W czym zaparzyć prawidłowe espresso?

Jak sama nazwa wskazuje "es presso" czyli "pod ciśnieniem" to kawa, którą otrzymuje się dzięki wykorzystaniu ciśnienia atmosferycznego przepychającego wodę przez warstwę zmielonej kawy.

Pierwsze espresso zatem, zaparzono w pierwszym urządzeniu zaprojektowanym i opatentowanym przez Angelo Moriondo, wykorzystującym właśnie owe ciśnienie wody i pary wodnej. Było to w roku 1884 i do dzisiejszego dnia podstawą prawidłowo zaparzonego espresso jest użycie ekspresu ciśnieniowego.

Rynek przepełniony jest różnego rodzaju ekspresami ciśnieniowymi, mniej lub bardziej zaawansowanymi pod względem budowy i działania. Wybór ekspresu zależny jest od tego, gdzie go będziemy używać, w domu czy własnej kawiarni lub restauracji. Oczywiście, jeśli mamy zamiar serwować prawidłowo przyrządzoną kawę klientom, należy zakupić profesjonalny ekspres kolbowy. Bezpośrednie podłączenie ekspresu do miejsca poboru wody oraz zapewnienie stałego odpływu wody zużytej zapewnia maksymalną eksploatację urządzenia. Natomiast zastosowana w profesjonalnym ekspresie pompa rotacyjna, wytwarzająca stałe ciśnienie daje najlepszej jakości espresso w każdej zaparzonej filiżance.

Domowi smakosze kawy mogą wybierać pomiędzy ekspresami automatycznymi a domowymi ekspresami kolbowymi. Te pierwsze posiadają wbudowany młynek do mielenia ziaren kawy oraz osobne pojemniki na wodę i fusy. Woda w automacie musi być codziennie wymieniana, a cały ekspres regularnie serwisowany. Niestety, małe automaty nie zawsze są w stanie przyrządzić prawidłowe espresso. Dzieje się tak z powodu niestabilności temperaturowej spowodowanej obecnością jednego termobloku, podgrzewającego zarówno wodę do zaparzenia espresso (ok. 90 ºC) jak i do podgrzania wody do herbaty (ok. 98 ºC ) oraz do spienienia mleka (100 ºC). Pomimo tego, ekspresy automatyczne są łatwe i wygodne w użyciu. Niektóre posiadają dodatkowo wbudowany automatyczny system spieniania mleka, co pozwala na przygotowanie cappuccino lub latte za pomocą jednego guzika. Należy pamiętać, aby wylać każdą pierwszą filiżankę kawy przygotowaną danego dnia. Jest ona zaparzona z resztek wody z poprzedniego dnia oraz ze zmielonej poprzedniego dnia i zwietrzałej kawy.

O wiele tańsze, ale bardziej wymagające są domowe ekspresy kolbowe. Do zaparzenia prawidłowego espresso potrzebujemy świeżo zmielonych ziaren kawy. Dlatego też, kupując ekspres kolbowy kupmy od razu młynek. W odróżnieniu od automatu, w ekspresie kolbowym sami mielimy, odmierzamy i ugniatamy kawę w kolbie. Nie ujmuje to jednak jakości espresso. Wręcz przeciwnie, to właśnie na ekspresach kolbowych pracują bariści - mistrzowie przygotowywania espresso.

Wróc do artykułu Różne rodzaje kawy na bazie espresso - z dodatkami Przejdź do artykułu Włoski Narodowy Instytut Espresso

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here