Nowości Cie-Kawa.pl
Kiedy Strauss Cafe Poland - właściciel marki MK Cafe postanowił otworzyć palarnię kawy w sieci, rozgorzała istna burza. Firma znana z masowej produkcji kaw takich jak: MK Cafe, Pedro’s, Fort, Optima czy Mildano uruchomiła internetową sprzedaż ziarna palonego na życzenie klienta. Jak ogromne emocje fakt ten wywołał u wielbicieli kawy świadczą wpisy na rozmaitych blogach tematycznych. Sama postanowiłam nie opierać się na anonimowych opiniach „eksperckich” i spróbować. I uwierz mi było warto. 

Palarnie kawy znane i nieznane - MK Cafe FreshKiedy Strauss Cafe Poland - właściciel marki MK Cafe postanowił otworzyć palarnię kawy w sieci, rozgorzała istna burza. Firma znana z masowej produkcji kaw takich jak: MK Cafe, Pedro’s, Fort, Optima czy Mildano uruchomiła internetową sprzedaż ziarna palonego na życzenie klienta. Jak ogromne emocje fakt ten wywołał u wielbicieli kawy świadczą wpisy na rozmaitych blogach tematycznych. Sama postanowiłam nie opierać się na anonimowych opiniach „eksperckich” i spróbować. I uwierz mi było warto.

Kawa na Sardynii

Rzecz jest o kawie, lecz na początku wspomnę o pizzy, bo ta podczas mojego pobytu na tej wyspie słynącej z pięknych plaż, wcale nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Natomiast o kawie nie mogę powiedzieć tego samego.

Przeczytajcie o moich wrażenia na temat kawy podczas podróży na Sardynię.Rzecz jest o kawie, lecz na początku wspomnę o pizzy, bo ta podczas mojego pobytu na tej wyspie słynącej z pięknych plaż, wcale nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Natomiast o kawie nie mogę powiedzieć tego samego.

Artykuł o nowym trendzie w dekoracji kawy - 3D Latte Art.Niedawno, bo w czasie okołowakacyjnym, przerabialiśmy kilka kawowych trendów. Po pierwsze cold brew - kawa na zimno, plus kawa nitro – czyli cold brew z dodatkiem azotu. Ponadto dziwny i niepraktyczny pomysł na kawę w rożku waflowym oraz wisienka na torcie (czy też truskawka wg Tomka Hajto) unicorn lattѐ – kawa w barwach rodem z My Little Pony. A oto i kolejna nowość…

Fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą 9-10.02.2019.Kolejny raz ekipa cie-kawej udała się na Warszawski Festiwal Kawy (chyba powinniśmy mieć zniżki na wejściówki :)). Tym razem już nie w Domu Braci Jabłkowskich na Brackiej ale w samym Pałacu Kultury i Nauki.

Proces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 
Charakterystyka kawy India Monsooned AA według opakowania:
Ziarna tej kawy pochodzą z regionu Malabar, gdzie owoce kawowca dojrzewają na wysokości 1100 – 1200 m n.p.m. Czynniki klimatyczne i właściwości gleby nadają kawie profilu, w którym odnaleźć można nuty: czekolady, karmelu, czarnego pieprzu a nawet szlachetnego drewna. Po zaparzeniu oczekiwać możemy dość dużej intensywności przy zaskakująco małej kwasowości. 
Proces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 
Charakterystyka kawy India Monsooned AA według opakowania:
Ziarna tej kawy pochodzą z regionu Malabar, gdzie owoce kawowca dojrzewają na wysokości 1100 – 1200 m n.p.m. Czynniki klimatyczne i właściwości gleby nadają kawie profilu, w którym odnaleźć można nuty: czekolady, karmelu, czarnego pieprzu a nawet szlachetnego drewna. Po zaparzeniu oczekiwać możemy dość dużej intensywności przy zaskakująco małej kwasowości. 

Monsooned AA – kawowy przysmak prosto z IndiiProces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 

Recenzja kawy Yemen Mocha Haimi z MK Cafe FreshDawno, dawno temu, bo w XVII wieku pewien Portugalczyk, z zamiłowania i zawodu żeglarz, dotarł do wybrzeży Jemenu i portu Al-Makha (dzisiejsza Mocha). Strudzony podróżą został poczęstowany ciemnym, bardzo ożywczym naparem. Zaskoczony działaniem napoju poprosił miejscowego szejka o kilka worków ziaren. I tak podobno jemeńskie ziarna trafiły do Europy a senne miasteczko Mocha zmieniło się w duże portowe miasto o istotnym znaczeniu handlowym.

Master Blend z MKCafe Fresh - klasyczna mieszanka ArabikOto kawa wzorcowa według MKCafe Fresh. Ta mieszanka południowoamerykańskich Arabik odzwierciedla to, co według prażalników tej manufaktury powinno cechować klasyczną kawę. W założeniu palarni, kawa miała wyróżniać się bogactwem aromatów z czekoladą, karmelem i cytrusami na czele. Twórcom zależało również na tym, aby była uniwersalna zarówno jeśli chodzi o metodę parzenia jak i sposób podania. Czy zamierzenia zostały osiągnięte? Przeczytajcie…

Brazil Diamantina – recenzja kawy z MK Cafe FreshGdy wybieram kawę lubię najpierw o niej poczytać. Nie tylko suche dane ale i historię regionu z którego pochodzi, zagłębić się w informacje o typowej dla niego florze i faunie i ogólnie łyknąć kilka interesujących smaczków. Sprawia to, że przychodzi do mnie nie samo suche, bezosobowe ziarno ale coś z ciekawym zapleczem, coś, czego faktycznie chcę zasmakować. Na Diamantinę czekałam z niecierpliwością, nawet nie ze względu na cechy ziarna ale na ich atrakcyjną osnowę, której zwyczajnie dałam się porwać.

Czy kawa jest zdrowa?Uważana za najpopularniejszą używkę na świecie. W Europie pojawiła się po raz pierwszy w XVI wieku, przychodząc na Stary Kontynent bezpośrednio z Etiopii. Kawa, bo o niej oczywiście mowa, towarzyszy nam każdego dnia. Dla jednych najlepsza, poranna przyjaciółka, niezawodnie pomaga w przebudzeniu. Dla innych pomocniczka w utrzymaniu energii w ciągu dnia, uczestniczy w spotkaniach towarzyskich czy biznesowych.

Kawiarnia Perełka zaprasza.Kaszuby – kto nie był, niech żałuje, bo ta „chicha” część Polski potrafi zachwycić. Raki w jeziorach, lasy pełne grzybów, stadniny koni, spokój…ucieczka przed gwarem wielkich miast. To w nich sieciowe i nie sieciowe kawiarenki biją się o klientów serwując kawy jak najwyższej jakości. A czy na zapomnianych Kaszubach również mamy szansę wypić dobrą kawę? Oczywiście, że tak – wystarczy poszukać albo uruchomić szósty zmysł i zdać się na intuicję.

Kawa na Sardynii

Kawa na przeziębienie?

Kawowych Świąt 2018!

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art