Najnowsze recenzje kawy

Magic Pussy od Rocket Bean RoasteryNowy sklep z kawami, nowe doznania smakowe. Zaczynam przygodę z palarniami z całego świata. Pierwszy rzut ziaren stawia kolejnym produktom poprzeczkę bardzo wysoko. Oto Magic Pussy z łotewskiej palarni o przyjemnej nazwie (i podobnym oznaczeniu) Rocket Bean Roastery. Grupa miłośników kawy dostrzegła poważne braki kaw jakości specialty na rodzimym kawowym rynku, stąd też pomysł palarni, kawiarni i sklepu. Jak im to wychodzi? Przeczytaj.

Recenzja kawy San Escobar z palarni kaffa ETC (ziarnista)Czym szczególnym wyróżnia się kawa „San escobar. Fazenda audiovideo” z warszawskiej palarni kaffa ETC? Odpowiedź znajdziesz w poniższej recenzji.

Indonesia Blue Bianca – recenzja ziaren od MK Cafe FreshPierwszą indonezyjską kawą, jaką piłam i jedną z pierwszych „dobrych” w ogóle była Indonesia Mandheling. Intensywna ale jednocześnie słodka i o niewielkiej kwasowości. Czekoladowo-winny bukiet niejednokrotnie „upiększał” mi ciężkie poranki. Kiedy zobaczyłam więc kolejną propozycję MK Cafe Fresh pochodzącą z indonezyjskiej Sumatry nie zastanawiałam się długo i wkrótce potem Indonesia Blue Bianca stanęła u mych drzwi. Jakie wrażenia? Zachęcam do przeczytania.

Recenzja kawy Etiopia Yirgacheffe firmy Astra (100% Arabica, ziarnista)Firma astra może się pochwalić szeroką gamą kaw sprowadzanych z rożnych zakątków świata, o czym pisałam w artykule „Kawy świata z palarni Astra”. Pierwszą z serii, którą zrecenzuję jest etiopska Yirgacheffe, stu-procentowa Arabica w ziarnach.

Recenzja kawy ziarnistej Astra Meksyk Finca Monte Grande 100% ArabicaMamy już zrecenzowaną Etiopię, teraz przyszedł czas na kolejną kawę z poznańskiej palarni – Meksyk Finca Monte Grande. Przeczytajcie czy warto ją zakupić.

Recenzja kawy Etiopia Yirgacheffe firmy Astra (Arabica, ziarnista)

Recenzja kawy Etiopia Yirgacheffe firmy Astra (100% Arabica, ziarnista)Firma astra może się pochwalić szeroką gamą kaw sprowadzanych z rożnych zakątków świata, o czym pisałam w artykule „Kawy świata z palarni Astra”. Pierwszą z serii, którą zrecenzuję jest etiopska Yirgacheffe, stu-procentowa Arabica w ziarnach.

Charakterystyka kawy według opakowania:

„Smak tej kawy jest niepowtarzalny, bogaty z akcentami winnymi i owocowymi. Wyróżnia się subtelnym kwiatowo-owocowym aromatem. To rzadko spotykany gatunek kawy – smakosze doszukują się w nim woni moreli, cytryny, brzoskwini, a nawet miodu” - tak brzmi opis tej kawy na opakowaniu. Ponadto, sugeruje, aby zaparzyć ją w ekspresie ciśnieniowym. Ja jednak, użyję french pressa, którego akurat mam pod ręką.

Recenzja kawy Etiopia Yirgacheffe firmy Astra (100% Arabica, ziarnista)

Charakterystyka kawy (subiektywna):

1. Opakowanie

Zewnętrzne opakowanie jest bardzo estetyczne, biel kojarzy mi się z czystością, zieleń z naturą a jasny brąz – oczywiście z kawą – połączenie idealne. Opakowanie jest skromne, co uznaję za atut i są na nim jedynie niezbędne informacje dotyczące kawy. Tekturowe pudełko (biodegradowalne!) skrywa wewnątrz właściwą torebkę z ziarnami kawy, która, szczelnie zamknięta, zapewnia zachowanie aromatu na długo. Jest też wentyl odprowadzający dwutlenek węgla wydobywający się z kawy tuż po procesie wypalania – świadczy to o świeżości kawy.

2. Aromat

Bardzo ale to bardzo przyjemny, tak powinna pachnieć kawa! Jej aromat jest bardzo złożony, intensywny, słodki, kwiatowo-owocowy z dominacją cytrusów i miodu.

3. Smak

Kawa Yirgacheffe posiada pełne body, średnie palenie sprawia,że wyczuwalna jest delikatna kwasowość. Jest to kawa bardzo wyraźna i intensywna w smaku, ale zarazem idealnie zbalansowana. Osobiście bardzo cenię sobie kawy afrykańskie ale muszę przyznać, że ta jest nieco inna – delikatna ale bogata smakowo, po prosu pyszna.

4. Cena do jakości

Za tę kawę w sklepie internetowych firmy Astra zapłaciłam jedynie 15 złotych. Jak na tak pyszną, ciekawą i wyjątkową kawę jest to bardzo niska cena.

Subiektywna ocena w skali 1-10

Daję 10 – nie doszukałam się żadnych minusów. Kawa jest niezwykle aromatyczna, aksamitna w smaku, pełna, złożona, czegóż chcieć więcej? Choć polecana jest do ekspresów ciśnieniowych, nawet po zaparzeniu w urządzeniach alternatywnych smakuje wyjątkowo. Z całego serca polecam tę kawę.

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy