Przepis na pyszny sernik z kawą i czekoladą na Dzień Sernika

Wstyd byłoby nie upiec sernika w to nietypowe święto. A ponieważ po pierwsze nasz serwis jest o kawie a po drugie kawa do sernika pasuje idealnie postanowiłam upiec sernik kawowy. Podaję przepis zaznaczając, że jest bardzo prosty do wykonania. Nawet mnie, nowicjuszce w pieczeniu serników, udał się bezproblemowo.

Przepis na ten sernik znalazłam przypadkowo w którymś z czytanych ostatnio czasopism. Lekko go zmodyfikowałam – zmniejszyłam o połowę ilość cukru (bo nie lubię ciast, po których mnie mdli) a zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam napar ze świeżo zmielonych ziaren z Etiopii (choć mogą to być dowolne ziarna zaparzone dowolną metodą). Początkowo nie byłam pewna czy zmiana składników nie zaszkodzi recepturze ale w chwili obecnej mogę obiecać, że z sernikiem nie stało się nic złego, pięknie wyrósł, był delikatny a przede wszystkim smaczny.

Czego zatem będziecie potrzebować do jego przygotowania?

Podaję proporcje na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Ja skorzystałam z równie wygodnych keksówek.

  • 20 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
  • 1/3 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 4 jaja
  • podwójne espresso lub filiżanka zaparzonej kawy bez fusów
  • 2 łyżki mąki
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 1/4 – 1/5 tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej)

Przygotowanie sernika nie zajmuje dużo czasu, dlatego najpierw należy nastawić piekarnik, aby rozgrzał się do ok. 180°C a także zaparzyć wcześniej kawę, aby przestygła.

W celu wykonania spodu do sernika należy rozpuścić w małym rondelku masło. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przełożyć do blaszki, której brzegi i spód należy wysmarować masłem.

Śmietanę wymieszać z kawowym naparem (przestudzonym) i ekstraktem z wanilii. Ser zmiksować, aż będzie gładki, wsypać cukier, następnie wbijać po jednym jajku dokładnie miksując masę. Następnie wsypać mąkę, wymieszać, wlać kawową śmietankę i znowu mieszać, aż masa będzie jednolita. Czekoladę pokroić ostrym nożem na nierówne kawałki, dodać je do masy i wymieszać. Ciasto wylać na herbatniki. Piec przez około godzinę (ponieważ warstwa mojego ciasta była grubsza dodałam 20 minut więcej). Nie wyjmować z formy dopóki wypiek nie ostygnie.

Sernik powinien być w środku lekko wilgotny a wierzch zarumieniony. Podawać z filiżanką ulubionej kawy!

I takim oto prostym sposobem można świętować Dzień Sernika :)

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy