Najczęściej popełniane błędy podczas parzenia espresso

Mogłoby się wydawać, że przyrządzenie espresso to nic trudnego. Zmielić kawę, ubić ją tamperem w sitku kolbowych, podpiąć kolbę do grupy i uruchomić pompę. Po uzyskaniu 30 ml naparu w filiżance wyłączyć pompę. Proste a jednak...

Każdy szczegół w procesie przygotowywania espresso ma ogromne znaczenie i wpływ na końcową jakość uzyskanego naparu. Oto najczęściej popełniane błędy:

  • za drobno lub za grubo zmielona kawa,
  • za mała lub za duża ilość kawy umieszczonej w sitku kolbowym,
  • zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura wody w ekspresie,
  • zbyt małe lub zbyt duże ciśnienie,
  • użycie starej, zwietrzałej kawy,
  • zbyt krótki lub zbyt długi czas parzenia.

Błędy można bardzo łatwo rozpoznać po wyglądzie cremy oraz na podstawie samego smaku i zapachu kawy.

Wróc do artykułu Crema - czym jest, jak powstaje i
jak powinna wyglądać ta idealna?
 

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here