Nowości Cie-Kawa.pl

La Piantagioni Del Caffѐ to włoska palarnia, której historia rozpoczęła się w 1994 roku w Livorno (skąd wywodzi się również inna znana włoska manufaktura - Arcaffe). Właściciele sprowadzają do niej ziarna z całego świata, oferując swoim klientom zarówno czyste Arabiki jak i ich mieszanki. Duża część kaw posiada certyfikat CSC*, przyznawany ziarnom, które przeszły bardzo surowe wymagania. Do kaw specialty posiadających to oznaczenie należy nasza bohaterka: salwadorska Arabica San Luis.

Trochę ziaren z Mogiany i trochę z Cerrado – dwóch bardzo znanych obszarów uprawy kawowca w Brazylii. Specjaliści łącząc ziarna pochodzące z tych dwóch obszarów chcieli stworzyć unikatową jak na ten kraj kawę. Zwykle oczekiwana brazylijska klasyka i uniwersalność ustępuje tutaj orzeźwieniu i lekkości - cechom typowym dla kaw afrykańskich.

Jeśli chcesz zgubić trochę wagi ale według Ciebie dzień bez słodyczy jest dniem straconym, spróbuj kawy San Ignacio, słodkiej jak najprawdziwsza czekolada.

Ostatnio moja znajoma zapytała mnie, jaką kawę poleciłabym jej biorąc pod uwagę tak dużą ilość i różnorodność wypitych kaw. Jeśli myślisz, że podałam jej nazwę konkretnej marki, zawiedziesz się. Ale moja odpowiedź, choć tak oczywista, zaintrygowała ją.

Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez tego aromatycznego, czarnego napoju. Rano tuż po przebudzeniu, jeszcze zaspani od razu sięgamy po nią do szafki aby pobudzić swój organizm do działania. Tak, tak mowa tu o kawie. Jednak dzisiaj opowiem o wyjątkowej, znanej i lubianej marce Lavazza.

Kawa po żydowsku z lubelskiej MandragoryMandragora to w Lublinie jedna z bardziej znanych restauracji, trwa od lat i najwyraźniej ma się całkiem dobrze. Niezależnie od tego czy mieszkacie w tym mieście czy jesteście tylko przejazdem, warto do niej zajrzeć i rozsmakować się w starych recepturach kuchni żydowskiej. Kto zna historię tego miasta wie, iż jest ono nierozerwalnie związane z tą religią i kulturą. Kto zaś historią się nie interesuje, doświadczy przyjemności poznania nietypowych specjałów kulinarnych.

Kawa z dodatkami to temat rzeka! Tak na prawdę tylko wyobraźnia - oczywiście poparta kubkami smakowymi - jest tu jedynym ograniczeniem. Ja jako entuzjasta kawy, której codziennie wypijam co najmniej dwie lub trzy, lubię z nią czasem poeksperymentować i to właśnie jeden z takich eksperymentów okazał się moim regularnym sposobem na poranną dawkę "czarnego", acz dobrego humoru.

Sweet Dream od Rocket Bean RoasteryKiedy spróbowałam Magic Pussy z Rock Bean Roastery, od razu wiedziałam, że nie będzie to ostatnia kawa z tej palarni. Kilka godzin później wybierałam kolejną kawę z tej łotewskiej manufaktury. Choć zwykle nie kupuję kawy na chybił trafił, Sweet Dream dosłownie wpadła mi w oko a stamtąd trafiła do internetowego koszyka. Spójrz na opakowanie a będziesz wiedzieć o co chodzi.

Jeśli chcesz przenieść się w świat XIX-wiecznej palarni kawy z małym sklepikiem w kolonialnym stylu, oferującym bogactwo kaw i herbat z całego świata, zajrzyj koniecznie do “Pożegnania z Afryką” przy ul. św. Tomasza w Krakowie. Odwiedzam tę kawiarnię o różnych porach roku od czasów studiów i z przyjemnością przybliżę Ci jej wyjątkowy klimat.

Kawa Woseba Mocca Fix Gold (mielona)Dziś smakujemy i recenzujemy mieloną kawę Mocca Fix Gold marki Woseba.

Kawa na Sardynii

Kawa na przeziębienie?

Kawowych Świąt 2018!

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art