Montmartre Coffee(ziarnista/mielona)

Montmartre Coffee(ziarnista/mielona)Montmartre Coffee przywodzi na myśl dzielnicę nad Sekwaną, w której spotykała się i tworzyła artystyczna bohema Paryża XIX wieku. Czy smak tej kawy jest tak czarujący, że możemy poczuć klimat dekadenckiego miasta przełomu wieków? Zapraszamy do przeczytania naszej recenzji kawy Montmartre.

Charakterystyka kawy według opakowania:

Montmartre Coffee to produkt marki Carrefour, dostępny tylko w tej sieci supermarketów. Wyprodukowany jest przez Cafe Sati Polska. Według informacji producenta, Montmartre Coffee to 100% mieszanki Arabiki, której ziarna pochodzą z Ugandy oraz Etiopii. Kawa nadaje się do parzenia tradycyjnego oraz w ekspresie. Na opakowaniu niestety nie znajdziemy informacji o walorach smakowych i intensywności mieszanki. Przystąpmy zatem do degustacji!

Charakterystyka kawy (subiektywna):

1. Opakowanie

Kawa Montmartre jest szczelnie zapakowana w torebkę. Tak jak większość kaw marki Carrefour, Montmartre w wersji mielonej jest dostępna w opakowaniach o wadze 250 lub 500 g. W wersji w ziarnach opakowanie waży 500 g. Design opakowania jest dość charakterystyczny, utrzymany w brązowo-beżowej tonacji. Większość opakowania zajmuje zdjęcie kawy, a na górze i u dołu widnieje nazwa kawy oraz jej najważniejszy walor – 100% ziaren Arabiki. Sama nazwa kawy „Montmartre” przywodzi na myśl francuskie kawiarnie, gdzie artyści i literaci przełomu wieków spotykali się i dyskutowali, opróżniając kolejne filiżanki mocnej czarnej kawy. Na samym opakowaniu odnajdziemy rysunki starych paryskich kamienic i deptaku. Jest to ciekawy pomysł na branding kawy, jednak możliwe, że mało skuteczny wśród polskich konsumentów.

2. Aromat

Aromat kawy Montmartre Coffee jest średnio intensywny, a nawet ostry. Wyczuwam w nim delikatne nuty orzechowe, jednak nie jest to mój ulubiony aromat. Przywodzi na myśl zapach zwietrzałej kawy, jakby tekturowy i raczej nieprzyjemny. Przyznam, że liczyłam na bardziej ciekawy i bogaty zapach, zwłaszcza, że producent rekomenduje, iż jest to mieszanka 100% ziaren Arabiki z Ugandy i Etiopii. Ilekroć zaparzyłam tę kawę, zapach był równie intensywny, ale niestety mało „kawowy” i subtelny.

3. Smak

Smak kawy Montmartre jest raczej rozczarowujący. Nie ma żadnej intrygującej, wyróżniającej się nuty. Dominuje cierpki, gorzki posmak. Zrobiłam tę kawę we włoskiej kawiarce oraz we French pressie, czyli dwóch najpopularniejszych metodach domowego parzenia kawy. Pierwszy raz zaparzyłam dość mocny napar w kawiarce. Efekt był znacząco poniżej oczekiwań, kawa wyszła gorzka i tekturowa. Mówiąc szczerze, bez dodatku mleka i cukru nie byłabym w stanie wypić jej do końca. W kolejnej próbie zaparzyłam Montmartre we zaparzaczu z tłokiem (French press), dążąc tym razem do lżejszego naparu. Rezultat był nieco lepszy, ponieważ dominująca wcześniej cierpkość nieco zelżała i z chęcią dokończyłam tę kawę solo, bez żadnych dodatków. Nie była zachwycająca ani głęboka w smaku, ale bez nut goryczy była dostatecznie dobra. Podsumowując, w moim odczuciu Montmartre Coffee to nie jest o kawa wysokiej jakości i nie poleciłabym jej. Rozczarowuje bardzo płaskim, oczywistym smakiem. Nie kupiłabym tej kawy ponownie. Montmartre Coffee może natomiast przypaść do gustu amatorom klasycznej gorzkiej kawy. Ratuje ją także to, że nie jest kwaśna.

4. Cena do jakości

Za opakowanie o wadze 250 g kawy mielonej zapłacimy tylko 7-8 zł. Opakowanie dwa razy większe kosztuje około 13 zł. Kilogram kawy Montmartre ziarnistej kosztuje w przybliżeniu 33 zł. Jest to podstawowy produkt i chyba najtańsza kawa marki Carrefour. Cena jest porównywalna do cen innych kaw o zbliżonej jakości i walorach smakowych, np. WosebaMoccaFix. Niestety niska cena w tym przypadku łączy się z niską jakością produktu.

Subiektywna ocena w skali 1-10

Kawa Montmartre, podstawowy produkt marki Carrefour, nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Dostaje ode mnie tylko 5 punktów, w tym większość za estetyczne opakowanie i zapadającą w pamięć czarującą nazwę. Odejmuję 5 punktów za płaski smak i niesamowitą gorycz mocnego naparu, od której ratują tylko dodatki jak cukier, miód i mleko. Aromat kawy Montmartre jest dla mnie zbyt ostry, tekturowy i nieprzyjemny. Kawa Montmartre nie nadaje się do przygotowania espresso, natomiast może sprawdzić się pod postacią lżejszego, mniej skoncentrowanego naparu. Cena tej kawy jest na tyle przystępna, że zachęcam do jej spróbowania. Być może Tobie posmakuje bardziej.


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy