałki :)

Usmażone mięso polewamy sosem i podajemy z ryżem, choć z makaronem smakuje równie wybornie. Do całości proponuję jakąś łagodną surówkę z tego względu, że panierka jest dość pikantna.

Jak widać danie bardzo proste do przygotowania. Składnki też nie są problematyczne. Pozostaje mi tylko zachęcić do wypróbowania przepisu i ...życzyć smacznego!

Autorka artykułu:
Kamila Kotusiewicz - Skazana na kawę

Kamila Kotusiewicz - RedaktorMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
kamila@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy