Nowości Cie-Kawa.pl

Są takie kawy, które przypadają do gustu większości kawoszy. Smakują dobrze same, jak i z dodatkami. Do tej grupy kaw zdecydowanie zalicza się Dallmayr Classic. Co ją charkteryzuje? Zapraszam do lektury.

Kawa instant - wszyscy ją znamy z czasów studenckich czy wyjazdów turystycznych. Wystarczy otworzyć saszetkę, wsypać do kubka, zalać gorącą wodą i już po kilku chwilach mamy gotową kawę, najczęściej w wersji z cukrem i mlekiem. W świecie, w którym cały czas się przemieszczamy i nie zawsze mamy dostęp, czas i fundusze, żeby napić się kawy w kawiarni, kawa 3 w 1 wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Co jednak ze smakiem? Czy niski koszt oznacza niską jakość?

Od pewnego czasu na rynku pojawiły się bardzo drobno mielone kawy rozpuszczalne, o wyjątkowej aksamitnej i sypkiej strukturze. Sięgnęłam po jedną z nich, Jacobs Velvet, żeby przekonać się, czy rzeczywiście wyróżnia się na tle innych kaw.

Na jednej z uliczek odchodzących od Małego Rynku w Krakowie, znajduje się “Siesta”, przytulna kawiarnia z włoskim klimatem. Jest to miejsce znane z ciekawych lodowych deserów i dobrej kawy. Idealne na weekendowe wyjście na kawę i ciasto, jak i popołudniowe spotkania z przyjaciółmi.

Pokusa - perełka wśród pienińskich kawiarniW pewną marcową niedzielę postanowiłam spontanicznie wybrać się do Szczawnicy, miejscowości uzdrowiskowej w samym sercu Pienin. Można z niej wyjść na wiele szlaków pasma Małych Pienin, jak i wzdłuż Dunajca przespacerować się na Słowację. Właściwie o każdej porze roku Szczawnica i okoliczne miejscowości przyciągają tłumy amatorów górskich wędrówek, np. na Trzy Korony, najwyższy szczyt Pienin, czy na malowniczą Sokolicę, z której widoki nie ustępują najlepszym zdjęciom National Geographic. Aktywy dzień wędrówki warto podsumować w miłej kawiarni, delektując się dobrą kawą. Gdzie wybrać się na kawę w Pieninach? Proponuję zajrzeć do kawiarni „Pokusa” w Szczawnicy, gdzie znajdziemy zarówno aromatyczną kawę, jak i pyszne jedzenie i desery.

Dla nas smakoszy kawa jest nieodłącznym elementem rzeczywistości. Towarzyszy nam w domu, pracy, szkole, dosłownie wszędzie, gdzie tylko jesteśmy. Pijemy ją po to, by nabrać energii podczas męczących poranków, w chwili przerwy, gdy na chwilę możemy odpocząć od codziennych obowiązków ze znajomymi czy też z rodziną. Ale jak tak naprawdę kawę postrzegają współczesne, młode kobiety? Aby się tego dowiedzieć przeprowadziliśmy ankietę. Jej wyniki znajdziesz poniżej.

Kawa rozpuszczalna wywołuje mieszane emocje. Jedni lubią ją za komfort i szybkość przygotowania, inni uważają, że nie jest to prawdziwa kawa. Kto i kiedy wpadł na pomysł kawy instant? I jak właściwie się ją produkuje? Odpowiedzi na te i inne ciekawe pytania znajdziecie w naszym artykule.

Dzisiaj do młynka wrzucamy Arabikę produkcji polskiej palarni kawy i marki Woseba. Czy warto po nią sięgnąć?

Dziś zaczynam dzień od kawy Woseba Crema Gold. Czym wyróżnia się ta kawa i komu może posmakować? Przeczytaj naszą recenzję.

Przedstawiam kilka ciekawych propozycji, jak przyrządzić w domu kawę, której być może jeszcze nie piłeś i – mam nadzieję – która posmakuje Ci tak, jak swego czasu mnie i moim gościom.

Kawa z Indonezji

Co to jest terroir?

Kawa na Sardynii

Kawa na Sardynii

Kawa na przeziębienie?

Kawowych Świąt 2018!

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art