Espresso - królowa kaw

Nazwa "espresso" odnosi się nie tylko do napoju uzyskiwanego z ziaren kawowca ale również, choć należałoby powiedzieć, przede wszystkim, do bardzo specyficznego i dokładnego sposobu jego przyrządzania.

Aby powstała kawa espresso należy przestrzegać ściśle wyznaczonych norm dotyczących zarówno samego procesu parzenia, jak i sposobu podania. Normy dotyczące parametrów, jakie muszą być zachowane podczas parzenia espresso określił Włoski Instytut Espresso Italiano.

Przede wszystkim, kawę espresso przygotowuje się w ekspresach ciśnieniowych. Ideałem jest urządzenie z wbudowanym młynkiem do mielenia ziaren kawy, dzięki czemu uzyskana esencja jest jeszcze bardziej wyrazista i świeża. Rodzaj parzonej kawy zależy już tylko i wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji smakowych. W celu zaparzenia espresso używa się jednego rodzaju kawy arabica, mieszanki różnych rodzajów kawy arabica, a niekiedy dodaje się niewielki procent robusty w celu uzyskania naparu intensywniejszego pod względem zawartości kofeiny. Jednakże, ziarna kawy muszą być zawsze najwyższej jakości.

Zaparzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym polega na przepuszczeniu ok. 30 ml wody o temperaturze 88-92°C pod ciśnieniem co najmniej 9 barów przez 7-gramową warstwę zmielonej i ubitej kawy. Ekstrakcja, czyli wydobycie esencji, powinna trwać ok. 25 sekund. Prawidłowo zaparzona kawa powinna mieć objętość nie większą niż 30 ml.

Na powierzchni espresso powinna utworzyć się gęsta pianka w kolorze od orzechowo-brązowego do ciemno-brązowego, tzw. crema, będąca wyznacznikiem wysokiej jakości kawy.

Espresso podaje się w uprzednio podgrzanych, najlepiej porcelanowych filiżankach o grubych ściankach i pojemności ok. 70 ml. Odpowiednia filiżanka zapewnia dłuższe utrzymywanie się temperatury kawy.

Słowo "espresso" pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo, co znaczy "wyrazisty, wyraźny", co adekwatnie określa napój uzyskany opisaną powyżej metodą parzenia.

Przejdź do artykułu Różne rodzaje kawy na bazie espresso - bez dodatków

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here