Podróże po kawowym świecie

Kostaryka i ziarna SHB

Peru – kawa z Andów

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Peru – kawa z Andów

Peruwiańczycy to naród bardzo poważnie podchodzący do kwestii swojej kuchni. Podobno uważają, że ich potrawy i napoje są najlepsze na świecie. Żeby się o tym przekonać należałoby tych pyszności spróbować. Jedno jest pewne, Peru znajduje się wśród pierwszej dziesiątki czołowych producentów kawy na świecie.

Zdumiewa więc fakt, iż jego mieszkańcy preferują zwykle mało wyrafinowaną kawę rozpuszczalną, a większość zbiorów przeznaczana jest na eksport. Kto podczas wypraw wakacyjnych chce rozkoszować się małą czarną w przytulnej miejscowej kafeterii, specjalizującej się w parzeniu kawy na sposób miejscowy z lokalnych ziaren, pobytem w Peru może się srogo rozczarować.

Kapka (dosłownie) historii

Bardzo trudno znaleźć jest informacje o tym, jak sadzonki kawowca przywędrowały do Peru. Wiadomo, że kawa pojawiła się tam w pierwszej połowie XVIII wieku i do dziś około 2/3 drzew tam uprawianych pochodzi z oryginalnego szczepu Arabiki.

Kraj ten podobno zawsze był znaczącym producentem, jak również wytwórcą z potencjałem hamowanym przez trudne warunki ekonomiczne i niestabilną sytuację polityczną (ale nie tylko: destrukcyjna działalność komunistycznej partii „Świetlisty Szlak”, kartele narkotykowe). W 1993 roku w Peru powołano Krajowy Zarząd Produkcji Kawy mający stać w obronie interesów peruwiańskich plantatorów. Od tamtej pory większość z ponad 100 tysięcy niewielkich gospodarstw przystąpiło do organizacji, dzięki czemu mogą m.in. dokonywać korzystnych regulacji cen produktów. Jednak faktycznym i głównym jej celem było wyznaczenie norm jakościowych oraz wdrażanie „kultury” jakości. Wartość kawy w Peru podnosi również popyt na kawę organiczną - m.in. dzięki inicjatywie Fairtrade udało się wdrożyć tego typu produkcję. Efektem tego jest fakt, iż Peru jest obecnie jednym z czołowych producentów kawy organicznej na świecie.

Warunki i jakość uprawy kawy

Peru to kraj położony w północnej część Andów nad Oceanem Spokojnym. Kawowiec rośnie więc w dużej mierze w klimacie zwrotnikowym, częściowo wilgotnym (bliskość lasów Amazonii) i suchym – góry. Klimat ten jak i wysokość nawet do 2000 m n.p.m. to istny raj dla plantatorów kawy. Najlepsze odmiany pochodzą z okolic Cuzco, Chanchamayo, Puno i Norte. Ziarna dojrzewają w niewielkich gospodarstwach rolnych, skąd znaczna część oznaczana jest jako „organiczna”. Weryfikacja realnej ich wartości organicznej jest dość trudna, jednak biorąc pod uwagę trudne warunki ekonomiczne, z jakimi borykają się lokalni rolnicy można przypuszczać, iż nie stać ich na zakup pestycydów i nawozów sztucznych.

Walory smakowe peruwiańskich kaw i ich odmiany

Kawa z Peru jest towarem poszukiwanym ze względu na swą łagodność, niewielką zawartość kofeiny, zrównoważenie, czysty i niezbyt nachalny aromat. Smakując ją można wyczuć nuty owocowe a nawet doszukać się posmaku kwiatu jaśminu.

Rodzaje kawy:

  • Peru SHB – jest to rodzaj Arabiki uprawiany w Andach (największe ilości w regionach Chanchamayo i Cuzco). Jej smak scharakteryzować można jako: czysty, łagodny, słodki, z małą nuta kwaskowatości, wyczuwalnymi nutami czekolady i pełnym body. Zbierana jest w sposób tradycyjny – ręcznie, wybierane są tylko dojrzałe ziarna, następnie poddaje się je obróbce mokrej.

Co oznacza skrót SHB? Z angielskiego „strictly hard bean” wyłącznie twarde ziarna (wymiennie używa się też skrótu: SHG – „strictly high grown” – wyłącznie wysokie uprawy). Gdy mamy do czynienia z takim skrótem możemy być pewni, iż mamy przed sobą ziarna najwyższej jakości, hodowanej na plantacjach usytuowanych co najmniej 1500 m n.p.m. Na wysokości tej powietrze jest krystalicznie czyste a rośliny nie są poddawane atakom rozmaitych chorób i szkodników. Nie są więc potrzebne opryski roślin i wspomaganie nawozami sztucznymi a tym samym uprawa jest ekologiczna.

  • Peru Andeskawa ta rośnie na stokach gór, jednak czuć z niej posmak egzotyki bujnej dżungli amazońskiej. Zadowolić powinna smakoszy gustujących w głębokim smaku o średniej kwasowości i intensywnej mocy, z wyczuwalnymi smakami czekolady oraz orzechów.
  • Peru Chanchamayo Washed – Arabika uprawiana w środkowej części Peru (w regionie o nazwie Chanchamayo) przez Indian z plemienia Yanesha. Kawa traktowana jest wyłącznie metodą mytą. Jest to kawa orzeźwiająca, lekka, w niewielkim stopniu kwaśna. W aromacie uchwycić można wanilię, orzech i cytrusy, w smaku zaś: pomarańczę i czekoladę.

Peru ma przed sobą świetlaną kawową przyszłość. Jeżeli warunki ekonomiczno-polityczne na to pozwolą ma szansę rywalizować z Brazylią i Kolumbią o miejsce kawowej potęgi – nie chodzi tutaj o jakość bo niewątpliwie jest ona wysoka już teraz ale o ilość produkowanych ziaren. W 2010 i w 2011 roku to kawy z peruwiańskich gospodarstw zdobyły tytuł najlepszej kawy świata przyznawanej przez Rainforest Alliance. Tym bardziej dziwi brak zainteresowania mieszkańców tego kraju wartościami smakowo – towarzyskimi wiążącymi się z tym napojem. Mimo światowego uznania Peru nie odkryło (miejmy nadzieję jeszcze) kultury picia kawy.

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy