Nowości Cie-Kawa.pl

Montmartre India (rozpuszczalna)W linii kaw Montmartre marki Carrefour, znajdziemy kilka typów kaw rozpuszczalnych. Kawy marki supermarketów kuszą niskim cenami, jednak wielu konsumentów kojarzy je z najniższą jakością. Postanowiłam przyjrzeć się serii kaw rozpuszczalnych Carrefour, rozpoczynając od Montmartre India. Jak smakuje i czy warto jej spróbować? Przekonajmy się.

Relaks i dobra kawa? Odwiedzamy „Parę Osób” na warszawskiej OchocieWarszawa kojarzy się z ruchem. Rytm miasta jest szybki i energiczny, wydaje się nigdy nie zatrzymywać. Jednak jeśli dobrze się przyjrzeć, także w ścisłym centrum Warszawy znajdziemy kilka spokojnych, osłoniętych od zgiełku uliczek z przytulnymi kawiarniami, gdzie można złapać oddech i odpocząć, delektując się pyszną kawą. Dzisiaj odwiedzam kawiarnię „Parę Osób” położoną przy ul. Tarczyńskiej, zaraz obok placu Zawiszy, jednego z punktów przesiadkowych centrum Warszawy. Jest to jedno z miejsc, do których wracam ze względu na klimat, miłą obsługę, jak i naprawdę dobrą kawę.

Kimbo Aroma Gold (mielona/ziarnista) - Recenzja kawyW poszukiwaniu dobrej kawy do espresso, sięgam po Kimbo Aroma Gold. Czy jest warta swojej ceny? Czy rzeczywiście urzeka aromatem? Zapraszam do przeczytania recenzji.

Montmartre Coffee(ziarnista/mielona)Montmartre Coffee przywodzi na myśl dzielnicę nad Sekwaną, w której spotykała się i tworzyła artystyczna bohema Paryża XIX wieku. Czy smak tej kawy jest tak czarujący, że możemy poczuć klimat dekadenckiego miasta przełomu wieków? Zapraszamy do przeczytania naszej recenzji kawy Montmartre.

Po książkę i na kawę – odwiedzamy DeRevolutionibusCafe and BookstoreKiedy na Brackiej pada deszcz, można schronić się w kawiarni De RevolutionibusBooks and Cafe, gdzie znajdziemy fantastyczną kawę, jak i ciekawe książki. Jest to kawiarnia i księgarnia w jednym, związana z wydawnictwem Copernicus. Stąd jej unikatowa nazwa nawiązująca do tytułu przełomowego dzieła Kopernika.

Co Twoja kawa mówi o Tobie? Wyniki badańFilozofowie podobno zwykle piją mocną i czarną. Espresso z papierosem to już niemal filmowy wątek. A co jeśli Twoje preferencje co do kawy naprawdę oddają to, kim jesteś? Badania naukowe dają podstawy myśleć, że jest to możliwe.

Tchibo for Black’n White (mielona/ziarnista)Kawy marki Tchibo są na polskim rynku od lat 90-tych. Są dostępne w każdym sklepie i cieszą się popularnością. Jak wypada Tchibo Black White na tle innych kaw? Przeczytaj naszą recenzję.

Recenzja kawy Dallmayr ProdomoDallmayr Prodomo – miłość od pierwszych łyków. Jedna z lepszych kaw ze średniej półki cenowej. Odznacza się głębokim i wyrazistym smakiem, pozbawionym goryczy. Uniwersalna w smaku i sposobie parzenia, zadowoli wielu entuzjastów kawy, nawet tych najbardziej wymagających.

Schowana w masywnych murach Państwowego Muzeum Etnograficznego kawiarnia BílýKoníček (Biały Konik), to bardzo ciekawe miejsce na kawowej mapie Warszawy. Niczym kolekcja etno artefaktów z całego świata, serwuje dania i napoje z różnych tradycji kulinarnych. Znajdziecie w niej także ciekawą ofertę kaw oraz kolorowy, folkowy wystrój.

Każdy z nas ma swój ulubiony sposób picia kawy. Mamy ulubione marki, sposoby parzenia, ba, czasem pijemy kawę tylko w ukochanym kubku i o określonej porze dnia. Jednak od czasu do czasu warto się odważyć na eksperymenty mogące zaskoczyć nowymi smakami, które staną się naszymi ulubionymi. W tym artykule, (pierwszym z serii o mlekach roślinnych), dowiesz się jak smakuje kawa z dodatkiem mleka sojowego. Jest ono znane i powszechnie używane wśród wegan i wegetarian, ale także zaczyna cieszyć się dużą popularnością wśród kawoszy. Coraz częściej jest oferowane w kawiarniach jako dodatek do kawy lub zastępnik mleka krowiego, a jego wybór na sklepowych półkach ciągle rośnie. Czym dokładnie jest i jak powstaje mleko sojowe? Jak smakuje jako dodatek do kawy i czy jest zdrowe? Zapraszam do lektury.

Kawa z Indonezji

Co to jest terroir?

Kawa na Sardynii

Kawa na Sardynii

Kawa na przeziębienie?

Kawowych Świąt 2018!

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art