Różne rodzaje kawy na bazie espresso - bez dodatków

Doppio, lungo, americano i ristretto - to kawy składające się wyłącznie z kawy i potrzebnej do jej zaparzenia wody, ale w różnych proporcjach, niektóre mniejsze, niektóre większe. Poniżej przedstawiamy ich charakter oraz sposoby przygotowania i podania. Ta grupa kaw to kawy dla koneserów pite zazwyczaj bez dodatku cukru, aby w pełni delektować się każdą nutą smakową wydobytą z zaparzonej kawy. Włosi, każdą kawę na bazie espresso nazywają caffe.

Caffe doppio - to po prostu podwójne espresso dla tych, dla których klasyczne espresso to za mało pod względem ilościowym. Przygotowujemy je z podwójnej porcji mielonej kawy - 14 g i podwójnej objętości wody - 60 ml. Czas ekstrakcji esencji wynosi tyle samo, co dla espresso. Kawę doppio podajemy w filiżance do espresso (jeśli jest co najmniej 70-mililitrowa) lub w filiżance do cappuccino.

Caffe lungo to tak zwane "przedłużone" espresso (lungo - długi z j. wł.). Do jego zaparzenia używa się 50-60 ml wody a nie 20-30 a czas ekstrakcji wynosi do jednej minuty. W wyniku tak "rozciągniętego" procesu parzenia powstaje kawa słabsza niż espresso. Lungo pijemy w filiżankach podobnych kształtem do filiżanek, w których podawane jest espresso, muszą jedynie być nieco wyższe a objętościowo nie przekraczać 150 ml.

Caffe americano - to tak zwana "duża czarna" czyli espresso z podwójną porcją wrzątku. Od caffe lungo różni się tylko tym, że zawiera więcej wody i podaje się ją w większych filiżankach. Przygotowując amaricano w domu ilość dodanej wody można modyfikować w zależności od pożądanej intensywności smaku kawy. Jak mylnie nazwa wskazuje nie jest to wcale kawa stworzona w Ameryce lecz we Włoszech. Prawdopodobnie nazwa miała wskazywać jedynie na jej dużą objętość. Kawę americano podajemy w filiżankach większych niż 150 ml lub kubkach.

Caffe ristretto to z kolei "skrócone" espresso. Objętość wody użytej do jej zaparzenia jest o połowę mniejsza od tej użytej do klasycznego espresso, jest zatem o wiele mocniejsze od niego, ale nigdy nie powinna być gorzka czy kwaśna. Konsystencją przypomina aksamitną gęstą śmietanę. Ristretto to kawa koneserów pita jednym haustem. Podawana jest w filiżankach do espresso lub przezroczystych kieliszkach z grubego szkła.

Wróc do artykułu Espresso - królowa kaw Przejdź do artykułu Różne rodzaje kawy na bazie espresso - z dodatkami

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️

Kawy na bazie espresso


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here