Nowości Cie-Kawa.pl

Co to jest terroir?

Jednym z terminów, które są niezwykle istotne dla opisu kawy jest pojęcie terroir. Słowo to wywodzi się z języka francuskiego i dosłownie oznacza okolicę. Terroir jest bardzo ważne dla określenia właściwości trzech popularnych produktów spożywczych: wina, serów i najbardziej nas interesującej - kawy.

Filipińczycy uwielbiają kawowe sieciówki, samych Starbucksów znajdziemy tam blisko 200.Trudno powiedzieć dlaczego skoro mieszkańcy tego kraju ziaren kawy mają pod dostatkiem. A jest z czego wybierać bo Filipińczycy uprawiają zarówno Arabikę jak i Robustę. Kto zastanawia się jak smakuje Liberica lub Excelsa, również może liczyć na tamtejsze produkty. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o kawie pochodzącej z dalekich Filipin, zajrzyj do artykułu.

Kto czytał powieści Ryszarda Kapuścińskiego opowiadające tragiczne dzieje mieszkających w Rwandzie plemion Hutu i Tutsi lub zwyczajnie interesuje się historią „czarnego lądu”, ten wie, że rosnąca na jej terenie kawa zbrukana jest krwią setek tysięcy mieszkańców tego biednego kraju.

Ekwador to państwo leżące w Ameryce Południowej, nad oceanem Spokojnym ale to jego wyspom, znajdującym się około tysiąca kilometrów od wybrzeża, zawdzięczamy wyjątkowe ziarna kawy.

Ostatnio miałem niemiłą przygodę z moim ekspresem kawowym Philipsa, sprzedawanym pod marką Saeco, model Minuto. Sprzęt uległ awarii, której powód jest dla mnie co najmniej dziwny.

Kawa na Sardynii

Rzecz jest o kawie, lecz na początku wspomnę o pizzy, bo ta podczas mojego pobytu na tej wyspie słynącej z pięknych plaż, wcale nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Natomiast o kawie nie mogę powiedzieć tego samego.

La Piantagioni Del Caffѐ to włoska palarnia, której historia rozpoczęła się w 1994 roku w Livorno (skąd wywodzi się również inna znana włoska manufaktura - Arcaffe). Właściciele sprowadzają do niej ziarna z całego świata, oferując swoim klientom zarówno czyste Arabiki jak i ich mieszanki. Duża część kaw posiada certyfikat CSC*, przyznawany ziarnom, które przeszły bardzo surowe wymagania. Do kaw specialty posiadających to oznaczenie należy nasza bohaterka: salwadorska Arabica San Luis.

Trochę ziaren z Mogiany i trochę z Cerrado – dwóch bardzo znanych obszarów uprawy kawowca w Brazylii. Specjaliści łącząc ziarna pochodzące z tych dwóch obszarów chcieli stworzyć unikatową jak na ten kraj kawę. Zwykle oczekiwana brazylijska klasyka i uniwersalność ustępuje tutaj orzeźwieniu i lekkości - cechom typowym dla kaw afrykańskich.

Jeśli chcesz zgubić trochę wagi ale według Ciebie dzień bez słodyczy jest dniem straconym, spróbuj kawy San Ignacio, słodkiej jak najprawdziwsza czekolada.

Ostatnio moja znajoma zapytała mnie, jaką kawę poleciłabym jej biorąc pod uwagę tak dużą ilość i różnorodność wypitych kaw. Jeśli myślisz, że podałam jej nazwę konkretnej marki, zawiedziesz się. Ale moja odpowiedź, choć tak oczywista, zaintrygowała ją.

Co to jest terroir?

Kawa na Sardynii

Kawa na Sardynii

Kawa na przeziębienie?

Kawowych Świąt 2018!

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art