Różne rodzaje kawy na bazie espresso - z dodatkami

Nie każdy jest wielbicielem "małej czarnej", dlatego też, wyjątkowy smak wysokiej jakości espresso wykorzystano do stworzenia innych, delikatniejszych kaw. W tym celu użyto mleka, śmietany, czekolady, alkoholu, różnego rodzaju syropów, cynamonu, miodu a nawet owoców. Każdy dodatek sprawia, że kawa zyskuje niepowtarzalny smak, aromat, zmienia się jej intensywność, odczucia w trakcie i po spożyciu. Poniżej opisane zostały najpopularniejsze kawy, którymi od lat zachwyca się cały świat.

Cappucino to pojedyncze espresso połączone z ciepłym mlekiem, pokryte warstwą piany. Temperatura serwowania to ok. 65-70°C, dzięki czemu jest gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu. Delikatna i subtelna, podawana jest w szerokich filiżankach o grubych ściankach i pojemności 150-200 ml.

Nazwa "cappuccino" odnosi się do mnicha zakonu kapucynów o białych włosach, odzianego w brązowa szatę. Jego postać widziana z góry skojarzona została z filiżanką cappuccino.

Caffe macchiato - to kawa na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso z niewielkim dodatkiem spienionego mleka. Piany mlecznej nie wlewa się do filiżanki a jedynie nakłada delikatnie łyżeczką tak, aby kawa pozostała czarna. Słowo "macchiato" znaczy "poplamiony", co dokładnie odzwierciedla naturę tego napoju - espresso z plamą piany mlecznej. Aby podziwiać efekt łączenia się bieli mleka z czernią kawy, macchiato podaje się w przezroczystych filiżankach.

Caffe con panna - różni się od espresso macchiato jedynie tym, że zamiast piany mlecznej na wierzch kawy nakłada się porcję ubitej słodkiej śmietanki. Warto zadbać o jakość i przygotowanie samej śmietanki. Najlepiej wybrać tę z 30-procentową zawartością tłuszczu, gdyż pięknie się nam ubije i stworzy z espresso wyszukany duet smakowy.

Caffe romano - mogłoby sie wydawać, że do mocnej, gorzkiej, czarnej kawy pasuje tylko i wyłącznie coś delikatnego i słodkiego. Nic bardziej mylnego. Pojedyncze espresso z dodatkiem plasterka cytryny lub samej skórki cytrynowej, osłodzone niewielką ilością cukru to przykład na to, że mała czarna nie da się wpasować w sztywne ramy. Cytrusowy, świeży i ożywczy smak i zapach owoców wspaniale komponują się z ciężkim, wyrazistym i zdecydowanym smakiem espresso.

Caffe corretto - to kolejna kawa przyrządzana na bazie espresso. "Corretto" znaczy "skorygowana", oczywiście alkoholem. Różne źródła podają różne rodzaje alkoholu, mogą to być zatem: grappa, likiery amaretto lub sambuca a nawet brandy. Dodatek alkoholu sprawia, że smak kawy jest bardziej intensywny i wyrazisty. Ważne jednak jest to, aby nie zagłuszył smaku samego espresso.

Caffe latte- jedna z najpopularniejszych i najczęściej zamawianych kaw. W Polsce to kawa z mlekiem, w Niemczech - Milchkaffee, a we Francji - cafe au lait. Duża objętość i delikatny smak pozwalają na długie delektowanie się tym wyjątkowym napojem kawowym. Jego wyjątkowość polega nie tyle na smaku co wyglądzie. Caffe latte bowiem składa się z trzech warstw: dwóch mleka i jednej - pomiędzy nimi - kawy. Oczywiście bazą latte jest espresso. Mleko należy pogrzać do temperatury 60-70°C a następnie spienić i przelać do wysokiej szklanki z uchem o objętości 200-250 ml. Przed spienieniem mleka warto je lekko osłodzić, aby piana lepiej się ubiła, była sztywniejsza i dłużej się utrzymywała. Gdy mleko zacznie oddzielać się od piany w dolnej części szklanki, należy bardzo powoli wlać espresso, nie po ściance lecz w jej środkowej części. W prawidłowo przyrządzonej latte warstwy nie powinny sie ze sobą wymieszać.

Bardzo często caffe latte posypywane jest wiórkami czekolady, cynamonem, płatkami migdałowymi, orzechami lub kakao. Można także przygotować tę kawę z różnego rodzaju syropami, tworząc niepowtarzalne smaki. Wówczas, syrop wlewamy do szklanki przed wlaniem mleka, co sprawi, że utworzy się kolejna warstwa napoju.



Latte macchiato
- to również kawa składająca się z trzech warstw: mleka, kawy espresso i piany. Wyglądem przypomina caffe latte. Jedyna różnica polega na ilości użytego mleka. Latte macchiato zawiera proporcjonalnie więcej mleka niż caffe latte, jest bardziej "mleczne" ale nie pozbawione ciekawych smaków i finezji za sprawą dodatków smakowych.

Mocha - to w skrócie espresso z mlekiem o smaku czekoladowym. Przepisów na kawę mocha jest wiele ale najczęściej napój ten przygotowuje się w następujący sposób: w podgrzanym mleku należy rozpuścić gorzką lub mleczną czekoladę a następnie przelać je do uprzednio zaparzonego espresso i wymieszać. Ilość czekolady ustalamy indywidualnie ale proporcje pomiędzy mlekiem i rozpuszczoną w niej czekoladą a kawą powinny wynosić 2:1. Na wierzch podaje się bitą śmietanę przyprószoną ulubionymi dodatkami: kakao, cynamonem lub polaną syropem. Zamiast gorzkiej lub mlecznej czekolady można użyć białej, dzięki czemu mocha będzie bardziej słodka.

Irish coffee czyli kawa po irlandzku to espresso z dodatkiem irlandzkiej whisky, cukru trzcinowego i bitej śmietany. W zależności od upodobań względem alkoholu wlewamy mniejszą lub większą jego ilość do szklanki, dosypujemy dwie łyżeczki cukru i lekko podgrzewamy, aby cukier połączył się z alkoholem. Następnie wlewamy espresso, nie mieszamy. Dwiema łyżkami lekko ubitej śmietany dekorujemy wierzch kawy. Składniki za każdym przechyleniem szklanki będą się ze sobą mieszać a smak kawy za każdym łykiem dostarczy innych, coraz mocniejszych odczuć smakowych i zapachowych. Irish coffee to wspaniały pomysł na rozgrzanie ciała i umysłu w długie zimowe wieczory.

Caffe cortado - to wersja espresso z dodatkiem4-5 ml skondensowanego mleka. Najpierw do filiżanki wlewamy mleko a następnie uzupełniamy ją porcją espresso. W zależności od upodobań cortado można pić po wymieszaniu kawy z mlekiem lub bez mieszania.

Wróc do artykułu Różne rodzaje kawy na bazie espresso - bez dodatków Przejdź do artykułu W czym zaparzyć prawidłowe espresso?

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️

Kawy na bazie espresso


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy