Nowości Cie-Kawa.pl

Artykuł o tym, czy kawa amerykańska jest smaczna.Stany Zjednoczone słyną nie tylko z sieciówek podających niekoniecznie zdrowe jedzenie, lecz również z tych, które serwują kawę i przy okazji słodkie przekąski. Mimo ich popularności, olbrzymia część sprzedaży parzonej kawy odbywa się w różnego rodzaju barach. Znane są one z bardzo niskiej ceny tego trunku i niekoniecznie dobrej jakości.

Jak zrobić espresso, aby smakowało naprawdę dobrze.Przede wszystkim, co oczywiste, ważna jest dobra kawa. Producenci dostarczają specjalne gatunki do „wyciskania”, które mają zagwarantować sukces przy każdym parzeniu. Niestety nie zawsze tak jest. Czynników jest więcej – dobra woda, sposób mielenia, w końcu proporcje oraz temperatura i czas parzenia.

Kostaryka i ziarna SHB

Kostaryka i ziarna SHBKostaryka to jeden z 20 krajów o najbardziej zróżnicowanej florze i faunie na świecie. Jej piękno i bogactwo zapiera dech w piersiach. W tym kraju 751 wulkanów (z których 7 jest czynnych), zarówno wysokość jak i żyzna, wulkaniczna gleba są gwarantem uzyskania ziaren charakteryzujących się wyjątkowym smakiem. Kawa to niezwykle ważna gałąź kostarykańskiej gospodarki. Od ponad dwóch stuleci plantatorzy starają się o podtrzymanie jakości produkowanej kawy i sądząc po opiniach odnoszą na tym polu spore sukcesy.

Kawa z Togo?

Kawa z Togo?Afryka to kontynent kawą płynący, jednak nie słyszałam nigdy o kawie z Togo. Dlaczego miałoby jej zabraknąć akurat w tym afrykański kraju? Czy na wąskim pasku ziemi (szerokości 100 km) rosną w ogóle jakiekolwiek kawowce?

Kuba – rum, cygara i kawaNie wierzę, że są ludzie, którzy szukając wymarzonego miejsca na wakacyjny wyjazd, choć raz nie pomyśleli o Kubie – nawet jeśli podróż ta miałaby zostać w sferze ich marzeń. To państwo, położone na Karaibach słynie z kilku niezwykłych rzeczy, takich jak np. obecne na wyspie i mające się świetnie zabytkowe auta czy pyszna kawa o korzennych nutach.

Panama - miejsce, gdzie rośnie jedna z najlepszych kaw na świecieMyśląc o Panamie większość z nas od razu kojarzy Kanał Panamski. Istotnie jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych „obiektów” na świecie. Uznany za jeden z cudów świata, 80-kilometrowy sztuczny przesmyk wodny łączący Ocean Atlantycki i Spokojny - to wyjątkowe miejsce na mapie Panamy. Ponadto piękne krajobrazy, krystalicznie czyste wody o wielu odcieniach, rajskie plaże i rafy koralowe. Miejsce wymarzone dla turystów ale nie tylko. Dla miłośników kawy to ojczyzna kawowego konkursu „The Best of Panama”, gdzie można przekonać się, co znaczy smakować ziarna najlepsze z najlepszych.

Illy Monoarabica Guatemala – recenzja kawyTo moja pierwsza kawa z włoskiej firmy Illy. Nie przekonują mnie wielkie koncerny. Uważam, że po drodze gubią gdzieś jakość, o którą tak dba się w mniejszych firmach a zwłaszcza małych manufakturach. Jednak jak to mówią – nie spróbujesz, nie wiesz. Wybór padł na Monoarabikę z Gwatemali.

Kawa probiotyczna - nowość na polskim rynkuO właściwościach zdrowotnych probiotyków przekonał się każdy, kto choćby raz zażywał tzw. leki osłonowe podczas kuracji antybiotykowej. Temat ten wkracza również do świata kawy.

Magic Pussy od Rocket Bean RoasteryNowy sklep z kawami, nowe doznania smakowe. Zaczynam przygodę z palarniami z całego świata. Pierwszy rzut ziaren stawia kolejnym produktom poprzeczkę bardzo wysoko. Oto Magic Pussy z łotewskiej palarni o przyjemnej nazwie (i podobnym oznaczeniu) Rocket Bean Roastery. Grupa miłośników kawy dostrzegła poważne braki kaw jakości specialty na rodzimym kawowym rynku, stąd też pomysł palarni, kawiarni i sklepu. Jak im to wychodzi? Przeczytaj.

Siedem faktów o kawie, o których być może jeszcze nie słyszałeśZapraszam Cię do przeczytania kilku ciekawostek na temat kawy. Jeśli nie jesteś przekonany do jej picia, być może przekonasz się do tego i zaczniesz. A jeśli mimo wszystko pozostaniesz przy swoim postanowieniu, to i tak z treści tego artykułu dowiesz się paru ciekawych rzeczy.

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art