Nowości Cie-Kawa.pl

Pierś z kurczaka w pieprznej panierce z...kawowym sosemPodobno pierś z kurczaka jest mięsem, z którego można przygotować danie na każdą okazję. Pasuje również do niej niezliczona ilość surówek, sałatek i wszelakich dodatków. Jeśli o mnie chodzi – zgadzam się w stu procentach.

Włochy - wakacje z kawą w tleW tym roku szczyt sezonu spędzę w domu - z przyczyn częściowo ode mnie zależnych. Być może wybiorę się wraz z rodziną na jakieś wakacje, jednak późniejsze i niezbyt daleko. Ogarnęła mnie więc wielka nostalgia, będąca przyczyną napisania tego skromnego tekstu. Tak się złożyło, że wraz z mężem wielokrotnie mieliśmy szansę spędzać urlop we Włoszech. Turystyczni bywalcy wiedzą ile ten kraj ma do zaoferowania i jak bardzo można się w nim zakochać – podwójnie jeżeli lubicie kawę.

Syrop kawowy do lodów

Wiem, wiem – przecież można kupić gotowy syrop kawowy w sklepie, więc po co zawracać sobie głowę i robić go samodzielnie? Uwierzcie, jeśli spróbujecie syropu w wersji domowej i porównacie go z kupowanym, od razu zrozumiecie dlaczego warto sobie zadać odrobinę trudu przy jego przygotowaniu.

Chcę Wam zaproponować smakowity sos grillowy, ale nie klasyczny, czyli z dodatkiem amerykańskiej whiskey vel Bourbonu, lecz na bazie kawy.

Przezroczysta kawa - najnowszy wynalazek brytyjskich naukowcówCzy uwierzylibyście komuś, kto podając Wam szklankę wody powiedział, że to kawa? Przypuszczam, że nigdy. A jednak... Przezroczystą kawę, ku zdziwieniu wszystkich począwszy od baristów po zwykłych kawoszy, wyprodukowali Brytyjczycy. Czym jest, jak została wyprodukowana i jak smakuje? Koniecznie przeczytaj!

Lody Caffé Late Grycan

Lody Caffé Late GrycanGeneralnie wolę wszelkie desery w domowym wydaniu. Nawet lody, które zdarza mi się popełnić od czasu do czasu. Ale ostatnio, przy okazji ponad 30-stopniowych upałów skusiłem się na lody kawowe od Grycana. Muszę przyznać, że są, hmm...naprawdę smaczne.

Cie-Kawa wchodzi w partnerstwo z Serwisem KawowymJak wszyscy, pragniemy się rozwijać, nawiązywać owocną współpracę z ludźmi, którzy tak jak my uwielbiają kawę ale przede wszystkim wychodzić naprzeciw Twoim, drogi Czytelniku i Kawoszu, oczekiwaniom i potrzebom.

Historia kawy z Laosu

Historia kawy z LaosuKraj ten, podobnie jak Wietnam i Kambodża, stanowiły tzw. Indochiny Francuskie, będące kolonią tej europejskiej potęgi od drugiej połowy XIX wieku. To właśnie dominacja przybyszów z zachodu przyczyniła się do początków uprawy kawy w Laosie.

Mała czarna nad Wisłą, czyli kiedy i jak kawa pojawiła się w PolsceDrogi Czytelniku! Czy jako miłośnik kawy zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób i kiedy trafiła ona do naszego pięknego kraju? Jeśli dręczył Cię kiedyś niedosyt informacji w tej kwestii, to mam nadzieję, że poniższy artykuł w niewielkim choćby stopniu zaspokoi Twój głód wiedzy!

Indonesia Blue Bianca – recenzja ziaren od MK Cafe FreshPierwszą indonezyjską kawą, jaką piłam i jedną z pierwszych „dobrych” w ogóle była Indonesia Mandheling. Intensywna ale jednocześnie słodka i o niewielkiej kwasowości. Czekoladowo-winny bukiet niejednokrotnie „upiększał” mi ciężkie poranki. Kiedy zobaczyłam więc kolejną propozycję MK Cafe Fresh pochodzącą z indonezyjskiej Sumatry nie zastanawiałam się długo i wkrótce potem Indonesia Blue Bianca stanęła u mych drzwi. Jakie wrażenia? Zachęcam do przeczytania.

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art