Nowości Cie-Kawa.pl

Komplet do serwowania kawyStatystycznie na naszej planecie wypija się dziennie dwa miliardy dwieście dwadzieścia pięć milionów filiżanek kawy. Nic dziwnego, że miłośnikom czarnego naparu udało się stworzyć wiele niekonwencjonalnych sposób jego serwowania. W tym artykule opisuję kilka z nich.

Niewielkie zbiory kawyJeżeli piłeś już wiele kaw, przerobiłeś wszystkie możliwe zakątki świata a wciąż poszukujesz nowych kawowych wrażeń, musisz koniecznie sięgnąć po ziarna najlepsze z najlepszych. Jeżeli jeszcze nie słyszałeś o pojęciu mikrolotu z pewnością zainteresuje Cię nasz artykuł. Nie zwlekaj więc i poznaj ten niezwykły rodzaj ziaren.

 

Coffea cannephora – RobustaRobusta przez większość konsumentów i specjalistów z całego świata do niedawna (w porównaniu do Arabiki) traktowana była po macoszemu. Zbyt wyrazisty, kwaśny i gorzkawy smak raczej męczył niż pieścił kubki smakowe. Obecnie Robusta zyskuje nowe rzesze fanów starających się nadać jej nowego, szlachetnego wymiaru. Podobno istnieją już miejsca, gdzie parzy się tylko i wyłącznie ziarna tego typu.

Norweskie klimaty sprzyjające piciu kawy.Przeciętnemu Polakowi ten piękny skandynawski kraj kojarzy się z łososiem i fiordami a nie z kawą, choć w rzeczywistości napój ten jest w nim bardzo popularny, a w stolicy Norwegii znajduje się jedna z najsłynniejszych kawiarni w całej Europie.

Kawowych Świąt 2018!

Kawowych Świąt 2018!Pachnącymi świętami kończy się stary rok. Czy był dobry? Czy spełniły się nasze marzenia i postanowienia? Czy spróbowaliśmy czegoś nowego? Czy do naszych domów zawitały nowe smaki i zapachy? Co z tego roku warto będzie wspominać, a co lepiej puścić w otchłań niepamięci? Podsumujmy ten rok, oczywiście z kubkiem kawy w dłoni!

Mokador – firma z pasją.Jeżeli rozmawiamy o dobrej kawie, to z pewnością nie możemy pominąć tej, która pochodzi z Włoch. A skoro wspominamy o kawowych rarytasach rodem z pięknej Italii, to niewątpliwie należy powiedzieć o firmach, które przez długie lata ciężko pracowały nad wysoką jakością swoich produktów. Do takich marek z pewnością należy Mokador.

English Johnny – kawiarnia z brytyjską dusząJedno z pierwszych skojarzeń dotyczące Wielkiej Brytanii, jakie nasuwa się na myśl to herbata i związany z nią zwyczaj „tea time”, czyli jedzenia skromnego posiłku około godziny 17, okraszonego piciem tego pysznego wywaru. Są jednak miejsca, gdzie angielski klimat kojarzony jest nie tylko z herbatą, ale także z kawą. Jednym z nich jest poznańska kawiarnia „English Johnny”, której to sympatyczni właściciele mają w swoim menu nawet kawę sygnowaną własnym logo kawiarni.

Obecnie odkrywam smaki i zapachy z poznańskiej palarni kawy Cafe Creator, znajdującej się w Poznaniu. Do młynka wrzucam świeżo palone ziarna i zaparzam je jedną z alternatywnych metod wydobywania z kawy tego, co najlepsze. Chcesz wiedzieć czy warto sięgnąć po kawę z tej palarni? Koniecznie przeczytaj moją recenzję.

Jak w warunkach domowych wyhodować drzewko kawowe.Kilka miesięcy temu za sprawą nieoczekiwanego prezentu stałam się posiadaczką niewielkiego krzaczka arabiki. Mimo, że z kawą jestem za pan brat, nie przypuszczałam, że roślinę tę można bez problemu kupić także w Polsce. Jeżeli marzy Ci się własna niewielka hodowla, okazuje się, że jest to możliwe. Jak tego dokonać? Koniecznie przeczytaj.

Brazil Cemorrado Honey z MK Cafe Fresh – brazylijska słodyczW innym z naszych artykułów znajdziesz recenzję kawy Brazil Cemorrado Lime. Oba blendy pochodzą z tych samych kawowych regionów: brazylijskiej Mogiany i przyrodniczo unikatowego Cerrado. Specjaliści wyselekcjonowali mieszankę ziaren z tamtejszych plantacji, tworząc dwie zaskakująco różne mieszanki. Cemorrado Honey w przeciwieństwie do jej kwaskowatej, limonkowej poprzedniczki to ucieleśnienie słodyczy.

Kawowych Świąt 2018!

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art