Nowości Cie-Kawa.pl

English Johnny – kawiarnia z brytyjską dusząJedno z pierwszych skojarzeń dotyczące Wielkiej Brytanii, jakie nasuwa się na myśl to herbata i związany z nią zwyczaj „tea time”, czyli jedzenia skromnego posiłku około godziny 17, okraszonego piciem tego pysznego wywaru. Są jednak miejsca, gdzie angielski klimat kojarzony jest nie tylko z herbatą, ale także z kawą. Jednym z nich jest poznańska kawiarnia „English Johnny”, której to sympatyczni właściciele mają w swoim menu nawet kawę sygnowaną własnym logo kawiarni.

Obecnie odkrywam smaki i zapachy z poznańskiej palarni kawy Cafe Creator, znajdującej się w Poznaniu. Do młynka wrzucam świeżo palone ziarna i zaparzam je jedną z alternatywnych metod wydobywania z kawy tego, co najlepsze. Chcesz wiedzieć czy warto sięgnąć po kawę z tej palarni? Koniecznie przeczytaj moją recenzję.

Jak w warunkach domowych wyhodować drzewko kawowe.Kilka miesięcy temu za sprawą nieoczekiwanego prezentu stałam się posiadaczką niewielkiego krzaczka arabiki. Mimo, że z kawą jestem za pan brat, nie przypuszczałam, że roślinę tę można bez problemu kupić także w Polsce. Jeżeli marzy Ci się własna niewielka hodowla, okazuje się, że jest to możliwe. Jak tego dokonać? Koniecznie przeczytaj.

Brazil Cemorrado Honey z MK Cafe Fresh – brazylijska słodyczW innym z naszych artykułów znajdziesz recenzję kawy Brazil Cemorrado Lime. Oba blendy pochodzą z tych samych kawowych regionów: brazylijskiej Mogiany i przyrodniczo unikatowego Cerrado. Specjaliści wyselekcjonowali mieszankę ziaren z tamtejszych plantacji, tworząc dwie zaskakująco różne mieszanki. Cemorrado Honey w przeciwieństwie do jej kwaskowatej, limonkowej poprzedniczki to ucieleśnienie słodyczy.

Jak Wietnam stał się drugim producentem kawy na świecieNiekwestionowanym liderem w ilości produkowanej kawy na świecie jest Brazylia i póki co, na drugim miejscu znajduje się Wietnam. Jednak nie wiadomo, ile jeszcze czasu utrzyma się na tej pozycji, ponieważ Chiny również poszerzają swoje obszary kawowych upraw.

Mit o ugniataniu kawy w kolbie do espressoPodobno po wsypaniu zmielonej kawy do filtra w ekspresie kolbowym należy ją najpierw uformować naciskając przy tym tłoczkiem z siłą 18 kilogramów. Nikt właściwie nie wie, skąd wzięła się ta magiczna liczba, ale w tym przypadku nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Już jutro kawosze będą świętowali swój dzień. Jak go zaplanować? Jak spędzić go w wielkim mieście a jak w małej miejscowości?

Artykuł o tym, czy kawa amerykańska jest smaczna.Stany Zjednoczone słyną nie tylko z sieciówek podających niekoniecznie zdrowe jedzenie, lecz również z tych, które serwują kawę i przy okazji słodkie przekąski. Mimo ich popularności, olbrzymia część sprzedaży parzonej kawy odbywa się w różnego rodzaju barach. Znane są one z bardzo niskiej ceny tego trunku i niekoniecznie dobrej jakości.

Jak zrobić espresso, aby smakowało naprawdę dobrze.Przede wszystkim, co oczywiste, ważna jest dobra kawa. Producenci dostarczają specjalne gatunki do „wyciskania”, które mają zagwarantować sukces przy każdym parzeniu. Niestety nie zawsze tak jest. Czynników jest więcej – dobra woda, sposób mielenia, w końcu proporcje oraz temperatura i czas parzenia.

Kostaryka i ziarna SHB

Kostaryka i ziarna SHBKostaryka to jeden z 20 krajów o najbardziej zróżnicowanej florze i faunie na świecie. Jej piękno i bogactwo zapiera dech w piersiach. W tym kraju 751 wulkanów (z których 7 jest czynnych), zarówno wysokość jak i żyzna, wulkaniczna gleba są gwarantem uzyskania ziaren charakteryzujących się wyjątkowym smakiem. Kawa to niezwykle ważna gałąź kostarykańskiej gospodarki. Od ponad dwóch stuleci plantatorzy starają się o podtrzymanie jakości produkowanej kawy i sądząc po opiniach odnoszą na tym polu spore sukcesy.

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art