Parametry przyrządzania espresso według instytutu INEI

Oprócz najwyższej jakości ziaren kawy, dobrego młynka i ekspresu oraz wprawnej ręki i wiedzy baristy do sporządzenia espresso wymagane jest przestrzeganie odpowiednich parametrów technicznych w procesie parzenia.

Według instytutu INEI są to:

  • porcja zmielonej kawy równa 7 g (± 0,5)
  • temperatura wody przechodzącej przez warstwę kawy 88 ºC (± 2)
  • temperatura naparu w filiżance 67 ºC (± 3)
  • czas ekstrakcji 25 s. (± 5)
  • lepkość naparu przy temp. 45 ºC większa niż 1,5 mPas
  • całkowita zawartość tłuszczu większa niż 2 mg/ml
  • zawartość kofeiny mniejsza niż 100 mg/filiżankę
  • objętość naparu w filiżance (łącznie z pianką) 25 ml (± 2,5).
Wróc do artykułu Certyfikat INEI Przejdź do artykułu Zasada 4 M

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy