Mit o ugniataniu kawy w kolbie do espresso

Mit o ugniataniu kawy w kolbie do espressoPodobno po wsypaniu zmielonej kawy do filtra w ekspresie kolbowym należy ją najpierw uformować naciskając przy tym tłoczkiem z siłą 18 kilogramów. Nikt właściwie nie wie, skąd wzięła się ta magiczna liczba, ale w tym przypadku nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Według profesjonalnych baristów, kawa powinna być przed zaparzeniem równomiernie ułożona we wnętrzu filtra, tak by po ściśnięciu utworzyła zwartą strukturę o gładkiej powierzchni u góry. Dzięki temu woda pod ciśnieniem będzie mogła przenikać przez nią równomiernie, co ma największy wpływ na smak i aromat espresso.

Podobno dobre ciasto drożdżowe też należy wymieszać aż czterysta razy ręką (!). Nieprawda. Jeśli mąka jest dobrej jakości i zachowana jest odpowiednia proporcja do ilości wody, ciasto też będzie gładkie. Resztę zrobi cukier i drożdże.

Jak więc wyczuć to, w jaki sposób powinna być ubita kawa w filtrze? Wszystko jest kwestią praktyki. Niektórzy sugerują, żeby ubijać ją wyprostowanym ramieniem, wcześniej położywszy na stole. Wówczas nacisk jest w sam raz. Kawa utworzy wtedy warstwę, dzięki której w optymalnym czasie, przewidzianym na parzenie, czyli 25-35 sekund, przeniknie przez nią gorąca woda.

Krok 1 - Wsypanie odpowiedniej ilości kawy

Krok 2 - Ubicie kawy tłoczkiem

Należy przy tym pamiętać, że nie ma dobrego espresso bez:

  • odpowiednio zmielonej kawy, w tym przypadku powinna mieć frakcję przypominającą piasek kwarcowy;
  • składników w proporcji 2:1, czyli 36 g wody na 18 g kawy.
  • temperatury parzenia między 91° a 95° Celsjusza, w zależności od zabarwienia ziaren (im ciemniejsze, tym niższa temperatura parzenia);
  • wody o jak najmniejszej ilości minerałów, do której podczas zaparzania będą mogły się łatwiej przedostać tłuszcze, cukry i alkaloidy zawarte w zmielonych ziarnach.

Wyżej wymienione czynniki są faktycznie ważne, a te 18 kg nacisku włóżmy między bajki.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy