Przepis na Irish coffee

Whisky i kawa to kapitalne połączenie. Pasują do siebie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Postanowiłem podzielić się z Wami ciekawym przepisem z wykorzystaniem obu szlachetnych napojów. W zasadzie, jest to klasyk, który powinien spróbować każdy.

Dokładnie nie wiadomo, czy ten napój kawowy jest wytworem irlandzkim czy amerykańskim. Jedna z teorii mówi o tym, że to Amerykanie zachwyceni smakiem irlandzkiej whisky, zaczęli sprowadzać ją z zielonej do Stanów Zjednoczonych. Wtedy to miał się narodzić pomysł, by przygotowywać na jej bazie tzw. Irish Coffee. Sama nazwa rzekomo podkreśla tylko kraj pochodzenia szlachetnego alkoholowego dodatku. Gdyby powiedzieć to przeciętnemu Irlandczykowi, pewnie mógłby się obrazić. Dlatego chyba lepiej nie poruszać tego tematu w towarzystwie celtyckich potomków świętego Patryka. Zresztą podobnie jak kwestii pochodzenia spaghetti carbonara wśród Włochów, którzy tak upodobali sobie to danie, że trudno im uwierzyć, iż bez najmniejszych wątpliwości ma ono rodowód amerykański.

Do Irish Coffee będziemy potrzebowali:

  • wysokiej szklanki z grubego szkła na nóżce, np. takiej jak do cappuccino;
  • około 200 ml wrzątku;
  • dwóch łyżeczek brązowego cukru (np. trzcinowego);
  • 150 ml mocnego naparu ze świeżo mielonej kawy;
  • 50 ml oryginalnej irlandzkiej whisky (może być irlandzka mieszana);
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%, lekko ubitej.

Jak przygotować Irish Coffee:

Przygotuj sobie śmietankę. Na samym początku ubij ją, ale lekko, czyli najlepiej na wolnych obrotach miksera. Nie powinna być sztywna jak krem do tortu, lecz gęsta ale jednocześnie lejąca się. Potem zagotuj wrzątek i przelej nim szklankę, bo powinna być ciepła. Następnie wlej do szklanki 150 ml mocnego naparu z kawy, dodaj brązowy cukier i przemieszaj. Nadaj naparowi wyjątkowego smaku i aromatu dodając 50 ml dobrej irlandzkiej whisky. Teraz najtrudniejsze, czyli dodawanie lekko ubitej śmietanki. Żeby się nie zważyła, należy wlewać ją bardzo powoli po łyżeczce do herbaty. Czynność wymaga pewnej wprawy, ale spokojnie – jak się skupisz, dasz sobie radę. Śmietanka powinna uzupełnić szklankę do końca. Kiedy tak się stanie, absolutnie nie mieszaj jej. Cały urok picia Irish Coffee polega nie tylko na smaku, lecz także na kontraście temperatur między gorącą kawą z whisky a lekko schłodzoną śmietanką.

Smacznego.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy