Nowości Cie-Kawa.pl

Opakowanie włoskiej kawy Aracffe MeloriaOto kolejny wyrób włoskiej palarni zlokalizowanej w niewielkim miasteczku Livorno. Kawa zawdzięcza swą nazwę wysepce Meloria leżącej 7 km od wybrzeża, na Morzu Liguryjskim. Choć niewielkich rozmiarów ma swoje historyczne znaczenie – pod koniec XIII w. miała tam miejsce pamiętna bitwa pomiędzy Genuą i Pizą. Czy Arcaffe Meloria jest kawą równie godną zapamiętania?

Kawa na przeziębienie?

Czy leczyć się kawą podczas przeziębienia.Kawa, dzięki zawartej w niej kofeinie, uratowała już niejedną zapracowaną duszyczkę przed koszmarnym porankiem. Niejednemu studentowi ułatwiła zebranie myśli podczas trudnego egzaminu. Wiele niewyspanych mam zawdzięcza jej przetrwanie kolejnego dnia z małymi wsysaczami energii w postaci gromadki niekoniecznie uroczych dzieci. Jednak czy kawa jest dobra na wszystko? Oto pytanie, które zadać powinni sobie wszyscy Ci, których w sezonie jesienno-zimowym dopadło przeziębienie bądź co gorsza grypa.

Wnętrze Coffee StatnionAlbert Einstein pytany o wyjaśnienie teorii względności czasu zwykł odpowiadać: „godzina spędzona na ławce w parku z piękną dziewczyną mija jak minuta, podczas gdy minuta siedzenia na rozpalonym piecu wydaje się godziną”. Nie znam się na czasie, fizyce ani przestrzeni, ale wiem jedno – rozsiadając się przy jednym ze stolików domowo stylizowanej kawiarni Coffee Station na olsztyńskiej starówce – czas dla mnie przestaje istnieć. Przekraczając próg Coffee Station moje zmysły z radością zostają otulone zewsząd zapachami świeżo mielonej arabiki, domowego ciasta, czekolady, cynamonu, wielu korzennych przypraw, a przede wszystkim... szczęścia.

Kawowy sos w sosjerceChodzi o Red-eye gravy, zwany też czasem sosem biednych ludzi (ang. poor man's gravy). To jeden z klasycznych dodatków do dań mięsnych oraz jaj sadzonych, serwowanych na południu Stanów Zjednoczonych Ameryki. Ważnym składnikiem jest w nim czarna kawa.

Ziarna kawyKawa pochodząca z kraju ludzi uśmiechniętych, energicznych, o gorącym temperamencie, ojczyzny Samby, wspaniałych plaż i nieprawdopodobnie kolorowego karnawału w Rio de Janeiro. A o dziwo brazylijska Arabica Santos charakterem zupełnie nie odpowiada temu, czego spodziewalibyśmy się po sztandarowych wyrobach tego wielce witalnego miejsca.

Komplet do serwowania kawyStatystycznie na naszej planecie wypija się dziennie dwa miliardy dwieście dwadzieścia pięć milionów filiżanek kawy. Nic dziwnego, że miłośnikom czarnego naparu udało się stworzyć wiele niekonwencjonalnych sposób jego serwowania. W tym artykule opisuję kilka z nich.

Niewielkie zbiory kawyJeżeli piłeś już wiele kaw, przerobiłeś wszystkie możliwe zakątki świata a wciąż poszukujesz nowych kawowych wrażeń, musisz koniecznie sięgnąć po ziarna najlepsze z najlepszych. Jeżeli jeszcze nie słyszałeś o pojęciu mikrolotu z pewnością zainteresuje Cię nasz artykuł. Nie zwlekaj więc i poznaj ten niezwykły rodzaj ziaren.

 

Coffea cannephora – RobustaRobusta przez większość konsumentów i specjalistów z całego świata do niedawna (w porównaniu do Arabiki) traktowana była po macoszemu. Zbyt wyrazisty, kwaśny i gorzkawy smak raczej męczył niż pieścił kubki smakowe. Obecnie Robusta zyskuje nowe rzesze fanów starających się nadać jej nowego, szlachetnego wymiaru. Podobno istnieją już miejsca, gdzie parzy się tylko i wyłącznie ziarna tego typu.

U brzegu norwegiiPrzeciętnemu Polakowi ten piękny skandynawski kraj kojarzy się z łososiem i fiordami a nie z kawą, choć w rzeczywistości napój ten jest w nim bardzo popularny, a w stolicy Norwegii znajduje się jedna z najsłynniejszych kawiarni w całej Europie.

Kawowych Świąt 2018!

Bombka na śnieguPachnącymi świętami kończy się stary rok. Czy był dobry? Czy spełniły się nasze marzenia i postanowienia? Czy spróbowaliśmy czegoś nowego? Czy do naszych domów zawitały nowe smaki i zapachy? Co z tego roku warto będzie wspominać, a co lepiej puścić w otchłań niepamięci? Podsumujmy ten rok, oczywiście z kubkiem kawy w dłoni!

Kawa na przeziębienie?

Kawowych Świąt 2018!

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art