Recenzja kawy India Monsooned AA od MKCafe Fresh
Proces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 
Charakterystyka kawy India Monsooned AA według opakowania:
Ziarna tej kawy pochodzą z regionu Malabar, gdzie owoce kawowca dojrzewają na wysokości 1100 – 1200 m n.p.m. Czynniki klimatyczne i właściwości gleby nadają kawie profilu, w którym odnaleźć można nuty: czekolady, karmelu, czarnego pieprzu a nawet szlachetnego drewna. Po zaparzeniu oczekiwać możemy dość dużej intensywności przy zaskakująco małej kwasowości. 
Proces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 
Charakterystyka kawy India Monsooned AA według opakowania:
Ziarna tej kawy pochodzą z regionu Malabar, gdzie owoce kawowca dojrzewają na wysokości 1100 – 1200 m n.p.m. Czynniki klimatyczne i właściwości gleby nadają kawie profilu, w którym odnaleźć można nuty: czekolady, karmelu, czarnego pieprzu a nawet szlachetnego drewna. Po zaparzeniu oczekiwać możemy dość dużej intensywności przy zaskakująco małej kwasowości. 

Monsooned AA – kawowy przysmak prosto z IndiiProces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 

Charakterystyka kawy India Monsooned AA według opakowania:

Ziarna tej kawy pochodzą z regionu Malabar, gdzie owoce kawowca dojrzewają na wysokości 1100 – 1200 m n.p.m. Czynniki klimatyczne i właściwości gleby nadają kawie profilu, w którym odnaleźć można nuty: czekolady, karmelu, czarnego pieprzu a nawet szlachetnego drewna. Po zaparzeniu oczekiwać możemy dość dużej intensywności przy zaskakująco małej kwasowości.

Charakterystyka kawy India Monsooned AA (subiektywna):
1. Opakowanie: 
Elementy dość ciemnego śliwkowego odcienia przyjemnie ożywiają dość „blade” opakowanie. Podstawowe informacje o kawie jak zwykle są czytelne i ułatwiają wybór osobom poszukującym swego ulubionego profilu smakowego. 
2. Aromat: 
Niezbyt intensywny jednak z nutką przyprawowej ostrości, którą z pewnością daje sugerowany przez palarnię czarny pieprz a być może i drewno – choć tutaj wypowiedzieć mogliby się jedynie kawosze o węchu absolutnym ;). Akurat w przypadku tej kawy, dodatkowy „smaczek” zapobiega nijakości i pozwala na zapamiętanie dość charakterystycznego aromatu. 
3. Smak: 
Jeszcze kilka miesięcy temu piałabym z zachwytu nad łagodną, aksamitną delikatnością. Niestety apetyt rośnie w miarę jedzenia a gusta smakowe najwyraźniej zmieniają się w miarę rosnącej liczby doświadczeń. Z pewnością smaczna, przyjemnie się ją pije, jednak czy oprócz tego mogłabym określić ją większą ilością pozytywnych przymiotów? Raczej nie. 
4. Cena do jakości: 
250-ciogramowe opakowanie kupiłam za niecałe 26 zł. Ku mojej uciesze trafiłam na promocję, z której chętnie skorzystałam i zamówienie kilku torebek zaowocowało paczuszką kawy w gratisie. Tak więc nie jest źle. 
Subiektywna ocena kawy India Monsooned AA w skali 1-10:
Dla kawy owiewanej monsunami 7+. Kawa smaczna, dość oryginalna w odbiorze, jednak brakuje jej odrobiny mocy i wyrazistości smaku (choć nie można powiedzieć tego o zapachu) - ginie wśród wielu innych jej podobnych. Dla wielbicieli lekkości powinna być idealna. Poszukiwaczom kawowej mocy natomiast, nie gwarantuję satysfakcji. 

Charakterystyka kawy India Monsooned AA (subiektywna):

kawowy przysmak prosto z Indii

1. Opakowanie

Elementy dość ciemnego śliwkowego odcienia przyjemnie ożywiają dość „blade” opakowanie. Podstawowe informacje o kawie jak zwykle są czytelne i ułatwiają wybór osobom poszukującym swego ulubionego profilu smakowego.

2. Aromat: 

Niezbyt intensywny jednak z nutką przyprawowej ostrości, którą z pewnością daje sugerowany przez palarnię czarny pieprz a być może i drewno – choć tutaj wypowiedzieć mogliby się jedynie kawosze o węchu absolutnym ;). Akurat w przypadku tej kawy, dodatkowy „smaczek” zapobiega nijakości i pozwala na zapamiętanie dość charakterystycznego aromatu. 

3. Smak: 

Jeszcze kilka miesięcy temu piałabym z zachwytu nad łagodną, aksamitną delikatnością. Niestety apetyt rośnie w miarę jedzenia a gusta smakowe najwyraźniej zmieniają się w miarę rosnącej liczby doświadczeń. Z pewnością smaczna, przyjemnie się ją pije, jednak czy oprócz tego mogłabym określić ją większą ilością pozytywnych przymiotów? Raczej nie. 

4. Cena do jakości: 

250-ciogramowe opakowanie kupiłam za niecałe 26 zł. Ku mojej uciesze trafiłam na promocję, z której chętnie skorzystałam i zamówienie kilku torebek zaowocowało paczuszką kawy w gratisie. Tak więc nie jest źle. 

Subiektywna ocena kawy India Monsooned AA w skali 1-10:

Dla kawy owiewanej monsunami 7+. Kawa smaczna, dość oryginalna w odbiorze, jednak brakuje jej odrobiny mocy i wyrazistości smaku (choć nie można powiedzieć tego o zapachu) - ginie wśród wielu innych jej podobnych. Dla wielbicieli lekkości powinna być idealna. Poszukiwaczom kawowej mocy natomiast, nie gwarantuję satysfakcji. 

 

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy