Przepis na orzeźwiające espresso z tonikiem

Miedziane espresso zawieszone nad falą przezroczystego, gazowanego toniku to idealny napój na gorący letni dzień.

Wysoka temperatura i senność idą w parze. Latem, kiedy powietrze jest ciężkie od wilgoci, a z nieba leje się żar, nasz organizm dosłownie opada z sił. Ziewamy, brakuje nam koncentracji i motywacji do podejmowania nawet najmniejszych zadań. Co robić, żeby odzyskać wigor? Moim sposobem na orzeźwienie i opanowanie zmęczenia jest lodowe espresso z tonikiem, które można przygotować tak w domu, jak i w biurze. W parze ze szklanką chłodnej wody (z miętą i cytryną) szybko postawi nas na nogi!

Espresso z tonikiem – wersja podstawowa, bez cukru

Przepis jest banalnie prosty. Do przygotowania napoju potrzebujemy ulubionej kawy mielonej, toniku oraz kilka kostek lodu. Przygotowanie zajmuje dosłownie dwie minuty. Do szklanki wrzucamy kostki lodu, zalewamy do poziomu ¾ tonikiem (najlepiej wcześniej schłodzonym), a na to wlewamy około 30 ml mocnego naparu kawy mielonej. I tu można nieco poeksperymentować. Jeśli dodamy gorącego espresso, napój szybko przestanie być gazowany. Zimne espresso z kolei zachowa bąbelki i podkreśli smak toniku. Ja nigdy nie mieszam – proces łączenia się kawy z tonikiem to kolorowy spektakl sam w sobie.

Jak smakuje kawa z tonikiem? Na pierwszy plan wysuwa się nieco ostrawy i gorzkawy smak, będący połączeniem naturalnej goryczy kawy, jak i toniku (mieszanki wody sodowej i chininy, która odpowiada za jego gorzkawy posmak). O ile na ciepło byłby drażniący, z lodem jest po prostu pobudzający. Odczuwalny jest też cytrusowy, owocowy i słodkawy posmak toniku, który skutecznie łagodzi gorycz kawy i stoi za orzeźwiającym działaniem całości.

Espresso z tonikiem, cukrem i sokiem z limonki

W innej wersji E&T (pod tą nazwą, niczym Gin&Tonic, można często znaleźć espresso z tonikiem) dodaje się świeżo wyciśnięty sok z limonki oraz odrobinę cukru. Dzięki tym składnikom ten kawowy koktajl ma znacznie bardziej słodko-kwaśny smak, bliższy napojom gazowanym niż samej kawie. Do jego przygotowania potrzebne będą: około 30 ml kawy, 150 ml toniku, lód, limonka (2-3 sztuki), cukier trzcinowy lub zwykły, oraz shaker.

  • Przygotowanie syropu:

Wymieszaj kilka łyżeczek (5-7) cukru z około 100 ml ciepłej wody. Następnie wyciśnij limonkę, tak aby uzyskać około 100-120 ml soku (pół szklanki). Całość wymieszaj i zostaw w lodówce do całkowitego schłodzenia. Syrop można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

  • Przygotowanie espresso z tonikiem:

1. Połącz kawę z syropem z limonki (użyj około 20 ml syropu i 30 ml kawy) oraz lodem w shakerze. Odczekaj aż całość się równo schłodzi.
2. Do szklanki włóż kostki lodu i zalej tonikiem (polecam wcześniej go schłodzić)
3. Do szklanki z tonikiem wlej zawartość shakera i udekoruj np. plastrem świeżej limonki lub pomarańczy.

Powiało wakacjami? Smacznego!

Dla ciekawych: E&T weszło w kawowe menu w całej Europie dzięki kawiarni Koppi Roasters z Helsingborg w południowej Szwecji.

 

 

 

Autor: Emilia Pawłusz


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy